5 τροφές που θεωρούμε υγιεινές αλλά δεν είναι

Ειδικά εάν κάνετε διατροφή, καλό είναι να τις προσέξετε.

5 τροφές που θεωρούμε υγιεινές αλλά δεν είναι

Τα δεδομένα του well being έχουν αλλάξει. Όσοι ασχολούνται με τη διατροφή και την υγεία τους, με την πληροφορία να κατακλύζει το διαδίκτυο, μπορεί να έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές. Ολοένα και περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το fitness επιλέγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες παγίδες τροφές που θεωρούμε "αθώες" ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου.

Πολλά προϊόντα που διαφημίζονται με μηδέν ζάχαρη ή με ελάχιστες θερμίδες, ενώ στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι χυμοί φρούτων (ακόμα και όταν δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη). Φυσικά, δεν αναφερόμαστε στους φυσικούς χύμους και smoothies που φτιάχνουμε στο σπίτι με φρέσκα φρούτα, αλλά στους χυμούς και τα αναψυκτικά που επιλέγουμε από στο σούπερ μάρκετ.

σούπερ μάρκετ

Τι συμβαίνει με αυτά τα προϊόντα;

Τρόφιμα και ποτά, όπως οι φυσικοί χυμοί πυο προαναφέραμε, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα, παρόλο που διαφημίζονται ως ολόφρεσκα ή διαιτητικά, με χαμηλές θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί: τα τρόφιμα που όντως δεν έχουν υποστεί επεξεργασία δε θα έχουν σχεδόν ποτέ αυτή την ένδειξη στη συσκευασία τους. Για παράδειγμα τα φρέσκα φρούτα ή τα λαχανικά δεν αναγράφουν κάπου το πόσο καλό κάνουν στο πεπτικό μας σύστημα ή στο πόσο χαμηλές θερμίδες έχουν.

Φυσικά, δε φταίνε οι καταναλωτές, μιας και στόχος του μάρκετινγκ τροφίμων είναι το συμφέρον των κατασκευαστών και η αύξηση των πωλήσεων και του κέρδους. Μπορείτε ωστόσο να αποφύγετε την τακτική κατανάλωση κάποιων από αυτά, χωρίς να χρειάζεται να στερηθείτε κάποιο πλήρως.

Τροφές που θεωρούμε υγιεινές αλλά δεν είναι

Για να καταλάβετε εάν ένα τρόφιμο είναι θρεπτικό, δεν αρκεί να κοιτάξετε τις έντονες επιγραφές 0%, μηδέν ζάχαρη, κοκ. Προσπαθήστε να κοιτάξετε πέρα ​​από τις ετικέτες και να εστιάσετε στα συστατικά. Συνήθως, στα πιο αγνά προϊόντα δεν εντοπίζονται πολλές άγνωστες ουσίες και πολλά διαφορετικά γλυκαντικά.

Χυμοί και smoothies

Κλασικό παράδειγμα προϊόντων με ετικέτες: «πηγή βιταμινών», «φτιαγμένο από αληθινά φρούτα». Οι χυμοί και τα smoothies των σούπερ μάρκετ είναι στην πραγματικότητα ζαχαρούχα ποτά που συμβάλλουν άμεσα στην αυξημένος κίνδυνος οδοντικής τερηδόνας στα παιδιά και κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες.

μπάρες δημητριακών

Μπάρες πρωτεΐνης

Συχνά χαρακτηρίζονται ως πλούσια πηγή πρωτεΐνης, διαιτητικές, χαμηλές σε ζάχαρη… Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιέχουν δεκάδες συστατικά, πολλά από τα οποία είναι τεχνητά γλυκαντικά που είναι επιβλαβείς για την εντερική και τη γενική υγεία μας.

Συσκευασμένα δημητριακά

Τα δημητριακά πρωινού προωθούνται ως πλούσια σε βιταμίνη D και σίδηρο, φτιαγμένα από δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικής προέλευσης, αλλά όπως έχει αποδειχθεί περιέχουν πολλή ζάχαρη ή γλυκαντικά και δεν είναι θρεπτικά για τον οργανισμό μας.

Ψωμί και αρτοσκευάσματα

Το φρέσκο ​​ψωμί και τα αρτοσκευάσματα που φτάχνουμε στο σπίτι ή στο φούρνο, απαιτούν μόνο αλεύρι, νερό, μαγιά ή προζύμι και μια πρέζα αλάτι ή βούτυρο. Τα συσκευασμένα προϊόντα του σούπερ μάρκετ, συχνά περιέχουν έως και 30 συστατικά, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων συντηρητικών, σακχάρων και εκχυλισμένων αμύλων και τεχνητών χρωμάτων.

ψωμί τοστ

Παιδικά σνακ

Οι γνωστές λιχουδιές και τα μικρά σακουλάκια που συχνά δελεάζουν τα παιδιά και καθιστούν τους γονείς "θύματα απάτης" χάρη στην άψογη παρουσίασή τους.

Τέλος, να πούμε ότι σκοπός δεν είναι να στερούμαστε προκειμένου να έχουμε την τέλεια διατροφή. Σημαντικό είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε υποκατάστατα που θα μας προσφέρουν απόλαυση και να αποφεύγουμε πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα που δεν μας προσφέρουν καμία θρεπτική αξία.