9 λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι στο βραδινό φαγητό και παχαίνουμε

Μπορεί να τρώμε ελαφριά αλλά κάτι πάει... στραβά!

Shutterstock
Shutterstock

Ελαφριά βραδινά. Γρήγορα βραδινά. Υγιεινά βραδινά. Βραδινά που δεν παχαίνουν. Οποιαδήποτε από αυτές τις φόρμουλες μετατρέπεται σε προσδοκία κάθε φορά που έρχεται η ώρα να ετοιμάσουμε το δείπνο το καλοκαίρι. Ωστόσο, το δείπνο είναι συνήθως το γεύμα της ημέρας στο οποίο κάνουμε τα περισσότερα πράγματα λάθος, ειδικά όταν ζεσταίνει ο καιρός.

Και κάπως έτσι η επιθυμία μας να έχουμε ένα υγιεινό και ελαφρύ δείπνο για να μην πάρουμε βάρος μετατρέπεται σε κόλαση ή σε ένα πιάτο που απλώς μας παχαίνει και μάλιστα χωρίς να χορτάσουμε! "Τη νύχτα καίμε λιγότερες θερμίδες κι όμως τρώμε περισσότερες, γιατί είναι η ώρα να χαλαρώσουμε και είναι δύσκολο να είμαστε πιο αυστηροί με τη διατροφή μας.

Αν ήμασταν έξω όλη μέρα ή έχουμε φάει κάτι γρήγορο, η νύχτα φτάνει σαν μια μεγάλη απόλαυση που συνδέεται με φαγητό και ποτό. Κι αν δεν είμαστε πειθαρχημένοι, η ζυγαριά θα μας απογοητεύσει", εξηγεί η διατροφολόγος Leticia Carrera.

Η ειδικός εξηγεί επίσης ότι, σε πολλές περιπτώσεις, επιθυμώντας να έχουμε ένα ελαφρύ δείπνο, καταλήγουμε να τρώμε πολύ λίγο και όχι χορταστικά φαγητά, που καθόλου δεν μας βοηθούν στον έλεγχο των υπερβολών. Έτσι μας εξηγεί ποια είναι τα 9 βασικά λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι, όταν ετοιμάζουμε ένα βραδινό γεύμα, για να τα περιορίσουμε όσο γίνεται και μαζί και τα... κιλά μας!

9 λάθη που κάνουμε το καλοκαίρι στο βραδινό φαγητό και παχαίνουμε

Πίνεις 1 ή περισσότερα light αναψυκτικά

Τα καλοκαιρινά δείπνα (με τη ζέστη και με φίλους) είναι συνήθως το τέλειο σκηνικό για να κάνετε ένα λάθος που έχει να κάνει λιγότερο με τις θερμίδες στο φαγητό και περισσότερο με τα ποτά. Το να συνοδεύουμε το δείπνο με ένα ελαφρύ αναψυκτικό, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα αυξήσουμε τη θερμιδική πρόσληψη, είναι συνήθως κάτι που περνά απαρατήρητο. Το καλύτερο ποτό είναι πάντα το νερό!

girl eats food
Shutterstock

"Αυτά τα αναψυκτικά περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και δεν συνιστάται η τακτική κατανάλωσή τους. Το πρόβλημα με τα γλυκαντικά είναι ότι, όπως η ζάχαρη, αλλάζουν τους γευστικούς μας κάλυκες. Και αλλοιωμένοι γευστικοί κάλυκες σημαίνει ότι δεν λαχταράμε υγιεινά τρόφιμα και ότι έχουμε άγχος σχετικά με την κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων. Φαίνεται επίσης να μεταβάλλουν την εντερική μικροχλωρίδα, η οποία είναι βασική για την υγεία μας. Αν μας αρέσουν, ας το κάνουμε περιστασιακά", λέει η ειδικός. Το ανθρακούχο νερόπροτείνεται ως καλυτερη επιλογή, αφού, εκτός από την χορταστική του δράση, διευκολύνει την πέψη γιατί διεγείρει την έκκριση γαστρικού οξέος.

Τρώτε μόνο καρπούζι (ή οποιοδήποτε είδος φρούτου)

Το να μετατρέπουμε ένα μπολ με φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι με δημητριακά στο μοναδικό πιάτο στο δείπνο, πιστεύοντας ότι έτσι θα αδυνατίσουμε, είναι άλλο ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος. Δεν είναι όμως η καλύτερη επιλογή όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή όταν, μετά από ένα βαρύ γεύμα, θέλουμε να έχουμε ένα πιο ελαφρύ βραδινό. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές: Κοτόπουλο ή/και κρέας συνοδευόμενο από μια μερίδα πρωτεΐνης (αυγό, ψάρι, άπαχο κρέας ή θαλασσινά) είναι μια επιλογή.

