Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 6 αγαπημένοι celebrities δείχνουν καθημερινά το οικολογικό ενδιαφέρον τους

Στέλνουν το πιο ηχηρό μήνυμα μέσα από τη στάση ζωής τους

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Instagram @sakisrouvas
Instagram @sakisrouvas

Με τα περιβαλλοντικά προβλήματα να "χτυπούν" πλέον την πόρτα μας, αποτελώντας κομμάτι μιας δυστοπικής πραγματικότητας με πρωταγωνιστές όλους μας, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος -που γιορτάζεται εδώ και μισό αιώνα κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου- στέλνει το πιο ηχηρό μήνυμα από ποτέ. Ένα μήνυμα, που στόχο έχει την αφύπνιση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε μια οικολογική καταστροφή που συντελείται καθημερινά σε βάρος της φύσης.

Δάση, βουνά, θάλασσες και ακρογιαλιές, κάμποι και ποτάμια, μεταλλάσσονται ραγδαία σε ένα τοπίο αγνώριστο, λεηλατημένο, θλιβερό και αφιλόξενο. Όπως και οι ζωές μας, που συνδέονται άρρηκτα με τις επιπτώσεις των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος. Είναι χρέος και υπόθεση όλων μας, επομένως, ιδίως απέναντι στις επόμενες γενιές, να προστατεύσουμε την πηγή του αληθινού μας πλούτου, τη χαρά της ζωής και το καταφύγιό μας εδώ και χιλιάδες χρόνια: τη Φύση.

Ευτυχώς, δεν είναι λίγοι οι celebrities που δίνουν το παράδειγμα, καθώς με τον δικό τους τρόπο μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλοι συμμετέχοντας ενεργά σε καμπάνιες και πρωτοβουλίες, άλλοι χρησιμοποιώντας την επιρροή τους στα social media για να διαδοθούν οι φιλοπεριβαλλοντικές τους απόψεις, ενώ κάποιοι αποτελούν φωτεινό πρότυπο για όλους μας με τη φιλοσοφία ζωής και τις διατροφικές συνήθειες που ενστερνίζονται.

Θανάσης Ευθυμιάδης

Η περίπτωση του Θανάση Ευθυμιάδη είναι πραγματικά μοναδική, μιας και κατάφερε να κάνει πράξη την επιθυμία όλων μας για "επιστροφή στη φύση". Ο δημοφιλής ηθοποιός σε μια εκ βαθέων εξομολόγησή του είχε αποκαλύψει ότι την περίοδο που γνώριζε τη δόξα και είχε αρκετά χρήματα, περνούσε κατάθλιψη, λόγω μιας ερωτικής απογοήτευσης, κι ένιωθε δυστυχισμένος. Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος, όμως, ήταν αρκετή για να γίνει το "κλικ" μέσα του και να βρει την ευτυχία στην απλότητα και τη γαλήνη της Φύσης.


Ο Θανάσης Ευθυμιάδης θεωρεί τη Φύση το σπίτι του και όπως έχει δηλώσει επιλέγει να περπατά χειμώνα-καλοκαίρι ξυπόλητος, προκειμένου να νιώθει πάντα τη σύνδεση με τη Γη. Αθλείται στη φύση, κολυμπά, διαλογίζεται και απέχει από την κατανάλωση κρέατος, αποτελώντας πρότυπο συμπολίτη μας με οικολογική συνείδηση και σεβασμό προς τα περιβάλλον και τα πλάσματά του.

Θανάσης Ευθυμιάδης
Instagram @thanasis_efthymiadis

Στέφανος Τσιτσιπάς

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών έχει έντονη οικολογική συνείδηση και ευαισθησία. Γι' αυτό και όταν το 2019 αγόρασε το πρώτο του Tesla ήταν κατενθουσιασμένος, παρότι δεν ήξερε ακόμα να οδηγεί, δηλώνοντας ότι "τα αυτοκίνητα που οδηγούμε λένε πολλά για εμάς".


Ο Στέφανος Τσιτσιπάς επέλεξε να δείξει τον σεβασμό του προς το περιβάλλον, οδηγώντας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, καθώς, όπως επισημαίνει, "αν αλλάζαμε όλοι το αυτοκίνητό μας με ένα Tesla, θα δίναμε λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής". Άλλωστε, με τον πλανήτη Γη να εκπέμπει εδώ και καιρό σήματα κινδύνου, είναι προφανές ότι η ηλεκτροκίνηση ήρθε για να μείνει.

