Πώς η ζέστη επηρεάζει τη συμπεριφορά σου με 6 απροσδόκητους τρόπους!

Και δεν είναι μόνο το αίσθημα δυσφορία

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η ζέστη, εκτός από το αίσθημα δυσφορίας που προκαλεί, πολλές φορές έχει σημαντική επίδραση και στη συμπεριφορά μας με τρόπους που κανείς δεν θα περίμενε. Αυτό συμβαίνει γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει μόνο το σώμα αλλά και τον τρόπο που σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και πράττεις.

Παρακάτω θα δεις έξι απροσδόκητους τρόπους με τις παράξενες συνέπειες που μπορεί να έχει η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες και στη συμπεριφορά σου. (δες και τους διατροφικούς σου συμμάχους για να αντέξεις τη ζέστη)

Πώς η ζέστη επηρεάζει τη συμπεριφορά σου με 6 απροσδόκητους τρόπους!

  1. Είσαι περισσότερο επιθετική. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ζέστη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της επιθετικότητας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το σώμα είναι υπερθερμασμένο, η αίσθηση της δυσφορίας μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευερεθιστότητα και θυμό. Επιπλέον, κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει και πιο έντονες αντιδράσεις σε καταστάσεις που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα διαχειριζόσουν πιο ήρεμα.

    γυναίκα κάτω από τον ήλιο
    Unsplash


  2. Έχεις μειωμένη προσοχή και συγκέντρωση. Oι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι. Όταν το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αφήνοντας λιγότερη διαθέσιμη για την πνευματική εργασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοτικότητα στην εργασία ή στις σπουδές.
  3. Η διάθεσή σου αλλάζει με το παραμικρό. Η ζέστη ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά και στη διάθεσή σου προκαλώντας αισθήματα κόπωσης, άγχους ή ακόμη και κατάθλιψης. Μάλιστα, η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες συχνά οδηγεί σε σωματική και ψυχική εξάντληση, μειώνοντας την αίσθηση ευεξίας και θετικής διάθεσης.
  4. Γίνεσαι πιο εσωστρεφής. Σε περιόδους όπου η θερμοκρασία κυριολεκτικά χτυπάει κόκκινο, πολλοί προτιμούν να μένουν μέσα και να αποφεύγουν τις κοινωνικές δραστηριότητες.
  5. Αλλάζουν οι διατροφικές σου συνήθειες. Η ζέστη μειώνει την όρεξη επηρεάζοντας το πεπτικό σου σύστημα. Έτσι, η επιθυμία για ελαφριά γεύματα και κρύα ροφήματα είναι εντονότερη.
  6. Γυμνάζεσαι λιγότερο. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, η διάθεση για άσκηση μειώνεται. Η ζέστη καθιστά την φυσική δραστηριότητα πιο κουραστική και μπορεί να σε αποθαρρύνει από το να γυμναστείς κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου.