Κι όμως σίγουρα δεν το γνώριζες: Από τι φτιάχνεται η κέτσαπ

Όντως τώρα;

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Όλοι έχουμε αυτή την παιδική ανάμνηση που βουτούσαμε μια προς μια τις τηγανιτές πατάτες στην κέτσαπ και τις κατασπαράζαμε όταν ήμασταν μικροί. Η ηγέτιδα των σως, η πρώτη επιλογή σε κάθε γεύμα και κυρίως - μετά τις πατάτες - η σως που τελειοποιούσε ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί. Ζεστά, λαχταριστά. Γιάμι.

Σίγουρα, δεν ανήκει στην κατηγορία των υγιεινών φαγητών, ενώ στο παρελθόν είχε θεωρηθεί ότι συμβάλλει στην εξάπλωση της παχυσαρκίας εξαιτίας της ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή της.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι περιέχει μέσα ένα μπουκάλι κέτσαπ;

Μία από τις πιο γνωστές κέτσαπ φτιάχνεται από: τομάτες (148γρ. ανά 100γρ. κέτσαπ), ξύδι, ζάχαρη, αλάτι, εκχυλίσματα μπαχαρικών και βοτάνων (περιέχει σέλινο), μπαχαρικά. Ωστόσο, στο ίντερνετ κυκλοφορούν εύκολες και γρήγορες συνταγές για όσους θέλουν να προσέξουν την ποσότητα ζάχαρης και τη διατροφή τους.

Κι όμως σίγουρα δεν το γνώριζες: Από τι φτιάχνεται η κέτσαπ
Unsplash.com

Σου βρήκαμε μάλιστα μια εμείς και μπορείς να την δεις παρακάτω. Από την αγαπημένη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Πως να φτιάξεις σπιτική κέτσαπ

Από το Argiro.gr

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 600 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3/4 φλ. ξίδι
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μουστάρδα
  • 1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Πρώτα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, για 3 με 4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30 λεπτά.
  3. Πολτοποιούμε την σπιτική κέτσαπ στο μπλέντερ.
  4. Την περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και την ξαναβράζουμε για άλλα 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει.
  5. Τη δια­τηρούμε στο ψυγείο.