Μαρινέλλα - Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της: «Άνοιξε πέτρα» και «Σταλιά σταλιά»

Πώς συνδέονται με την Βίκυ Μοσχολιού και την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Γεμάτη με ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι η ζωή της Μαρινέλλας, της οποίας τα τραγούδια της σημάδεψαν γενιές και γενιές. Μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες της στον ελληνικό κινηματογράφο (και όχι μόνο) ήταν στο κομμάτι «Άνοιξε πέτρα», για την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες».

Στην αρχή, ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης είχε επιλέξει τη Μαρινέλλα να τραγουδήσει άλλο τραγούδι στη συγκεκριμένη σκηνή, το «Πες μου πού πας». Όμως, εκείνη την εποχή, είχε γνωρίσει ήδη μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Σταλιά σταλιά» του Ζαμπέτα, και ο σκηνοθέτης θεώρησε πως έπρεπε να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό.

Το κοινό δεν γνώριζε τον τίτλο του τραγουδιού της Μαρινέλλας

Παρά την πίεση του χρόνου, ο Μίμης Πλέσσας δημιούργησε το «Άνοιξε πέτρα», το οποίο η Μαρινέλλα αγάπησε αμέσως και ενδεικτικό είναι πως το ηχογράφησε με τη μία και μάλιστα ήταν άψογο. Όταν το τραγούδι κυκλοφόρησε με την ταινία, γνώρισε τεράστια επιτυχία, παρόλο που οι δισκογραφικές δεν πρόλαβαν να το κυκλοφορήσουν άμεσα σε δίσκο.

Μαρινέλλα - Μίμης Πλέσσας

Εξαιτίας αυτού, όταν οι θαυμαστές της Μαρινέλλας αναζητούσαν το τραγούδι στα δισκοπωλεία δεν ήξεραν τον ακριβή τίτλο, επομένως ζητούσαν την «Πέτρα». Και επειδή εκείνη την εποχή, κυκλοφορούσε ένα τραγούδι της Βίκυς Μοσχολιού με στίχους «Πέτρα, την πέτρα περπατώ», έτσι επωφελήθηκε κι εκείνη άθελά της, από αυτή τη σύγχυση.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη απέρριψε το «Σταλιά σταλιά»

Ένα εμβληματικό τραγούδι από τον ίδιο δίσκο της Μαρινέλλας είναι το «Σταλιά σταλιά». Ο Γιώργος Ζαμπέτας το είχε γράψει για την Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά εκείνη το απέρριψε, διότι το θεωρούσε πολύ λαϊκό. «Μου λέει Αυτό, να πας να το δώσεις να το πει ο Καζαντζίδης!”. Παναγία μου, λέω, τί μου έκανες τώρα! Τρελάθηκα, την ψώνισα, “πάγωσα”, “έφυγε” το αίμα από πάνω μου», έλεγε τότε ο αείμνηστος συνθέτης και τραγουδιστής.

Η αγαπημένη του «Κίτσα», όπως έλεγε χαϊδευτικά την Μαρινέλλα (βαφτίστηκε Κυριακή), είχε τελείως διαφορετική αντίδραση και κάπως έτσι δημιουργήθηκε μία διαχρονική επιτυχία. «Ρε μανίτσα, δώσ’ το σ’ εμένα», του είπε συγκεκριμένα, με τον Ζαμπέτα έκτοτε να πίνει νερό στο όνομά της και να λέει: «Γεια σου, ρε Μαρινέλλα, νά 'σαι καλά!».

Αντίστοιχα το «Πες μου πού πας», το οποίο αρχικά προοριζόταν για τη Μαρινέλλα, δόθηκε τελικά στη Βίκυ Λέανδρος, η οποία το συμπεριέλαβε στον επιτυχημένο δίσκο της «Η μικρή μας ιστορία» και γνώρισε διεθνή απήχηση.