Τα 7 πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο - Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Mε βάση την αναλογία των θρεπτικών συστατικών και των θερμίδων

Unsplash
Unsplash

Όταν σκέφτεστε υγιεινές τροφές, τα φρούτα και τα λαχανικά έρχονται αμέσως στο μυαλό. Πρόσφατα, μια επιστημονική μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο William Paterson, στην πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, ανέλυσε τις πιο υγιεινές τροφές, όλες φυτικές, ταξινομώντας τες ανάλογα με τον πλούτο σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, φυτικές ίνες κ.λπ.

Οι ερευνητές κατάρτισαν τη λίστα ξεκινώντας από αυτή την αναλογία: Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, φυτικές ίνες σε σύγκριση με τις θερμίδες, τόσο πιο υγιεινό είναι το φρούτο. Σημειώστε ότι αρκετές ποιότητες φρούτων δεν πληρούσαν καν τα βασικά κριτήρια για να συμπεριληφθούν στη μελέτη. Επτά, ωστόσο, μπήκαν στην πρώτη 41άδα.

Τα 7 από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο

  1. Στην πρώτη θέση μεταξύ των φρούτων (αλλά 28η στη γενική κατάταξη) βρίσκουμε το λεμόνι. Περιέχει 53 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και φυτικές ίνες. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, μας προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου.
  2. Το δεύτερο πιο υγιεινό φρούτο είναι η φράουλα, στην 30ή θέση της γενικής κατάταξης: με 62 mg ανά 100 γραμμάρια, οι φράουλες περιέχουν ακόμη περισσότερη βιταμίνη C από τα εσπεριδοειδή. Είναι επίσης πλούσιες σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο σίδηρος, ειδικότερα, συμβάλλει στον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και προάγει τη μεταφορά οξυγόνου.
  3. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το πορτοκάλι (στο νούμερο 33 της γενικής κατάταξης). Τα πορτοκάλια είναι πραγματικές "βόμβες" βιταμίνης C, αλλά είναι επίσης πλούσια σε ασβέστιο. Επιπλέον, περιέχουν κάλιο και μαγνήσιο. Το τελευταίο είναι θεμελιώδους σημασίας για τη ρύθμιση διαφόρων βιοχημικών αντιδράσεων και κυτταρικών λειτουργιών στον οργανισμό.
    μπολ με πορτοκάλι και μήλο
    Unsplash
  4. Το τέταρτο πιο υγιεινό φρούτο είναι το λάιμ, το οποίο ακολουθεί το πορτοκάλι στη γενική κατάταξη (34η θέση). Εκτός από βιταμίνη C, περιέχει φωσφορικά άλατα, κάλιο και ασβέστιο (απαραίτητα για το χτίσιμο των οστών και των δοντιών).
  5. Στην πέμπτη θέση βρίσκουμε ένα άλλο εσπεριδοειδές, το γκρέιπφρουτ, πιο συγκεκριμένα το κόκκινο και ροζ γκρέιπφρουτ. Τρία γκρέιπφρουτ μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α και η βήτα-καροτίνη που περιέχονται στο γκρέιπφρουτ είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την όραση και το ανοσοποιητικό σύστημα.
  6. Την έκτη θέση καταλαμβάνει το βατόμουρο. Περιέχει, μεταξύ άλλων, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, σίδηρο και μαγγάνιο. Το σκούρο χρώμα του οφείλεται σε ανθοκυανίνες, φλαβονοειδή με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και κατά των ελεύθερων ριζών ιδιότητες.
  7. Τελευταίο στη λίστα με τα πιο υγιεινά φρούτα είναι το λευκό γκρέιπφρουτ (41ο στη συνολική κατάταξη). Το λευκό στρώμα ακριβώς κάτω από τη φλούδα (μεσόκαρπος) περιέχει διάφορες διαιτητικές ίνες, σημαντικές για την υγεία του εντέρου και την πέψη.