Βάλε τζίντζερ, λεμόνι κι άλλο ένα συστατικό - Το ρόφημα που ξεφουσκώνει την κοιλιά

Οι διατροφολόγοι συμφωνούν στα οφέλη του

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash+
Unsplash+

Το φούσκωμα της κοιλιάς είναι στην ίδια κατηγορία... ενόχλησης για τις γυναίκες, όπως η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες ή η κατακράτηση υγρών - σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Γιατί ναι, αν και η μαγεία του photoshop κάνει τη δουλειά της στις αναρτήσεις στο Instagram, αν απομακρυνθούμε από φίλτρα και από τις φωτογραφίες με καλό φωτισμό, το αίσθημα βάρους που σχετίζεται με ορισμένες τροφές (και τις επιπτώσεις τους στην κοιλιά μας) είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Κάτι που δεν σημαίνει φυσικά ότι θέλουμε να υποφέρουμε.

Προσωπικά, ήμουν πάντα μέλος αυτής της δημοφιλούς ομάδας: Μετά τα γεύματα, ένιωθα βαριά, φουσκωμένη και κουρασμένη, παρόλο που έχω φροντίσει περισσότερο τη διατροφή μου. Τουλάχιστον, αυτό ίσχυε μέχρι που ανακάλυψα τα οφέλη των αντιφλεγμονωδών ροφημάτων.

"Τοπρήξιμο της κοιλιάς είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα, που προκαλεί δυσφορία και, μερικές φορές, πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, για παράδειγμα με περισσότερη κίνηση, περπάτημα, γιόγκα, μασάζ στην κοιλιά, ζεστό ντους ή απλώς με χαλάρωση και ηρεμία.

Συνιστάται επίσης να αποφεύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων στο έντερο και επομένως αυτό το γνωστό αίσθημα φουσκώματος, και να εισάγουμε ορισμένα αφεψήματα στη διατροφή μας που βοηθούν στη μείωση της κατακράτησης υγρών και της φλεγμονής", υποστηρίζει η Laura. Parada, διατροφολόγος.

Βάλε τζίντζερ, λεμόνι κι άλλο ένα συστατικό - Το ρόφημα που ξεφουσκώνει την κοιλιά

Το βασικό υλικό που θα βοηθήσει στο πρόβλημα είναι το τζίντζερ. Η Tania Grande, τεχνολόγος τροφίμων, εξηγεί: "Το τζίντζερ έχει εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, επομένως όχι μόνο μετριάζει το αίσθημα φλεγμονής στην κοιλιά μας, αλλά βοηθά επίσης στον πόνο στις αρθρώσεις, στους πονοκεφάλους, ακόμη και στους πόνους της περιόδο, χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχει και του δίνουν τη χαρακτηριστική γλυκιά και spicy γεύση του. Επιπλέον, προάγει την πέψη και μειώνει τα αέρια, αφού έχει την ιδιότητα να αυξάνει τη γαστρική κινητικότητα, κάτι που κάνει το στομάχι να αδειάζει νωρίτερα και τα θρεπτικά συστατικά να απορροφώνται καλύτερα από τον εντερικό σωλήνα".

τζιντζερ ρόφημα
Unsplash

"Για να μειώσετε την κοιλιακή διάταση που προκαλείται από συσσώρευση αερίων ή βαριά πέψη, σας συμβουλεύω να καταναλώνετε αφεψήματα με βάση το τζίντζερ, καθώς βοηθούν στη βελτίωση της γαστρικής κένωσης. Ο τρόπος που λειτουργούν είναι απλός: Ένα ρόφημα με τζίντζερ χαλαρώνει το πεπτικό μας σύστημα και βοηθά στην εξάλειψη αυτού του αισθήματος κενού στο στομάχι, που συχνά δεν είναι η πείνα, αλλά η αύξηση της γαστρικής έκκρισης και η ένταση των μυών στην κοιλιακή χώρα, μεταξύ άλλων", συνιστά η Parada.

Όσο για το πώς και πότε να το καταναλώνουμε για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα οφέλη του, η ειδικός μας δίνει την απάντηση πριν αποκαλύψει τη συνταγή για το τέλειο αντιφλεγμονώδες ρόφημα: "Συνιστώ να το παίρνετε ανάμεσα στα γεύματα για την χορταστική του δράση, ή μετά, για τη βελτίωση της πέψης, επιπλέον, μπορεί να μας βοηθήσει να ανακουφίσουμε τη ναυτία, να προωθήσουμε την απώλεια βάρους και να αποφύγουμε τις στομαχικές διαταραχές".

Η συνταγή για το τέλειο ρόφημα με τζιντζερ

Ας δούμε ποιο είναι αυτό το ρόφημα με τζίντζερ, που συνιστούν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση αυτής της άβολης κατάστασης.

"Απλώς θα βάλετε νερό, γλυκάνισο, φέτες λεμονιού, τζίντζερ, μήλο και ένα φακελάκι χαμομήλι σε μια κατσαρόλα ή βραστήρα και θα βράσετε για λίγα λεπτά. Μετά, θα αφήσετε να κρυώσει και θα το πιείτε μαζί με λίγο φυσικό χυμό ανανά!».