8 διάσημες Ελληνίδες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και την έχουν "τσακίσει"

Το θέμα αυτό πρέπει να πάψει να είναι ταμπού

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
8 διάσημες Ελληνίδες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εμμηνόπαυση και την έχουν

Εμμηνόπαυση. Ειλικρινά, ο τρόπος που μιλάμε γι' αυτό (ή μάλλον, που δεν μιλάμε) σίγουρα κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν ότι είναι μια "κακή" λέξη ή κάτι για το οποίο οι γυναίκες πρέπει να ντρέπονται - και όχι ένα απόλυτα φυσιολογικό κομμάτι της διαδικασίας που μεγαλώνουμε εμείς οι γυναίκες.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι. Η εμμηνόπαυση μπορεί να μη βιώνεται το ίδιο από όλες τις γυναίκες, ούτε να συμβαίνει χρονικά την ίδια στιγμή σε όλες (η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 51 χρόνια), αλλά είναι κάτι που θα περάσει κάθε γυναίκα.

Αρκετά, λοιπόν, με την προκατάληψη γύρω από τη γήρανση. Αρκετά με το ταμπού γύρω από την εμμηνόπαυση — ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε γι' αυτό. Και 8 διάσημες Ελληνίδες, όπως οι Δέσποινα Βανδή, Ελένη Πετρουλάκη, Ελένη Ράντου, Έλενα Χριστοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Ρένια Λουιζίδου, Ελίνα Κέφη και Σοφία Αλιμπέρτη, έχουν μιλήσει ανοιχτά για την εμπειρία τους αλλά και για τον τρόπο που κατάφεραν να "τσακίσουν" την εμμηνόπαυση - και, επιτρέψτε μου- αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην υπέροχη εμφάνισή τους!

Η εμμηνόπαυση δεν είναι ταμπού για 8 διάσημες Ελληνίδες που έχουν μιλήσει ανοιχτά γι' αυτό

"Δεν υπάρχουν ημερομηνίες λήξης για τις γυναίκες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Γιατί μπορείς να διατηρήσεις τον εαυτό σου σε τέλεια φόρμα σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορείς να ονειρεύεσαι σε οποιαδήποτε ηλικία, μπορείς να είσαι ρομαντικός σε κάθε ηλικία. Οι γυναίκες έχουμε το δικαίωμα να μας αγαπούν γι' αυτό που είμαστε. Δεν είμαστε εδώ μόνο για να κάνουμε παιδιά και μετά τελειώνει η ζωή μας", έχει πει σχετικά με την εμμηνόπαυση η Salma Hayek και 8 διάσημες Ελληνίδες τολμούν να πουν την γνώμη τους αλλά και να μας δείξουν τον τρόπο που την αντιμετώπισαν!

Δέσποινα Βανδή


Την βλέπεις στην πίστα και την χαίρεσαι. Έχει ένα κορμί που βάζει κάτω πολλές 20άρες και ένα λαμπερό πρόσωπο που πολλές θα ζήλευαν. Η Δέσποινα Βανδή έχει κλείσει τα 55 της χρόνια και πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που δεν θα γύριζαν... το κεφάλι στο πέρασμά της.

"Αχ κορίτσια μου, η ηλικία είναι ένας αριθμός! Δώστε σε αυτόν τον αριθμό αυτό που του αξίζει! Δεν είναι οφειλές προς το δημόσιο, είναι προς τον εαυτό σας. Η ηλικία έχει να κάνει με τη διάθεση μας για ζωή! Με την ενέργεια μας! Όσο μεγαλώνω τόσο μεγαλώνει κι αυτή! Κι όσο θα έχω ένα δικό μου “να” να ξεπηδάει από μέσα μου, θα είμαι ευτυχισμένη", έχει γράψει σε αναρτήσεις της στο Instagram σχετικά με αυτό τον αριθμό της... γέννησης, που δεν είναι τίποτε άλλο από... νούμερο.

Όσο για την εμμηνόπαυση, η ίδια απάντηση με αφορμή τα κιλά που χάνονται δύσκολα μετά τα 50 και το πώς εκείνη το αντιμετωπίζει: "Για να μην λένε βλακείες, όταν είσαι στην εμμηνόπαυση δεν χάνεις εύκολα βάρος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Μπορεί να έτρωγα ψάρι το βράδυ και την επόμενη μέρα να ήμουν μισό κιλό κάτω. Τώρα θα φάω ψάρι το βράδυ και την επόμενη μέρα θα είμαι μισό κιλό πάνω. Και το φαγητό περισσότερο αυτή τη στιγμή με απασχολεί στη θρεπτική του αξία.

Ελένη Πετρουλάκη


Η "εθνική" μας γυμνάστρια, είναι από όλους παραδεκτό, πως έχει ένα από τα πιο καλογυμνασμένα σώματα στην εγχώρια showbiz, επιλέγοντας να εντάξει εδώ και χρόνια στη ζωή της την υγιεινή διατροφή και την εντατική άσκηση. Έτσι στα 53 της χρόνια και με 4 παιδιά δεν είναι απλώς... χάρμα οφθαλμών όταν την βλέπεις, αλλά είναι και μια γυναίκα που σίγουρα θέλεις να της μοιάσεις.

Τι κι αν διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της και βρίσκεται από νωρίς στην εμμηνόπαυση, τίποτα πάνω της δεν δείχνει κάτι τέτοιο. "Εγώ μπήκα στην εμμηνόπαυση στα 47 μου χρόνια. Πέρασα από όλα αυτά τα συμπτώματα: εφιδρώσεις, εξάψεις, πρηξίματα, φουσκώματα, αλλά ευτυχώς κατάφερα να παραμείνω δυνατή και να μην πέσω ψυχολογικά γιατί και ήξερα τι πρέπει να κάνω (διατροφή – άσκηση) αλλά και γιατί είχα πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι δεν ήθελα να πάρω ούτε ορμόνες ούτε αντικαταθλιπτικά (ούτε τίποτα από όλα όσα άκουγα κατά καιρούς να παίρνουν άλλες γυναίκες και να αυξάνεται το βάρος χωρίς να το καταλάβουν) και πάντα σκεφτόμουν ότι είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό για κάθε γυναίκα στον πλανήτη γη", έχει γράψει

Η Ελένη Πετρουλάκη, λοιπόν, έγινε καλή φίλη με την εμμηνόπαυση που την αντιμετώπισε σαν "ακόμα μια ορμονική αλλαγή όπως η εφηβεία και η εγκυμοσύνη", αποδεικνύοντας περίτρανα ότι για να έχεις αυτό το κορμή στα 50+ καμία μα καμία εμμηνόπαυση δεν μπορεί να σε καταβάλλει, εάν εσύ η ίδια δεν παραδώσεις τα όπλα!

Ελένη Ράντου


H Ελένη Ράντου συνεχίζει να είναι μια γοητευτική γυναίκα στα 58 της χρόνια, απολαμβάνονατς τις χαρές της ζωής με την οικογένειά της αλλά και υποκριτικά, δίνοντας πάντα τον καλύτερό της εαυτό όπου συμμετέχει (θα την απολαύσουμε οσονούπω στο νέο πρόγραμμα της ΕΡΤ και στη σειρά "Η Μαρία που έγινε Κάλλας").

Η σχέση της με την εμμηνόπαυση ήταν για εκείνη σωτήρια και λυτρωτική, αφού όπως παραδέχτηκε πριν από έναν χρόνο στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ, την γλίτωσε από πολλά κακά.

"Μέχρι την εμμηνόπαυση είχα τέτοιες σωματικές ενοχλήσεις. Δεν σου μιλώ για τους πόνους, για κάτι ημικρανίες. Υπήρχαν πόνοι κατά τη διάρκεια του κύκλου. Είχα χρόνιες ημικρανίες, τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να βρει. Όταν ξεκινούσαν, μπορεί να κρατούσαν τρεις ημέρες και να μην μπορώ να βλέπω φως. Με την εμμηνόπαυση μαγικά όλα εξαφανίστηκαν. Νιώθω πιο γυναίκα από τότε. Δεν ένιωσα ότι έχασα τη θηλυκότητά μου, ένιωσα ότι έφυγε ένα τεράστιο βάσανο από τη ζωή μου και νιώθω το σώμα μου πολύ καλύτερα από πριν".

Έλενα Χριστοπούλου


Με αφορμή όσα δήλωσε η Ελένη Ράντου στην Νάνσυ Ζαμπέτογλου και στον Θανάση Αναγνωστόπουλο για την σχέση της με την εμμηνόπαυση, η Έλενα Χριστοπούλου από το πάνελ της Φαίης Σκορδά στο "Πρωινό μας" στον ΣΚΑΪ βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει κι εκείνη ανοιχτά για το... φλέγον θέμα.