Στέφανος Τσιτσιπάς
Instagram @stefanostsitsipas98

Κατερίνα Γερονικολού

Η Κατερίνα Γερονικολού είναι γνωστή τόσο για τις επιτυχημένες σειρές στις οποίες συμμετέχει κατά καιρούς, όσο και για την οικολογική της ευαισθησία και το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον. "Άρχισε στην παιδική μου ηλικία. Κάθε καλοκαίρι πραγματικά αρρωσταίνω με τις φωτιές", έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η ίδια.

Κατερίνα Γερονικολού
Instagram @katerina_geronikolou

"Χωρίς να έχω δημιουργήσει κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, ατομικά θέλω να μην επιβαρύνω το περιβάλλον, ως μονάδα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μην σκεφτόμαστε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τις επόμενες γενιές. Ό,τι κάνουμε εμείς αυτή τη στιγμή, από θέμα οικολογίας και προστασίας του περιβάλλοντος, έχει να κάνει με τους επόμενους που θα έρθουν, που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα. Αυτό θεωρώ ότι είναι χρέος μας", επισημαίνει η αγαπημένη ηθοποιός.


Σάκης Ρουβάς

Αλλά και o Σάκης Ρουβάς είναι πολύ ευαισθητοποιημένος σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον. Μάλιστα, το 2022 είχε συμμετάσχει ενεργά στη μεγάλη δεντροφύτευση της Πεντέλης, στέλνοντας έτσι μήνυμα συσπείρωσης για την προστασία της φύσης προς κάθε κατεύθυνση.


Στη φύση ο Σάκης Ρουβάς βρίσκει το οξυγόνο και τον εαυτό του. Όλα αυτά τα χρόνια είναι κομμάτι της καθημερινής του ρουτίνας να τρέχει δίπλα στη θάλασσα και στη συνέχεια να επιδίδεται στο κολύμπι, που αγαπά πολύ, καθότι πρώην αθλητής καταδύσεων.



Μεγάλη χαρά, όμως, του δίνει και η κηπουρική. Γι' αυτό και έφτιαξε το δικό του θερμοκήπιο στο σπίτι του στο Νέο Βουτζά, όπου καλλιεργεί τα δικά του λαχανικά. Στη συνέχεια μπαίνει στην κουζίνα και αξιοποιεί τις πρώτες ύλες που του προσφέρει η φύση σε υγιεινές συνταγές, που μοιράζεται με τους ακολούθους του στα social media.

Σάκης Ρουβάς
Instagram @sakisrouvas


Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι οι celebrities που δείχνουν το νοιάξιμό τους για το περιβάλλον μέσω των διατροφικών τους επιλογών, επιλέγοντας τη χορτοφαγία ή τον βιγκανισμό και μειτον αρνητικό αντίκτυπο που συνοδεύει η παραγωγή κρέατος . Μεταξύ αυτών, η Τόνια Σωτηροπούλου με τον σύζυγό της Κωστή Μαραβέγια.

Τόνια Σωτηροπούλου - Κωστής Μαραβέγιας

Ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια της showbiz, η Τόνια Σωτηροπούλου και ο Κωστής Μαραβέγιας, απέχουν τα τελευταία χρόνια από την κατανάλωση κρέατος. Μάλιστα, ο γνωστός τραγουδιστής το 2021 είχε δηλώσει γι' αυτή του την απόφαση: "Τα τρία τελευταία χρόνια είμαι βίγκαν, έκοψα και το αλκοόλ μαζί. Ξύπνησα ένα πρωί και τα έβγαλα όλα από τη ζωή μου. Άλλαξα τρόπο ζωής και αισθάνομαι καλύτερα σωματικά".

Μέσα από τη σχέση τους, όμως, πήρε τη μεγάλη απόφαση να γίνει βίγκαν και η σύζυγός του, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου που επιφέρει στο περιβάλλον η παραγωγή κρέατος.


Το κορίτσι του James Bond είχε αποκλείσει από νεαρή ηλικία το κρέας από το διαιτολόγιό της, λόγω της μεγάλης της αγάπης για τα ζώα. Συνέχιζε ωστόσο να καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά, όντας pescetarian. Εδώ όμως και 4,5 χρόνια είναι πλέον και αυτή αυστηρή χορτοφάγος, επιλέγοντας έτσι συνειδητά μία φιλική προς το περιβάλλον διατροφή.