Diet tips: Το απροσδόκητο τυρί που είναι σύμμαχος στο αδυνάτισμα

To προτείνουν οι διατροφολόγοι για 4 βασικούς λόγους

Shutterstock
Shutterstock

Υπάρχει ένα τυρί που, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες με την πρώτη ματιά, είναι αυτό που προτείνουν οι διατροφολόγοι όταν θέλετε να ελέγξετε το βάρος σας. Και λέμε κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, επειδή γενικά στην προσπάθεια για αδυνάτισμα, οι περισσότεροι ή αποφεύγουν τα τυριά ή καταναλώνουν μόνο light είδη, με λίγες θερμίδες.

Ωστόσο, η συσχέτιση ενός τυριού με μια δίαιτα για διατήρηση βάρους ή και αδυνάτισμα δεν είναι η αναμενόμενη, αλλά τα οφέλη του συγκεκριμένου που προτείνεται από τους ειδικούς ως "σύμμαχος" σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή επιβεβαιώνονται τόσο από διατροφολόγους όσο και από διάφορες μελέτες που έχουν αναλύσει τη σύσταση και τα οφέλη του.

Ένα τυρί θα γίνει ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα

Η παρμεζάνα ή τυρί Parmigiano Reggiano, που είναι πιο χειροποίητη και φυσική – έχει πολλά πλεονεκτήματα στο χάσιμο βάρους αλλά και στον έλεγχο των θερμίδων. Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι παρασκευάζεται με τρία μόνο συστατικά: νωπό γάλα, πυτιά και αλάτι, ενώ άλλες ποικιλίες έχουν κάποιο είδος συντηρητικού.

"Είναι μια τροφή που καλό είναι να περιλαμβάνεται στη διατροφή, γιατί μας παρέχει την απαραίτητη ενέργεια για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Και βοηθά στην αναγέννηση των μυϊκών μας ινών για να μας κρατήσει υγιείς και δυνατούς.

παρμεζάνα
Shutterstock

Όταν επιλέγουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να έχουμε ως προϋπόθεση την κατανάλωση όσο το δυνατόν φυσικών τροφίμων, όπως είναι η παρμεζάνα", εξηγεί η Δρ Marta Garay, γιατρός αισθητικής και διατροφολόγος.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και είναι χορταστικό

Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ζητήσαμε από διάφορους διατροφολόγους ιδέες για υγιεινές συνταγές, αλλά και για δείπνο, συμπεριέλαβαν παρμεζάνα σε μια σαλάτα ρόκας ή σε μια φυτική κρέμα. Η παρμεζάνα είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την κατανάλωση πρωτεΐνης, ειδικά για άτομα που δεν τρώνε κρέας. Μάλιστα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτό το τρόφιμο έχει χαρακτηριστεί ως λειτουργικό για τα οφέλη του στην υγεία.

Η Δρ Garay επιμένει επίσης στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες και στα οφέλη που έχει επίσης όταν θέλεις να ελέγξεις την πείνα και το βάρος. "Είναι ιδανικό για άτομα που θέλουν να ελέγξουν την πείνα τους μέσα στη μέρα, που σε πολλές περιπτώσεις μας οδηγεί στο να τρώμε υπερβολικά και ανεξέλεγκτα".

Είναι μια καλή εναλλακτική για να προσθέσετε γεύση στα πιάτα

Ο ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digon τονίζει επίσης ότι η παρμεζάνα Reggiano είναι η πιο χειροποίητη, επιβεβαιώνει επίσης ότι μπορεί να βάλει μια ιδιαίτερη πινελιά στα πιάτα, πάντα στη σωστή ποσότητα, κάτι που είναι εύκολο δεδομένου ότι έχει έντονη γεύση που θα σας ενθαρρύνει να την χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Μάλιστα, ο ειδικός τονίζει την ανάγκη να μην παρασυρθούμε από την άρση της απαγόρευσης για το τυρί και βάλουμε μεγάλες ποσότητες παρμεζάνας στη διατροφή μας, έχοντας φυσικά τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Είναι καλό για το ανοσοποιητικό σύστημα

Η Δρ Garay τονίζει την υψηλή περιεκτικότητα αυτού του τυριού σε σελήνιο, "ένα μικροθρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος". Διάφορες μελέτες αναφέρουν επίσης ότι είναι μια σημαντική πηγή ασβεστίου, για την καλή υγεία των οστών και την αρτηριακή πίεση – και φωσφόρου. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προάγει το υγιές δέρμα και τα μαλλιά.

σαλάτα με παρμεζάνα
Shutterstock

Χωνεύεται καλά

Ένα άλλο πλεονέκτημα που τονίζει η Δρ Garay είναι το γεγονός ότι είναι εύπεπτο τυρί. Μάλιστα, συνιστάται και σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αφού δεν περιέχει.

Η σημασία της κατανάλωσης φυσικών τροφών (και όχι των θερμίδων)

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε να μην εστιάζουμε τόσο πολύ στον αριθμό των θερμίδων στα τρόφιμα αλλά στη σύνθεσή τους, προσπαθώντας πάντα να επιλέγουμε τις πιο φυσικές τροφές. Ο Pedro Jaén λέει: "Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ταξινομούνται ως υγιεινά αποκλειστικά λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, αλλά όταν κοιτάμε τα ψιλά γράμματα βλέπουμε ότι η περιεκτικότητά τους σε πρόσθετα και γλυκαντικά κάθε άλλο παρά συνιστάται. Όταν αναζητάμε ένα ποιοτικό τρόφιμο πρέπει να κοιτάμε τη διατροφική του σύνθεση και όχι μόνο τη θερμιδική του αξία".

Και προσθέτει μια αναφορά στον μεγάλο μύθο των light τροφών. "Η ιδέα του light έχει περισσότερα οφέλη σε επίπεδο μάρκετινγκ παρά σε διατροφικά επίπεδα. Σε γενικές γραμμές, ένα τρόφιμο είναι ελαφρύ όταν η περιεκτικότητα σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά (ζάχαρη ή λίπος, για παράδειγμα) έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με το μη ελαφρύ αντίστοιχο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινό για το σώμα μας".