"Είμαι σε αυτή την κατηγορία, όπως η Ελένη Ράντου. Επειδή πάντα οι γυναίκες είχαμε το ταμπού ότι με την εμμηνόπαυση σταματάει η θηλυκότητα και η γυναικεία φύση να λειτουργεί. Είναι μεγάλος μύθος. Συμφωνώ με την Ελένη Ράντου, τα ίδια πράγματα ζω. Δεν σταματάει τίποτα ό,τι υπάρχει σε θηλυκό επίπεδο. Εγώ είμαι καλύτερα από ποτέ", είπε η Έλενα Χριστοπούλου, για να συμπληρώσει:

"Μου κάνει τρομερή εντύπωση η άνεση που τελικά δεν περιμένεις να μιλήσουν έτσι, η Ελένη Ράντου είπε πολλές λεπτομέρειες. Ήταν κάποτε ντροπή -και παραμένει- για πολλές γυναίκες να λες ότι είσαι σε εμμηνόπαυση. Ας ξεκολλήσουμε καλύτερα".

Σοφία Αλιμπέρτη


Μια συνέντευξη που έδωσε στην Φαίη Σκορδά και στο "Πρωινό μας" στον ΣΚΑΪ πριν από έναν χρόνο , η 58χρονη Σοφία Αλιμπέρτη όχι μόνο ήταν χείμαρρος για την εμμηνόπαυση αλλά τα λόγια ήταν ήταν σίγουρα... γροθιά στην πληγή για όσες γυναίκες αποφεύγουν να μιλήσουν ανοιχτά γι' αυτό το θέμα.

"Όχι, δεν υπάρχει ερωτική επιθυμία. Όταν θα φτάσει η σειρά σου θα το καταλάβεις. Αγάπη μου, είναι όλα θέμα ορμονών. Και τώρα που οι ορμόνες δεν υπάρχουν πια τα βλέπεις όλα όπως πραγματικά είναι. Άλλα πράγματα επιδιώκω στη ζωή μου. Όταν μπήκα στην εμμηνόπαυση, αρχικά θύμωσα γιατί θεώρησα ότι η φύση δεν με θέλει άλλο και με βάζει σε αναμονή. Αυτό που πραγματικά αισθάνθηκα ήταν για πρώτη φορά στη ζωή μου μία απίστευτη αίσθηση γαλήνης και ελευθερίας. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, τώρα, δεν το αλλάζω με τίποτα… Για πρώτη φορά νιώθω ότι ανήκω εγώ σ’ εμένα, δεν με παρασύρει τίποτα, καμία ορμόνη και κανένα συναίσθημα", τόνισε η Σοφία Αλιμπέρτη.

Ρένια Λουιζίδου


Mια υπέροχη ηθοποιός και μια γυναίκα που ξέρουμε όλοι πως μιλάει πάντα... έξω από τα δόντια. Η Ρένια Λουιζίδου δεν χρειάζεται συστάσεις, οπότε η άποψή της μετράει και με το παραπάνω. Ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο "ευαίσθητο" θέμα όπως η εμμηνόπαυση.

Στην εκπομπή Δύο στη 1, είχε μιλήσει τον Μάρτιο του 2023, σχετικά με τα διαφορετικά standards της κοινωνίας για τους άντρες και τις γυναίκες και τις σεξιστικές ερωτήσεις που έχει κατά καιρούς δεχτεί σε συνεντεύξεις της, ενώ αναφέρθηκε με πικρία στο γεγονός ότι περιμένει να ακουστεί η λέξη "εμμηνόπαυση" στην τηλεόραση.

Μαρία Καβογιάννη


Την απολαμβάνουμε σε όποια σειρά, ταινία ή θεατρική παράσταση συμμετέχει. Η Μαρία Καβογιάννη είναι απλώς υπέροχη και έχει πετύχει να μας αγγίζει στην ψυχή μέσα από τους ρόλους της αλλά και από τις συνεντεύξεις της, με τις εύστοχες τοποθετήσεις της.

Για την εμμηνόπαυση, λοιπόν, ο λόγος με την ίδια να μιλάει από καρδιάς για το θέμα σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Glow:

"Καμία ηλικία δεν είναι άσχημη. Επειδή έχω ζήσει πολλές, μπορώ να πω με σιγουριά ότι σε αυτήν την ηλικία έζησα νέες συγκινήσεις που δεν έζησα στις προηγούμενες. Όλα είναι μέσα στη ζωή και η εμμηνόπαυση είναι φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία μπορεί να είναι όμορφη, θελκτική, ελκυστική και σε αυτήν την ηλικία. Εγώ προσωπικά το ένιωσα και ως απελευθέρωση, αφού μπορώ πλέον να κάνω μπάνιο στη θάλασσα όλο το καλοκαίρι.

