Προβιοτικά: Μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα;

Δες τα πολύτιμα οφέλη τους

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η απώλεια βάρους είναι συχνά συνδεδεμένη με αυστηρές δίαιτες και εξαντλητικές ασκήσεις. Ωστόσο, τα προβιοτικά τον τελευταίο καιρό έχουν κερδίσει-και όχι άδικα- την προσοχή ως ένας φυσικός τρόπος που μπορεί να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στο αδυνάτισμα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς στη διατροφή σου.

Σημείωσε ότι τα προβιοτικά, γνωστά για τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία του εντέρου, μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό και την όρεξη, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία απώλειας βάρους. Ας δούμε λοιπόν πώς αυτά τα μικροσκοπικά «καλά» βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους με φυσικό και ασφαλή τρόπο. (δες και τις top διατροφικές συμβουλές για να είσαι σε τέλεια φόρμα και φέτος το καλοκαίρι)

Προβιοτικά: Μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος χωρίς να κάνεις δίαιτα;

Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη διατήρηση της υγιούς ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας, κάτι που είναι κρίσιμο για την πέψη και τον μεταβολισμό. Έτσι, με την ενίσχυση των "καλών" βακτηρίων στο έντερο, τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βελτιώσουν τη μεταβολική λειτουργία, διευκολύνοντας έτσι την απώλεια βάρους.

μπουκάλι με προβιοτικά
Unsplash

Μια άλλη σημαντική επίδραση των προβιοτικών είναι ότι βελτιώνει το αίσθημα του κορεσμού. Συγκεκριμένα, τα προβιοτικά μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την αίσθηση πληρότητας, όπως η GLP-1, και να μειώσουν την παραγωγή γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων χωρίς την ανάγκη για αυστηρούς διατροφικούς περιορισμούς.

Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην αποθήκευση λίπους. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών, όπως το Lactobacillus gasseri, μπορεί να μειώσουν τη μάζα του κοιλιακού λίπους.

Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα προβιοτικά δεν είναι μια μαγική λύση για την απώλεια βάρους. Γι' αυτό το λόγο και για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, η κατανάλωση προβιοτικών πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση. Με αυτόν τον τροπο τα προβιοτικά μπορούν να αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχο στο αδυνάτισμα, βελτιώνοντας την εντερική υγεία και διευκολύνοντας τις μεταβολικές διαδικασίες.