Πεινάς ακόμα μετά το φαγητό; Δες 3 δοκιμασμένους τρόπους για να το ξεπεράσεις

Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να κάνεις δεν νιώθεις χορτάτη μία ώρα μετά το φαγητό

Shutterstock
Shutterstock

Είναι μια συνηθισμένη ιστορία για όλους: Mόλις έφαγες ένα πλούσιο γεύμα και μία ώρα αργότερα πάλι πεινάς! Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι πτώσεις του σακχάρου στο αίμα μάς προκαλούν "πείνα δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό" – καθώς και πτώση στην ενέργεια και τη διάθεση – σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector.

Αυτό συμβαίνει αφού έχουμε φάει τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες ή/και ζάχαρη, τα οποία αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα μας – και ό,τι ανεβαίνει πρέπει να πέσει! Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή και της ομάδας του – που εξέτασαν 1.000 άτομα – ένας στους τρεις άντρες και μία στις τέσσερις γυναίκες βιώνουν αυτές τις πτώσεις του σακχάρου τακτικά.

Όχι μόνο συνδέονται με αλλαγές στη διάθεση και την ενέργεια, αλλά και με το να φάτε το "επόμενο γεύμα σας 30 λεπτά νωρίτερα από άτομα που δεν έχουν αυτές τις πτώσεις", εξηγεί ο καθηγητής Spector. Αυτά τα άτομα τείνουν να τρώνε, κατά μέσο όρο, 300 επιπλέον θερμίδες κατά τη διάρκεια της μέρας.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε πείνα τόσο σύντομα αφού έχετε φάει – ακόμα και ο καθηγητής Spector, ειδικός στο πώς επηρεάζει το φαγητό το σώμα, παραδέχεται ότι η διατροφή του επηρεάστηκε από τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα στο παρελθόν – αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και υγιεινό. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε τις πτώσεις του σακχάρου και στη συνέχεια την ατελείωτη πείνα, διατηρώντας παράλληλα ισορροπημένα τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.

πιάτο με πένες
Shutterstock

Πεινάς ακόμα μετά το φαγητό; Δες 3 δοκιμασμένους τρόπους για να το ξεπεράσεις

Φάτε ένα ισορροπημένο πρωινό

Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας – αν επιλέξετε να το φάτε. Ο καθηγητής άλλαξε το μούσλι του –πολλά είδη των οποίων δημιουργούν αιχμές και πτώσεις σακχάρου στο αίμα– με πλήρες γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, που τον κρατούν χορτάτο μέχρι το μεσημεριανό γεύμα, χωρίς κάποιο ενδιάμεσο σνακ. Συνιστά την προσθήκη μιας πηγής υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και/ή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα για να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ισορροπημένα.

Κάντε λίγη άσκηση

Μία από τις κορυφαίες συμβουλές του καθηγητή Spector είναι να ακάνετε κάποιου είδους άσκηση, γι' αυτό βάλτε την κίνηση στην καθημερινή σας ρουτίνα. Μια προπόνηση με αντίσταση ή οτιδήποτε θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυς είναι η καλύτερη επιλογή:

"Η μυϊκή μάζα λειτουργεί ως δεξαμενή για τη ζάχαρη, αφαιρώντας την από το αίμα για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο", εξηγεί ο Rhian Stephenson, διατροφολόγος. "Όταν μας λείπει η μυϊκή μάζα, γίνεται πιο δύσκολο να απαλλαγούμε από το υπερβολικό σάκχαρο στο αίμα, κάτι που μας κάνει πιο ευαίσθητους στην ινσουλίνη και στις αυξήσεις του σακχάρου".

γυναίκα τρώει μακαρονάδα
Shutterstock

Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες

Ακούγεται εξειδικευμένο, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τις έντονες λιγούρες είναι να εισάγετε τους ηλεκτρολύτες στην καθημερινή σας διατροφή. "Οι ηλεκτρολύτες χρειάζονται για να λειτουργεί σωστά το σώμα σε κάθε επίπεδο, από την γνώση και τη διάθεση μέχρι την ενέργεια και την όρεξη", εξηγεί ο Rhian Stephenson.

"Όταν αυτά τα βασικά μέταλλα δεν έχουν ισορροπία, το σώμα αυξάνει την όρεξη και τη λαχτάρα για φαγητό σε μια προσπάθεια να αναπληρώσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μια ψευδή αίσθηση πείνας", συμπληρώνει.