Όψεις πορσελάνης: Ποιός είναι ο ρόλος τους στην αναδιαμόρφωση ενός υγιούς χαμόγελου;

Δες τι λέει η ειδικός για το θέμα

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Τα τελευταία χρόνια, η καθημερινή ανάγκη των ανθρώπων για ένα υγιές, αστραφτερό και όμορφο χαμόγελο, έχει δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην αισθητική οδοντιατρική, τον κλάδο της οδοντιατρικής επιστήμης που ασχολείται με παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των αισθητικών προβλημάτων των δοντιών και των ούλων με στόχο την αποκατάσταση της ομορφιάς και της αρμονίας του χαμόγελου.

Έτσι, λοιπόν, ο σύγχρονος οδοντίατρος έχει πλέον στη φαρέτρα του ένα πλήθος τεχνικών με στόχο την αναδιαμόρφωση του χαμόγελου των ασθενών του, ώστε να μπορούν να χαμογελούν πάλι με αυτοπεποίθηση. Μία από αυτές τις τεχνικές είναι και οι όψεις πορσελάνης, μια τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής. Το YOU Weekly μίλησε με την οδοντίατρο Ιωάννα Καζάκου από το Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA, η οποία μας εξηγεί περισσότερα για τη συγκεκριμένη τεχνική.

Όψεις πορσελάνης: Πως συμβάλλουν στη αναδιαμόρφωση του χαμόγελου; Τι λέει η ειδικός;

Η οδοντίατρος Ιωάννα Καζάκου από το Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA, μας λύνει όλες τις απορίες σχετικά με τις όψεις πορσελάνης, τη διαδικασία τοποθέτησής τους, τη διάρκεια ζωής τους και το ρόλο τους στην αναδιαμόρφωση του χαμόγελου.

dr_kazakou

Oι όψεις πορσελάνης (Veneers) είναι μια πολύ δημοφιλής τεχνική της αισθητικής οδοντιατρικής. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς κατασκευάζονται αλλά και για ποιές περιπτώσεις συστήνονται;

Οι όψεις πορσελάνης (Veneers) είναι μία αισθητική τεχνική αναδιαμόρφωσης του χαμόγελου. Πρόκειται για πολύ λεπτές «φλούδες» πορσελάνης, το πάχος των οποίων μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις έως και 0,3 mm, όσο δηλαδή ένας φακός επαφής. Η πορσελάνη είναι ένα κεραμικό υλικό, το οποίο δε μεταβάλλεται με το πέρασμα των χρόνων, από τις διατροφικές συνήθειες ή το κάπνισμα. Είναι μία τεχνική που απαιτεί οδοντοτεχνίτη.

Προτείνονται σε περιπτώσεις όπου έχουμε κενά ανάμεσα στα δόντια (αραιοδοντία), όταν θέλουμε να αλλάξουμε το σχήμα και το χρώμα των δοντιών, όταν υπάρχουν πολλαπλά σφραγίσματα ρητίνης αποχρωματισμένα και όταν στοχεύουμε σε μία μόνιμη αλλαγή του χαμόγελου που να συνδυάζει την αισθητική με ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησής τους; Σε πόσα ραντεβού ολοκληρώνεται;

Η διαδικασία που ακολουθείται έχει άμεση συσχέτιση με την πολυπλοκότητα του περιστατικού. Τα ραντεβού μπορεί να είναι μόνο δύο σε ένα εύκολο περιστατικό ή αρκετά περισσότερα, π.χ. 4-5 εάν πρόκειται για ένα σύνθετο περιστατικό. Στο αρχικό ραντεβού παίρνουμε φωτογραφίες και ψηφιακό αποτύπωμα.

Ο οδοντοτεχνίτης στέλνει ένα διαγνωστικό κέρωμα, όπου φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα σε μεταβατικό υλικό. Σε αυτό το στάδιο ο ασθενής παίρνει μία εικόνα για το πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα στο στόμα του, αν και μπορεί να την έχει ήδη δει ψηφιακά. Εάν συμφωνεί με αυτό προχωράμε στην υλοποίηση, όπου εντός μίας εβδομάδας οι όψεις είναι έτοιμες να συγκολληθούν μόνιμα. Κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει ανάγκη πρόβας πριν να τελειοποιήσουμε τις όψεις μας. Αυτό χρειάζεται είτε εάν ο οδοντίατρος διαπιστώσει πως ο ασθενής δεν έχει αντιληφθεί στο διαγνωστικό κέρωμα πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα, είτε εάν πρόκειται για ένα μεγάλο περιστατικό, όπου ο γιατρός θέλει να κάνει έναν τελικό έλεγχο, έτσι ώστε να είναι εντελώς σίγουρος πως η προσθετική εργασία που θα παραδοθεί δε χρειάζεται διορθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όσα ραντεβού κι αν απαιτούνται, ο ασθενής το γνωρίζει εκ των προτέρων. Επιπλέον, η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη. Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα επεμβατική τεχνική. Είναι μία απαιτητική τεχνικά εργασία τόσο για τον οδοντίατρο όσο και για τον οδοντοτεχνίτη, αλλά καθόλου ενοχλητική για τον ασθενή.

