Αυτό είναι το καλύτερο πρωινό για να αποφύγεις τα φουσκώματα όλη μέρα

Η κατανάλωσή του προτείνεται από ειδικούς διατροφολόγους

Shutterstock
Shutterstock

Ναι, η κατανάλωση αυτής της τροφής (ίσως απροσδόκητη για πολλούς) στο πρωινό ή το πρωί βοηθά στη μείωση της κοιλιακής φλεγμονής που συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μέρας και φτάνει στο αποκορύφωμά της το απόγευμα.

Το εν λόγω τρόφιμο είναι το γιαούρτι (φυσικό και πλήρες). Και προτού εξηγήσουμε πότε, πώς και γιατί να το προτιμήσετε, θα τονίσουμε το γεγονός ότι η φλεγμονή της κοιλιάς – αυτό το πρόβλημα που οι μελέτες λένε ότι επηρεάζει το 20% του πληθυσμού – αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Η Kourtney Kardashian είπε κάποτε γι' αυτό: "Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό από το να σαμποτάρονται όλες οι προσπάθειές σου για τη φυσική κατάσταση και τη δίαιτα. Αυτοί οι κοιλιακοί δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας εάν κρύβονται πίσω από την κατακράτηση υγρών", είπε, εξηγώντας μια γενικευμένη αίσθηση που δεν αποτελεί συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ωστόσο, αν θέλουμε να αναζητήσουμε επιστημονική αιτιολόγηση για το γεγονός ότι ξυπνάμε ξεφουσκωμένοι το πρωί και τελειώνουμε τη μέρα με πρησμένη κοιλιά, ο Dr Fermín Mearin Manrique , διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Teknon, το εξηγεί ως εξής: "Είναι σύνηθες φαινόμενο το πρήξιμο της κοιλιάς να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της μέρας: Να είναι λιγότερο το πρωί και μεγαλύτερο το βράδυ. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα αέρια συσσωρεύονται προοδευτικά καθώς περνά η μέρα και επειδή οι κοιλιακοί μύες χάνουν τη δύναμή τους. Το άγχος είναι μια σημαντική επιδείνωση αυτού του προβλήματος".

Υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν τονίσει ότι μια διατροφή πλούσια σε προβιοτικά τρόφιμα όπως το γιαούρτι αυξάνει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος και μειώνει τη φλεγμονή της κοιλιάς. "Το γιαούρτι αποτελείται από προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που ζουν στον εντερικό σωλήνα, διευκολύνοντας την πεπτική μας διαδικασία, γι' αυτό και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του εντέρου", εξηγεί.

γυναίκα τρώει γιαούρτι με φρούτα
Shutterstock

Ένα γιαούρτι στο πρωινό

Σημασία δεν έχει μόνο τι τρώμε αλλά και πότε το τρώμε. Αν και δεν υπάρχει ποτέ κακή στιγμή για να φάτε ένα υγιεινό φαγητό, στην περίπτωση του γιαουρτιού και της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει τις φλεγμονές της κοιλιάς, είναι καλύτερο να το τρώτε ειδικά στο πρωινό. Το καλύτερο πρωινό, σύμφωνα με τους διατροφολόγους και τους γιατρούς, αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα φρούτο και ένα γαλακτοκομικό προϊόν.

Το γαλακτοκομικό προϊόν που προτείνεται κάθε πρωί είναι το γιαούρτι, που μειώνει την φλεγμονή της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της μέρας και, κυρίως, εμποδίζει τη δυσφορία που επιφέρει το φούσκωμα και ο μετεωρισμός.

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό γιαούρτι

Υπάρχουν άπειρα γιαούρτια στην αγορά, αλλά ένα υγιεινό γιαούρτι είναι αυτό στο οποίο εμφανίζονται μόνο 2 ή 3 συστατικά στην ετικέτα του: Γάλα, ζυμώσεις γάλακτος και γάλα σε σκόνη. Το μόνο που πληροί αυτή την απαίτηση είναι ένα πλήρες, φυσικό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη.

Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε τα αρωματισμένα γιαούρτια, αφού περιέχουν ζάχαρη, γλυκαντικές ουσίες και χρωστικές. Αν θέλουμε να προσθέσουμε γεύση, καλό είναι να συνδυάσουμε φρέσκα φρούτα.