Γιώργος Αυτιάς: Τι είναι η περικαρδίτιδα που παραλίγο να τον σκοτώσει - «Δοξάζω τον Θεό που είμαι ζωντανός»

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

«Δοξάζω τον Θεό που είμαι ζωντανός», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Γιώργος Αυτιάς, το πρωί της Δευτέρας 26/8, στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, Σήμερα, περιγράφοντας μια σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχε πριν από λίγες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, αποκάλυψε πως έπαθε περικαρδίτιδα, μάλλον από μικρόβιο κλιματιστικού λέγοντας:

«Αισθανόμουν ρίγη, είχα 40 βαθμούς κι εγώ κρύωνα. Είχα 5 λίτρα γύρω από την καρδιά. Έμεινα 13 ημέρες μέσα στο νοσοκομείο με δύο σωληνάκια κι αντιβίωση με το κιλό. Οι γιατροί μου είπαν αν μπεις τώρα στο αεροπλάνο, θα πεθάνεις»

Τι είναι η περικαρδίτιδα και πώς θα την αντιμετωπίσετε;

Δείτε επίσης: «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη» - Τι έπαιρναν και τι παίρνουν μετά την Ευρωβουλή Μελέτη, Παππάς, Αυτιάς και Αρναούτογλου

Η περικαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του περικαρδίου, του λεπτού υμένα που περιβάλλει την καρδιά. Το περικάρδιο αποτελείται από δύο στρώματα, και μεταξύ αυτών υπάρχει μια μικρή ποσότητα υγρού που επιτρέπει την ομαλή κίνηση της καρδιάς μέσα στο θώρακα. Όταν το περικάρδιο φλεγμαίνει, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο στήθος και άλλα συμπτώματα.

Συμπτώματα της περικαρδίτιδας

  • Πόνος στο στήθος: Συνήθως είναι οξύς και επηρεάζεται από την αναπνοή ή τη θέση του σώματος. Ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος όταν ξαπλώνετε και να ανακουφίζεται όταν κάθεστε ή γέρνετε προς τα εμπρός.
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Μπορεί να αισθάνεστε δύσπνοια, ιδιαίτερα όταν ξαπλώνετε.
  • Πυρετός: Ελαφρύς πυρετός είναι κοινός.
  • Αδυναμία και κόπωση.
  • Φούσκωμα στην κοιλιά ή στα πόδια: Αυτό μπορεί να συμβεί αν η περικαρδίτιδα έχει οδηγήσει σε περικαρδιακή συλλογή, δηλαδή συσσώρευση υγρού στο περικάρδιο.

Αιτίες της περικαρδίτιδας

  • Ιογενείς λοιμώξεις: Αυτή είναι η πιο κοινή αιτία.
  • Βακτηριακές λοιμώξεις.
  • Ρευματολογικές παθήσεις: Όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
  • Τραυματισμός στο θώρακα: Ή μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση.
  • Μυοκαρδιακό έμφραγμα.
  • Ορισμένα φάρμακα.

Αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας

Η θεραπεία της περικαρδίτιδας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:

  1. Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Όπως η ιβουπροφαίνη ή η ασπιρίνη, για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
  2. Κολχικίνη: Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της υποτροπής της περικαρδίτιδας και συνήθως δίνεται σε συνδυασμό με αντιφλεγμονώδη.
  3. Κορτικοστεροειδή: Σε περιπτώσεις όπου τα αντιφλεγμονώδη δεν είναι αποτελεσματικά ή όταν η πάθηση σχετίζεται με αυτοάνοση νόσο.
  4. Αντιβιοτικά: Αν η περικαρδίτιδα οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη.
  5. Αποστράγγιση υγρού: Αν υπάρχει σημαντική ποσότητα υγρού στο περικάρδιο (περικαρδιακή συλλογή), μπορεί να χρειαστεί παροχέτευση του υγρού με ιατρική διαδικασία.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της περικαρδίτιδας είναι κρίσιμη για την πρόληψη επιπλοκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περικαρδίτιδα μπορεί να υποχωρήσει μόνη της, αλλά σε άλλες απαιτείται συστηματική παρακολούθηση και θεραπεία.