Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να φας γλυκό και να μην παχύνεις

Επιτέλους θα γλιτώσουμε από τύψεις και ενοχές

Unsplash
Unsplash

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να φας ζάχαρη; Αν δεν μπορείς να πιεις τον καφέ σου σκέτο και να στερηθείς ένα γλυκό σνακ μετά το μεσημεριανό, τότε δεν έχεις παρά να βρεις τον χρόνο που πρέπει να το κάνεις, για να λειτουργήσει υπέρ σου.

Η Αγιουρβέδα υποστηρίζει ότι το να ξεκινάτε τα γεύματά σας με μια γλυκιά απόλαυση είναι εντάξει. Ακόμη και στη Μέση Ανατολή, τα γλυκά όπως ο μπακλαβάς και το κανταϊφι θεωρούνται σύμβολο φιλοξενίας και γι' αυτό συνήθως απολαμβάνονται πριν από το κύριο γεύμα. Τι λέει όμως η επιστήμη γι' αυτό;

Φάε γλυκό τη σωστή ώρα για να μην παχύνεις

"Όταν πρόκειται για την κατανάλωση ζάχαρης, ο χρόνος είναι κρίσιμος. Παράγοντες όπως η ώρα των γευμάτων, η σωματική δραστηριότητα και τα γενικά διατροφικά μοτίβα παίζουν τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της καλύτερης ώρας για να την απολαύσεις", λέει η Eshanka Wahi, διατροφολόγος και ειδικός ολιστικής ευεξίας.

Πάρτε για παράδειγμα τα γλυκά πρωινά - τα δημητριακά ή τα κρουασάν σοκολάτας μπορεί να σας φτιάξουν τη διάθεση και να σας δώσουν ενέργεια, αλλά θα αυξήσουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, καθώς δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά που να εξισορροπούν τα πράγματα.

Η αυξημένη ευαισθησία του σώματος στους υδατάνθρακες μετά από μια ολονύκτια νηστεία είναι ένας άλλος λόγος για να αποφύγετε τη ζάχαρη νωρίς το πρωί. Ή ένα μεταμεσονύκτιο επιδόρπιο θα μπορούσε εύκολα να διαταράξει τον ύπνο σας για παρόμοιους λόγους.

γυναίκα κρατάει τούρτα
Unsplash

Αλλά το πώς το σώμα σας χειρίζεται τη ζάχαρη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο ευαίσθητος είστε στην ινσουλίνη, πόσο δραστήριοι είστε και τι άλλο τρώτε. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ομόφωνα ότι είναι καλύτερο να απολαμβάνεις τη ζάχαρη με μέτρο και ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ.

Κατανάλωση ζάχαρης με άδειο στομάχι σίγουρα όχι

"Η κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων ή ποτών μεμονωμένα, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης", αποκαλύπτει ο Jashan Vij, διατροφολόγος.

Μάλιστα, ο συνδυασμός ζαχαρούχων τροφών με πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια και αποτρέποντας τις έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πότε είναι το σώμα πιο έτοιμο για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη;

Το σώμα μας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό των σακχάρων κατά την αυξημένη σωματική δραστηριότητα. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να προσέχετε τα μεγέθη των μερίδων και τη συνολική διατροφική πρόσληψη για να αποτρέψετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία.

γλυκά
Unsplash

Αλλά αν πρέπει να σημειώσουμε μια ώρα της ημέρας για να φάτε γλυκό, θα είναι πιο κοντά στις ώρες του μεσημεριανού γεύματος. "Το σώμα μας μπορεί καλύτερα να επεξεργάζεται τα σάκχαρα νωρίτερα την ημέρα, όταν ο μεταβολισμός είναι συνήθως πιο ενεργός και η κατανάλωση ενέργειας είναι υψηλότερη. Επιπλέον, ο συγχρονισμός της κατανάλωσης ζάχαρης γύρω από τις προπονήσεις ή τις περιόδους αυξημένης ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης", εξηγεί ο Jashan.

Με απλά λόγια, η καλύτερη στιγμή για να φάτε ζάχαρη είναι νωρίς μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά. "Είναι σημαντικό να ακούτε τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού του σώματός σας και να καταναλώνετε τα γλυκά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής", καταλήγει ο Jashan.