beautiful_smile

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν προτείνεται η εφαρμογή των όψεων πορσελάνης; Τι ισχύει για τη διάρκεια ζωής τους και πώς πρέπει να συντηρείται το αποτέλεσμα εκ μέρους του ασθενή;

Οι όψεις πορσελάνης δεν αποτελούν θεραπεία επιλογής σε άτομα τα οποία έχουν περιοδοντικά προβλήματα (ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα), είναι βρουξιστές (δηλαδή σφίγγουν-τρίζουν τα δόντια τους το βράδυ), έχουν έξεις, όπως δάγκωμα νυχιών ή στυλό, κακομεταχειρίζονται τα δόντια τους ή έχουν δόντια με εκτεταμένες καταστροφές. Αξίζει να σημειωθεί πως οι όψεις πορσελάνης μπορούν και πρέπει να συγκολλούνται πάνω στην αδαμαντίνη, δηλαδή σε δόντια υγιή, που είναι ελάχιστα τροχισμένα.

Η διάρκεια ζωής τους είναι γύρω στα 15 χρόνια, εάν γίνεται μία καλή συντήρηση από τον ασθενή. Τι απαιτεί αυτή η συντήρηση; Καλή στοματική υγιεινή, προσοχή από τον ασθενή στο πώς μεταχειρίζεται το καινούριο του χαμόγελο και φυσικά επανέλεγχο και καθαρισμό από τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες.

Όταν σχεδιάζετε την αναδιαμόρφωση του χαμόγελου ενός ασθενή, με την εφαρμογή τεχνικών, όπως οι όψεις πορσελάνης, πώς διασφαλίζετε ότι το τελικό αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, την προσωπικότητα αλλά και τις προσδοκίες του;

Το νέο χαμόγελο σχεδιάζεται ψηφιακά ακολουθώντας τις βασικές αρχές αισθητικής, τους κανόνες του Smile Design και τις ιδανικές αναλογίες ενός αρμονικού χαμόγελου. Συνυπολογίζονται η γραμμή των χειλιών, το σχήμα του προσώπου και γενικά οι ανατομικές παράμετροι του κάθε ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εξατομικευμένο. Προφανώς ο ασθενής πρέπει να είναι σύμφωνος με την πρόταση του γιατρού. Ο οδοντίατρος δίνει τη λύση, την οποία ο ασθενής έχει εγκρίνει και είναι χαρούμενος με αυτή.

Όμως σε όλες τις παραπάνω επιστημονικές παραμέτρους προστίθεται η ενσυναίσθηση του οδοντιάτρου να αντιληφθεί την προσωπικότητα και τις προσδοκίες του ασθενούς. Αυτό είναι ένα πολύ δύσκολο σημείο, όχι μόνο στις όψεις πορσελάνης, αλλά γενικότερα στα περιστατικά αισθητικής οδοντιατρικής. Κάποιες φορές από το πρώτο κιόλας ραντεβού ο γιατρός δύναται να καταλάβει τι πραγματικά θέλει ο ασθενής, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακατόρθωτο να αντιληφθεί τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Παρόλα αυτά και παρά τις δυσκολίες, αξίζει να σημειωθεί πως πολύ συχνά η αναδιαμόρφωση του χαμόγελου ανοίγει νέους ορίζοντες στους ασθενείς, διότι τους κάνει λαμπερούς, γεμάτους αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση!

Με άλλες μεθόδους και τεχνικές της αισθητικής οδοντιατρικής μπορεί να συνδυαστεί η τεχνική των όψεων πορσελάνης, με στόχο ένα όμορφο και πλήρως λειτουργικό χαμόγελο;

Αδιαμφισβήτητα οι όψεις πορσελάνης μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες αισθητικές παρεμβάσεις, όπως π.χ. η λεύκανση δοντιών. Επίσης, αρκετές φορές αξίζει τον κόπο να προηγηθεί κάποιου είδους ορθοδοντική μετακίνηση. Ακόμη μπορεί να συνδυαστεί με μια κλασική ορθοδοντική θεραπεία με brackets ή μία ορθοδοντική μετακίνηση με διαφανείς νάρθηκες Invisalign. Με το πέρασμα των χρόνων, όλο και περισσότεροι οδοντίατροι διαλέγουν σε κάποια περιστατικά να προηγείται η ορθοδοντική θεραπεία, διότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται άρτια αισθητικά αποτελέσματα με ελάχιστη φθορά οδοντικής ουσίας.

Info

Το Οδοντιατρικό Κέντρο STOMA βρίσκεται στην οδό Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 46Β στη Γλυφάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, κάνε κλικ στο stoma.com.gr ή κάλεσε στο τηλ.. 210 8981351 για να συ δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις σχετικά με την υγεία της στοματικής του κοιλότητας