Όταν μου παρουσιάστηκε η εμμηνόπαυση μετά τα 50, δεν φοβήθηκα ούτε στενοχωρήθηκα. Η ιστορία της νεότητας είναι στην ψυχή και στο μυαλό μας. Αυτό είναι που κάνει τον άνθρωπο γοητευτικό".

Eλίνα Κέφη


Μοντέλο και παρουσιάστρια, από τις πιο όμορφες γυναίκες στα 90s - και συνεχίζει. Η εικόνα της, άλλωστε, τα λέει όλα, αφού ο χρόνος μάλλον την έχει προσπεράσει. Έτσι δεν "κολλάει" να μιλήσει και για την εμμηνόπαυση και μάλιστα με τρόπο άκρως χιουμοριστικό!

Καλεσμένη στην Ελένη Μενεγάκη και σε μια ερώτηση εάν έχει περάσει ποτέ ηλικιακή κρίση, η ίδια είπε χαρακτηριστικά: "Ένιωσα περίεργα συναισθηματικά όταν μπήκα στην εμμηνόπαυση. Συνειδητοποίησα γρήγορα ότι συνέβαινε αυτό γιατί οι γύρω ακούνε τι λέξη αυτή και κάτι παθαίνουν. Πολλές γυναίκες ντρέπονται να πουν ότι είναι στην εμμηνόπαυση γιατί δίπλα σε αυτήν τη λέξη έρχεται το γήρας. Δεν είναι όμως έτσι. Με βλέπεις γερασμένη; Δεν νιώθω γερασμένη".

Η άποψη της ειδικού

Η Κουσουρή Νικολέττα, Ψυχολόγος-ομαδική ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονικός συνεργάτης της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (eletem.org) αναφέρει σχετικά:

"Κοινωνικά, οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης αντιμετωπίζονται πολλές φορές με σκληρό τρόπο. Είναι γεγονός, τουλάχιστον στην Ελλάδα, πως οποιοδήποτε θέμα που αφορά την έμμηνο ρύση θεωρείται ταμπού. Η ολοκλήρωση του αναπαραγωγικού κύκλου στη ζωή της γυναίκας, φυσικά, δεν είναι εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Σπάνια, η εμμηνόπαυση γίνεται αντικείμενο συζήτησης στον τύπο ή στον δημόσιο λόγο γενικότερα, παρόλο που ουσιαστικά αφορά τον μισό πληθυσμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες να δυσκολεύονται πολύ να μιλήσουν για τα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, να ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια και τελικά, να μην καταφέρνουν να προσφέρουν γνώσεις και εμπειρία στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Με βάση τα παραπάνω, η ψυχική υγεία των γυναικών στην εμμηνόπαυση κάποιες φορές βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Είναι πιθανό να βιώνονται συναισθήματα απογοήτευσης, απελπισίας, θυμού, φόβου, μοναξιάς και τελικά θλίψης. Καμιά φορά παρατηρείται έντονη και επιθετική συμπεριφορά προς τους οικείους ή και συναδέλφους στη δουλειά. Τελικά, η εμμηνόπαυση καταλήγει να συμβολίζει για κάποιες γυναίκες την παραίτηση από τη ζωή.

Η λύση για την κατάσταση αυτή είναι η ολιστική αντιμετώπιση. Πρώτα απ’ όλα, η ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την εμμηνόπαυση από τους επαγγελματίες και το άνοιγμα της συζήτησης για το θέμα αυτό χωρίς ντροπή και φόβο είναι μια πολύ σημαντική αρχή που πρέπει να γίνει, με πρωτοβουλίες από φορείς, συλλόγους και πολιτικούς εκπροσώπους. Η γνώση ότι η εμμηνόπαυση δεν είναι το τέρμα για καμία δραστηριότητα ούτε για τη σεξουαλική ζωή, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης με πολλές δυνατότητες για κάθε γυναίκα είναι απαραίτητη.

Σε πιο ατομικό επίπεδο, η κοινωνικοποίηση, η ανάληψη πρωτοβουλιών και φυσικά, η εισαγωγή στην έννοια της φροντίδας του εαυτού, μπορεί να βοηθήσουν, ώστε οι γυναίκες να προσαρμοστούν στις νέες αλλαγές με μεγαλύτερη ευκολία.