Με αυτό το κοινό δημητριακό, που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι σου, θα χάσεις τα κιλά των διακοπών

Σε χορταίνει χωρίς να σου προσθέσει επιπλέον θερμίδες

Unsplash
Unsplash

Υπάρχουν τρόφιμα που πολύ κοινά για όλους, δεν είναι ακριβά, τα αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ κοντά στο σπίτι μας και τα καταναλώνουμε τακτικά, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα είναι υπερτροφές, που κάνουν καλό στην υγεία μας και μας βοηθάνε να χάσουμε κιλά - ειδικά αυτά που πήραμε στις διακοπές.

Ένα κοινό δημητριακό, που σίγουρα έχουμε στο ντουλάπι μας, γνωστό στις κουζίνες μας, πανταχού παρόν στη γαστρονομική μας παράδοση, που καλλιεργείται σε όλη την Ευρώπη, διαθέτει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας και προάγει το αδυνάτισμα.

Με αυτό το κοινό δημητριακό, που σίγουρα έχεις στο ντουλάπι σου, θα χάσεις τα κιλά των διακοπών

Το "ταπεινό" κριθάρι, που μπορούμε να καταναλώσουμε με διάφορους νόστιμους τρόπους, έχει την ικανότητα να μας χορταίνει χωρις να μας προσθέτει επιπλέον θερμίδες, οπότε θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά των διακοπών.

Επιπλέον, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, όπως διαπιστώθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition Research , η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με κριθάρι ολικής αλέσεως βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα.

Εν ολίγοις, η συμπερίληψη συνταγών με βάση το κριθάρι στη διατροφή μας, όπως μια νόστιμη σαλάτα με κριθάρι, ντοματίνια, φέτα και ελιές είναι πάντα καλή ιδέα για ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα, που θα κινητοποιήσει τον μεταβολισμό μας, θα μας χορτάσει και φυσικά δεν θα μας προσθέσει "κακές" θερμίδες.

κριθάρι
Unsplash

Κι όχι μόνο αυτό. Ο χυμός από κριθαρόχορτο θεωρείται ως "νέκταρ μακροζωίας" και πίνεται από υπέρμαχους της υγιεινής διατροφής και ευεξίας, όπως η σταρ Γκουίνεθ Πάλτροου. Πρόκειτα στην ουσία για ένα ρόφημα ενυδάτωσης και αποτοξίνωσης που σύμφωνα με τους διατροφολόγους μειώνει την κακή χοληστερόλη, λιώνει τις τοξίνες και βοηθά στο αδυνάτισμα.

Τι είναι το κριθάρι και ποια είναι η προέλευσή του;

Το κριθάρι (επιστημονική ονομασία Hordeum vulgare) είναι ένα αρχαίο δημητριακό, το πρώτο που καλλιεργήθηκε από τον άνθρωπο (τα πρώτα ίχνη ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή). Προφανώς αγαπήθηκε πολύ τόσο από τους αρχαίους Έλληνες όσο και από τους αρχαίους Ρωμαίους, που το χρησιμοποιούσαν για να παρασκευάζουν ψωμί και σούπες: Ο μύθος λέει ότι οι μονομάχοι, πριν πάνε στην αρένα για να πολεμήσουν, έτρωγαν κριθάρι. Είναι ένα ετήσιο ποώδες φυτό που αναπτύσσεται σε διαφορετικά κλίματα, του οποίου οι κόκκοι καταναλώνονται σε όλο τον κόσμο ως δημητριακό, ενώ από τους σπόρους του παρασκευάζονται η μπύρα και το ουίσκι, αλλά και αλεύρι για αρτοσκευάσματα .

Ιδιότητες και οφέλη του κριθαριού

  • Χορταίνει εύκολα, άρα είναι ιδανικό για όσους θέλουν να διαχειριστούν το βάρος τους
  • Διεγείρει την πέψη και έχει ελαφρά καθαρτική δράση
  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, αναστέλλει την παραγωγή κακής χοληστερόλης
  • Χάρη στην παρουσία βήτα-γλυκανών, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση σε ολόκληρο το πεπτικό σύστημα και προάγει την υγεία του εντέρου
  • Χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών και βιταμίνης Ε, προστατεύει και κάνει το δέρμα ελαστικό
  • Χάρη στην περιεκτικότητά του σε πυρίτιο, δυναμώνει τα μαλλιά και τα νύχια

    δημητριακά κριθάρι
    Unsplash

Πώς να μαγειρέψετε το κριθάρι

Το κριθάρι δεν γνωρίζει εποχές: Προσφέρεται για την προετοιμασία τόσο καλοκαιρινών όσο και χειμερινών πιάτων. Το φθινόπωρο/χειμώνα, προσθέστε το σε μινεστρόνε, σούπες με όσπρια, όπως ρεβίθια ή φασολάδα. Μαγειρέψτε μια καλή ποσότητα και διατηρήστε την στο ψυγείο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε την για να φτιάξετε σαλάτες όπως θέλετε.

Ιδανικά ταιριάζουν στο κριθάρι το αβοκάντο, η ντομάτα και το κρεμμύδι, ο μαϊντανός, το αγγούρι και η πιπεριά, προσθέτοντας λεμόνι και αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Η πιο γευστική σαλάτα που μπορεί να καταναλωθεί και σαν κυρίως γεύμα, μεσημάρι ή και βράδυ. Σκεφτείτε συνταγές σαν το κους κους και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη, δημιουργώντας υγιεινά και γευστικά πιάτα.