Πώς μια 59χρονη μεταμόρφωσε το σώμα της μετά την εμμηνόπαυση - Πιο fit από 25άρα!

Ποζάρει στο εξώφυλλο του Women's Health και τα... σπάει

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Shutterstock
Shutterstock

Η 59 χρονη Jo Whiley, ραδιοφωνική παραγωγός του BBC Radio 2 είναι σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση, αφού στην ηλικία που βρίσκεται διαθέτει σώμα 25άρας (και καλύτερο), αν και όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, “έχασε πραγματικά” τον εαυτό της όταν περνούσε την περίοδο της εμμηνόπαυσης.

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια στη ζωή μιας γυναίκας για πολλούς λόγους, αρχής γενομένης από τις αλλαγές στο σώμα και φυσικά από το γεγονός ότι είναι αυτή η στιγμή που όλες νομίζουμε πως δεν είμαστε πια ποθητές και ο κύκλος μας έχει κλείσει. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ειδικά εάν δεις πώς έχουν τσακίζει την εμμηνόπαυση 8 διάσημες Ελληνίδες.

Ο τρόπος που μια 59χρονη άλλαξε το σώμα της μετά την εμμηνόπαυση

“Έκλαιγα συνέχεια. Δηλαδή, κλαίω πολύ γενικά, αλλά έκλαιγα συνέχεια,” είπε στο Women's Health UK, στο οποίο η Jo Whiley φωτογραφήθηκε για το τεύχος Οκτωβρίου. “Απλά ένιωθα πολύ αδύναμη, και το γεγονός ότι πήγαινα στο γυμναστήριο και έκανα προπόνηση, έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο να είμαι το άτομο που είμαι σήμερα. Με έσωσε πραγματικά”.


Η 59χρονη έκανε κυρίως προπόνηση δύναμης και αντίστασης - η άσκηση με βάρη, που θέτει αντίσταση στους μύες είναι το κλειδί για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, καθώς θα αυξήσει τη μυϊκή μάζα, για να είστε υγιής και σε φόρμα.

Τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, οπότε η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι ιδανική, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας.


Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι 12 εβδομάδες προπόνησης ενδυνάμωσης συσχετίστηκαν σημαντικά με θετικές αλλαγές στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση, αλλάζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Μια άλλη μελέτη του 2023 έδειξε ότι η προπόνηση με αντιστάσεις είχε ως αποτέλεσμα "σημαντικές βελτιώσεις στη δύναμη, τη σωματική δραστηριότητα, την οστική πυκνότητα και τις ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες" και είχε θετική επίδραση σε συμπτώματα όπως υψηλή καρδιακή συχνότητα, αρτηριακή πίεση και εξάψεις.


Η προπόνηση δύναμης έχει αποδειχθεί σταθερά ότι βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να επεξεργάζεται και να απορροφά καλύτερα τους υδατάνθρακες αντί να τους αποθηκεύει ως σωματικό λίπος.


Η εικόνα της Jo δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα μιας γυναίκας που κοντεύει τα 60 μπορεί να είναι το ίδιο καλογυμνασμένο όπως μια νεαρότερης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά - κοιλιακοί πέτρα και σφριγηλό δέρμα! Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, όπως επισημαίνει και εκείνη είναι στοχοπροσήλωση και προσπάθεια, "να μην το βάζουμε κάτω και να ξεπερνάμε τον εαυτό μας".