Το Προξενιό της Ιουλίας: Την σκοτώνει ο Χρήστος τελικά; - Καρέ καρέ ο θάνατος της κόρης της Ιουλίας

Τα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς του ALPHA

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Το Προξενιό της Ιουλίας: Την σκοτώνει ο Χρήστος τελικά; - Καρέ καρέ ο θάνατος της κόρης της Ιουλίας

Η σειρά που μας ταξίδεψε στη Θεσσαλία τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ολοκληρώνεται. Ένα έγκλημα, αυτό του Γιωργίκη Προβιού, πυροδότησε την αρχή της ιστορίας και τώρα ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί ο πραγματικός θύτης.

Κεντρικό στοιχείο της ιστορίας μας ήταν ένα προξενιό. Το προξενιό που δέχτηκε η νεαρή Ιουλία από τον άρχοντα του κάμπου Προβιό, προκειμένου να καλύψει το ένοχο μυστικό της, την εγκυμοσύνη της. Καθώς ο πατέρας του παιδιού της, ο Γρηγόρης Ραζίνης, ήταν γιος του δολοφόνου του πατέρα της, δεν ήταν δυνατόν ο έρωτάς τους να ευοδωθεί. Αλλά το μόνο που καταφέρνει το ψέμα είναι να φέρει δυστυχία.

Πλέον η Ιουλία υπομένει μια μοίρα που μοιάζει βαριά κατάρα πάνω από την ίδια και την οικογένειά της. Στα τελευταία επεισόδια οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για όλους τους ήρωες, που υπομένουν ο καθένας τον δικό του ζυγό και ξεδιπλώνεται ο μίτος του δράματος.

Τα δύο τελευταία επεισόδια της σειράς του ALPHA, Το Προξενιό της Ιουλίας

Τετάρτη 3/7 Επεισόδιο 99

Η Κυριακούλα μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο από τον γιατρό Γκλαβάνη και τη Φιλιώ. Εκεί, με αφορμή τη νοσηλεία και της Ιουλίας μετά την αιματοβαμμένη νύχτα στο αρχοντικό των Προβιών, θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι από τους ήρωες και ανάμεσά τους, ο αγνοούμενος από όλους Γρηγόρης. «Γρηγόρη, πού ήσουν; Σε ψάχναμε παντού», του λέει η γυναίκα του όλο αγωνία, αλλά εκείνος το μόνο που ρωτάει είναι: «Η Ιουλία πού είναι;» και ψάχνει να τη βρει. Μόνο που κι εκείνος θα κληθεί να απαντήσει αν γνωρίζει ή όχι ποιος σκότωσε τον Γιωργίκη Προβιό και αν το προηγούμενο βράδυ ήταν «παρών» στο αρχοντικό τη στιγμή της δολοφονίας. Σε όλους περνάει από το μυαλό ότι, μαθαίνοντας την αλήθεια, ο Γρηγόρης μπορεί να είναι αυτός ο δολοφόνος του.

Δείτε επίσης: «Κανείς δεν είναι στο αρχοντικό μετά τον φόνο...» - Το spoiler του Πέτρου Ιωάννου για το φόνο του Προβιού

Ο Στασινόπουλος με τη Στάσα επιστρέφουν στη διοίκηση χωροφυλακής, μαζί με τον Επιφάνειο που ήρθε για να παραδοθεί. «Εγώ σκότωσα τον Γιωργίκη», παραδέχεται ο καλόγερος. «Εγώ φταίω για όλα. Εμένα να συλλάβετε». Ομως στην ανάκριση που ακολουθεί, δεν προκύπτει η άμεση συνέργειά του στον φόνο. «Πρέπει να μου πεις όσα ξέρεις. Να μου πεις τι έγινε για να βγάλουμε άκρη και να μάθουμε ποιος σκότωσε τον Προβιό και τι συνέβη. Πού είναι όλοι; Κανείς δεν είναι στο αρχοντικό», ρωτάει ο Στασινόπουλος. Πράγματι, μιλώντας μαζί του, ο Κωστής θα μάθει αρκετές λεπτομέρειες από το σκοτεινό παρελθόν του Γιωργίκη, αλλά και τι απέγινε τελικά η Χάδω, αλλά και η μικρή Ευγενία που εξακολουθεί να αγνοείται.

Πέμπτη 4/7 Επεισόδιο 100

Αργότερα ο διοικητής της χωροφυλακής ανακρίνει και την Ιουλία προκειμένου να διευκρινίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου ο άντρας της. «Ιουλία, μίλα. Ισως είναι η μοναδική ευκαιρία να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Σε περιμένει το εκτελεστικό απόσπασμα», είναι τα λόγια του. Η μάνα της όλο αγωνία περιμένει απέξω να δει ποια είναι η τύχη της κόρη της. Καθώς το κορίτσι παραμένει σιωπηλό, οδηγείται στον εισαγγελέα, που καλείται να αποφασίσει για την ενοχή και τον εγκλεισμό του στη φυλακή ή την αθωότητά του. Η Αλεξάνδρα και ο Αλκης καλύπτουν δημοσιογραφικά το γεγονός.