Τρώτε μόνο πράσινη σαλάτα για δείπνο (και τίποτα άλλο)

Το να θέλετε να έχετε ένα ελαφρύ δείπνο δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και ημιτελές. "Το να επιλέγετε μόνο μια πράσινη σαλάτα για δείπνο μας κάνει να συνεχίσουμε να τρώμε άλλα πιο θερμιδικά φαγητά αφού πεινάμε", εξηγεί η Carrera. Αν θέλουμε να φάμε σαλάτα, καλό είναι να προσθέσουμε και μια πρωτεϊνη, τόνο, σαρδέλες, κοτόπουλο, όσπρια ή δύο αβγά .

Μη δημιουργείς βραδινό μόνο με βάση την πρωτεΐνη

Αυτό το σφάλμα συνήθως συμβαδίζει με το προηγούμενο. Κι όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος ή να έχουμε ένα ελαφρύ δείπνο, συνήθως δημιουργούμε ημιτελή δείπνα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνουμε πρωτεΐνες. «Για να χάσετε βάρος, τα δείπνα με πρωτεΐνη, το ψητό κοτόπουλο ή η γαλοπούλα λειτουργούν πολύ καλά. Ή άσπρο ψάρι, επίσης ψητό ή στο φούρνο. Τα θαλασσινά ή τα αβγά είναι επίσης πολύ υγιεινές επιλογές, μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα και δεν μείνουμε πεινασμένοι", εξηγεί η ειδικός.

Και προσθέτει: "Για ένα ισορροπημένο δείπνο, η τέλεια εξίσωση περιλαμβάνει μια μερίδα λαχανικών, μία πρωτεΐνη και και για επιδόρπιο ένα φρούτο".

Τρώτε το δείπνο αργότερα (πολύ αργότερα) από τις οκτώ

Μπορεί να το ξέρετε αλλά αξίζει και να το θυμάστε. Και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, όταν είναι εύκολο να δειπνήσεις αργά το βράδυ. "Αν αφήσουμε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο μετά το φαγητό και πριν τον ύπνο, η πέψη μας θα ήταν καλύτερη και οι θερμίδες που θα καίγαμε περισσότερες", λέει η Carrera.

girl eats pizza
Shutterstock

Τρώτε ελάχιστα υγιεινά λίπη

Στην επιθυμία μας να έχουμε ένα ελαφρύ δείπνο, τείνουμε να ξεχνάμε άλλες υγιεινές τροφές που πρέπει να περιλαμβάνονται στα δείπνα. Τα υγιεινά λίπη όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και σπόροι είναι απαραίτητα. Κι αν θέλουμε να φάμε υδατάνθρακες, προτείνεται να αποτελούν συνοδευτικό και όχι πάνω από το 25% του πιάτου.

Τρώτε λευκό ψωμί αντί για ολικής

"Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να μην τρώτε γενικά ψωμί στο δείπνο", συμβουλεύει η Carrera. Ωστόσο, αν μιλάμε για ένα υγιεινό και ελαφρύ δείπνο, μπορούμε να το συμπεριλάβουμε, αλλά η σύσταση της ειδικού είναι η εξής: Περίπου 40 γραμμάρια το μέγιστο και να είναι ένα ψωμί φτιαγμένο με 70-100% αλεύρι ολικής αλέσεως.

Πιστεύετε ότι πρέπει να φάτε λιγότερο το βράδυ για να αντισταθμίσετε ένα παχυντικό γεύμα

Ποιος δεν έφαγε λιγότερο το βράδυ με τη σκέψη ότι το μεσημέρι έφαγε του σκασμού; "Πρέπει να τρώμε υγιεινά και μέχρι να αισθανθούμε χορτάτοι. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας όλο και περισσότερο. Αν μια μέρα φάμε κάτι που ξέρουμε ότι είναι ανθυγιεινό ή περισσότερο από όσο χρειάζεται, οφείλουμε να το κάνουμε συνειδητά και χωρίς να νιώθουμε ενοχές", εξηγεί η ειδικός.

girl eat vegetables
Shutterstock

Δεν πίνετε ένα ζεστό ρόφημα στο τέλος του δείπνου

Το καλύτερο επιδόρπιο είναι πάντα τα φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση στην εποχή τους. Αλλά μια άλλη επιλογή, είναι ένα ζεστό ρόφημα. Επιπλέον, μας βοηθά να κοιμηθούμε και έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα ηρεμιστική και χορταστική επίδραση εκείνη την ώρα της μέρας. Για παράδειγμα ένα χλιαρό χαμομήλι που κάνει καλό στο φούσκωμα. Ή τζίντζερ, μέντα...