Αποφάσισες να κόψεις τον καφέ; Αυτά τα περίεργα θα συμβούν στο σώμα σου από τον πρώτο κιόλας μήνα!

Σίγουρα αποτελούν κίνητρο για να σταματήσεις να πίνεις

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Εάν είσαι μανιώδης στην κατανάλωση καφέ τότε η απόφαση να τον κόψεις είναι μια σημαντική αλλαγή στη ζωή σου, ενώ τα αποτελέσματά της θα γίνουν σύντομα αισθητά τόσο στον οργανισμό όσο και στο σώμα σου. (δες και για τις ελιές καλαμών, το «superfood» που αδυνατίζει & κάνει καλό στην υγεία σου)

Σημείωσε ότι ο καφές περιέχει καφεΐνη, μια ουσία που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και μπορεί να έχει πολλές επιδράσεις- όχι πάντα θετικές- στον οργανισμό. Έτσι, βάζοντας φρένο στην κατανάλωσή του μπορείς να δεις ορατά αποτελέσματα στον οργανισμό και στο σώμα σου. Παρακάτω θα πάρεις μια ιδέα του τι πρόκειται να συμβεί.

Αποφάσισες να κόψεις τον καφέ; Αυτά τα περίεργα θα συμβούν στο σώμα σου από τον πρώτο κιόλας μήνα!

  • Αρχικά, ενδέχεται να αντιμετωπίσεις συμπτώματα στέρησης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ευερεθιστότητα, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Συνήθως τα συγκεκριμένα συμπτώματα διαρκούν από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα, καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στην απουσία καφεΐνης.

    γυναίκα κρατάει φλιτζάνι καφέ
    Unsplash
  • Μετά την αρχική φάση στέρησης, θα αρχίσεις να παρατηρείς μερικά θετικά αποτελέσματα. Η ποιότητα του ύπνου σου θα βελτιωθεί. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου, καθιστώντας τον λιγότερο βαθύ και πιο διακεκομμένο. Χωρίς την καφεΐνη, πιθανόν να κοιμάσαι καλύτερα και να ξυπνάς πιο ξεκούραστος.
  • Η μείωση του άγχους είναι ένα ακόμη σημαντικό όφελος. Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αδρεναλίνης, προκαλώντας ανησυχία και άγχος. Χωρίς την καφεΐνη, το νευρικό σου σύστημα θα ηρεμήσει, και θα αισθανθείς πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος.
  • Η πέψη σου μπορεί επίσης να βελτιωθεί. Ο καφές είναι γνωστός για την ερεθιστική του δράση στο γαστρεντερικό σύστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως γαστρίτιδα ή όξινη παλινδρόμηση. Χωρίς τον καφέ, η πέψη σου πιθανόν να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί.
  • Τέλος, θα έχεις μια σταθερή ενέργεια σε καθημερινή βάση, χωρίς διακυμάνσεις. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξομειώσεις στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χωρίς την καφεΐνη, οι ενεργειακές σου επίπεδα θα είναι πιο σταθερά, και η απόδοσή σου θα βελτιωθεί μακροπρόθεσμα.

Αν και η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη στην αρχή, τα οφέλη για την υγεία σου είναι πολλά και αξίζουν την προσπάθεια. Γι' αυτό μην το σκέφτεσαι κάνε τώρα τη δική σου προσπάθεια!