Δείτε επίσης: Το "αντίο" του Μελέτη Ηλία με backstage φωτογραφίες- «Αντίο Γιωργίκη! Το άξιζες το μαχαίρι...»

Ο Γρηγόρης διεκδικεί την κόρη του

Ενα-ένα τα βασικά πρόσωπα του δράματος κάνουν την εμφάνισή τους και αρχίζουν να παρουσιάζουν την δική τους εκδοχή για εκείνη τη νύχτα. Τότε γίνεται γνωστό πως όλα όσα συνέβησαν σχετίζονται με την τύχη της μικρής Ευγενίας και τη διεκδίκησή της, τόσο από τον Γιωργίκη και τη Χάδω, όσο και από την Ιουλία και τον Γρηγόρη. Από κει και πέρα, όλα παίζουν τον δικό τους, καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Ο Γρηγόρης μαθαίνοντας ότι είναι ο πατέρας της Βγενιώς, φυσικά δεν είναι διατεθειμένος να την αφήσει στον Γιωργίκη.

Γι’ αυτό πηγαίνει για να τη διεκδικήσει. Είναι έξω από το σπίτι και αρχίζει να φωνάζει για να του ανοίξουν. Μαζί του είναι και ο Επιφάνειος που έχει σπεύσει κι εκείνος αφού διαισθάνεται το κακό που θα συμβεί. Δεν είναι όμως μόνο ο Ραζίνης που θέλει την κόρη του πίσω αφού την έχουν αγαπήσει όλοι. Τόσο ο Προβιός όσο και η Χάδω τη διεκδικούν με σθένος. Αλλωστε αυτούς το παιδί αναγνωρίζει ως οικογένειά του. «Το παιδί είναι δικό μου και του Γρηγόρη. Εχει πατέρα και δεν θα το αφήσει τώρα που ξέρει την αλήθεια», φωνάζει η Ιουλία. «Εγώ είμαι η μάνα του. Εγώ το μεγάλωσα όσο εσύ ήσουν στο τρελάδικο», της απαντάει η Χάδω. Ο Χρήστος τάσσεται υπέρ της Ιουλίας. Και όσο η διαμάχη μαίνεται, η μικρή Βγενιώ ξεφεύγει από την προσοχή τους.

Το μοιραίο περιστατικό

Το μικρό κοριτσάκι πηγαίνει στον στάβλο και κανείς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι λείπει. Το κακό δεν αργεί να συμβεί. Σε μια στιγμή που το άλογο τρομάζει, σηκώνεται στα δυο του πόδια και πέφτει πάνω στο παιδί και το σκοτώνει. Οταν γίνεται αντιληπτό, ο πόνος, η οργή και ο θρήνος είναι αβάσταχτα. Ολοι στρέφονται με μένος στον Γιωργίκη αφού τον θεωρούν υπεύθυνο για το χείλος που έχει φτάσει η ζωή τους αφού χάθηκε το φως στη ζωή τους που ήταν το μικρό κοριτσάκι. Από κει και πέρα, όλα παίζουν τον δικό τους, καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Η αντιμετώπιση της Χάδως, η παρέμβαση του Γρηγόρη, η εμπλοκή στην υπόθεση του μοναχού Επιφάνειου και η αποκάλυψη της πραγματικής του ταυτότητας, η δολοφονία της Ευγενίας στο παρελθόν, αλλά και η αντίδραση καθενός από όσους βρέθηκαν μέσα ή γύρω από το αρχοντικό την μοιραία εκείνη νύχτα, θα βάλει από ένα μικρό λιθαράκι στο να γραφτεί ο ματωμένος επίλογος αυτής της τραγωδίας.

Το φονικό μαχαίρι αλλάζει χέρια

Όλοι νιώθουν μίσος για τον Προβιό. Το φονικό μαχαίρι αλλάζει κάθε τόσο χέρια αφού οι πάντες θέλουν να τον σκοτώσουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Ο ένας αποτρέπει τον άλλο να γίνει φονιάς, αλλά όσο το μίσος φουντώνει όλο και σε κάποιου τα χέρια βρίσκεται. Ποιος θα δώσει τελικά την καθοριστική μαχαιριά; Το τι έγινε πραγματικά, θα το μάθουμε λίγα λεπτά πριν το φινάλε. Σύμφωνα πάντως με το βιβλίο του Γιώργου Σ. Πολίτη εκείνος που σκοτώνει τον άρχοντα του κάμπου είναι ο γιος του Χρήστος, ενώ η μικρή Ευγενία δολοφονείται κατά λάθος όταν πηγαίνει με φόρα να αγκαλιάσει τον Χρήστο και το μαχαίρι στη ζώνη του την τραυματίζει θανάσιμα.