Ποιος είναι αληθινά ο Μάρκος Σεφερλής! Οι μεγάλες κόντρες που τον σημάδεψαν

Κάποιες από αυτές τον οδήγησαν στις δικαστικές αίθουσες

Ελένη Μπορμπόλη
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Ο Μάρκος Σεφερλής είναι μια από τις πιο επιτυχημένες αυτοδημιούργητες προσωπικότητες της ελληνικής showbiz, με μια καριέρα που μετράει πάνω από δύο δεκαετίες και έναν τεράστιο αριθμό φανατικών θαυμαστών.

Πέρα από τους χιλιάδες υποστηρικτές του, ωστόσο, υπάρχουν και πάρα πολλοί επικριτές, καθώς εάν μπορούσαμε να δώσουμε στον κωμικό έναν χαρακτηρισμό, αυτός θα ήταν: «μη πολιτικά ορθός». Πολλά από τα νούμερα που έχουμε δει κατά καιρούς στις παραστάσεις του Μάρκου Σεφερλή έχουν προκαλέσει την έντονη κριτική πολλών δημόσιων προσώπων (και όχι μόνο), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η αμφιλεγόμενη σάτιρά του τον έχει οδηγήσει στις δικαστικές αίθουσες.

Ποιος είναι, όμως, στ' αλήθεια ο Μάρκος Σεφερλής και ποιες οι μεγαλύτερες κόντρες που τον σημάδεψαν;

Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τον Μάρκο Σεφερλή

Γεννήθηκε στην Κόρινθο, στις 8 Σεπτεμβρίου 1968 (σήμερα είναι 56 ετών), ωστόσο κατάγεται από το Παλαιόκαστρο της Αρκαδίας. Η μητέρα του ονομάζεται Χαρίκλεια, ενώ ο πατέρας του ονομαζόταν Σωτήρης Σεφερλής. Τον έχασε πριν από 20 χρόνια περίπου. Έχει δύο αδέρφια, τον Δημήτρη και την Φωτεινή.

Για τον πατέρα του, ο κωμικός είχε στο παρελθόν εξομολογηθεί: «Πέθανε μόλις γεννήθηκε ο Χάρης. Είχε ανεύρυσμα και περίμενε να γεννήσει η Έλενα και να "φύγει". Το ήξερε. Στις δέκα μέρες το, είδε μια φορά στο μαιευτήριο, πήγε στην Κόρινθο, κέρασε όλους τους συγγενείς για τον Χάρη και τους είπε "γιατί εγώ αύριο θα φύγω". Έσπασε το ανεύρυσμα. Δεν ήταν στο κρεβάτι αλλά είχε ταλαιπωρηθεί πολύ. Έκανε αιμοκάθαρση».

Η καριέρα του

Μετά το λύκειο αποχωρίστηκε την οικογένειά του, καθώς μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε υποκριτική, στην ανώτερη σχολή δραματικής τέχνης Μαίρη Βογιατζή-Τράγκα, από όπου αποφοίτησε με Άριστα.

Λίγα χρόνια μετά, πραγματοποίησε την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση, το 1988 συγκεκριμένα, στην ΕΤ2, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να ασχολείται με το θέατρο. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου, ωστόσο εδώ και χρόνια πραγματοποιεί τις δικές του παραστάσεις, ενώ από πέρυσι παρουσιάζει την εκπομπή "Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου" στο ΣΚΑΙ, μετά το 5x5 στον ΑΝΤ1.

Η προσωπική του ζωή

Το 1996, ο Μάρκος Σεφερλής ανέβηκε για πρώτη φορά τα σκαλιά της εκκλησίας με την ηθοποιό Έλσα Μιχαλακοπούλου, ωστόσο μετά από επτά χρόνια γάμου, το 2003 δηλαδή, αποφάσισαν να χωρίσουν και έκτοτε ακολούθησαν ξεχωριστά μονοπάτια στη ζωή.

Λίγα χρόνια αργότερα γνώρισε και ερωτεύτηκε την Έλενα Τσαβαλιά, την οποία παντρεύτηκε το 2009, ωστόσο ο γιος τους, Χάρης, γεννήθηκε πολύ πριν, το 2004. Το ζευγάρι παραμένει ενωμένο και ερωτευμένο όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να προβάλλει την προσωπική του ζωή στα social media.

Οι κόντρες που τον σημάδεψαν

Μάρκος Σεφερλής για Nemo (2024)

Εν μέσω έντονων κριτικών βρέθηκε ο Μάρκος Σεφερλής μόλις την περασμένη εβδομάδα, για ένα απόσπασμα από την νέα του παράσταση, το οποίο αφορά το non binary άτομο που κέρδισε στη Eurovision 2024, το Nemo.

Όλα ξεκίνησαν με ένα νούμερο μέσα από το οποίο ο Μάρκος Σεφερλής σατίριζε όχι μόνο το Nemo, αλλά και γενικότερα τα άτομα που δηλώνουν πως είναι μη δυαδικού φύλου (non binary). Συγκεκριμένα, ο κωμικός αποφάσισε να παρουσιάσει μια παραλλαγή του πολυσυζυτημένου τραγουδιού «Europapa» του Ολλανδού καλλιτέχνη Joost Klein –που αποκλείστηκε από τον τελικό της Eurovision έχοντας κατηγορηθεί για βίαια συμπεριφορά-, μεταμφιεσμένος, όμως, σαν... Nemo. Μέσα από το τραγούδι αυτό ο Μάρκος Σεφερλής έδωσε τη δική του οπτική όσον αφορά το θέμα των μη δυαδικών ατόμων, που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει περισσότερο τα μέσα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εμφάνιση αυτή συζητήθηκε πολύ (δείτε αναλυτικά τις αντιδράσεις εδώ).

Δείτε το επίμαχο βίντεο:

Μάρκος Σεφερλής και Τριαντάφυλλος (2024)

Μόλις λίγους μήνες πριν το περιστατικό με το Nemo, ο γνωστός τραγουδιστής Τριαντάφυλλος εξέφρασε έντονα την ενόχλησή του σχετικά με ένα σκετς του Μάρκου Σεφερλή, στην παράσταση του, που αφορούσε εκείνον και τον γιο του, το οποίο ο κωμικός μάλιστα αφαίρεσε την ημέρα που πήγε να δει την παράσταση ο Τριαντάφυλλος. Το σκετς απεικόνιζε μια υποτιθέμενη συζήτηση που έκανε ο τραγουδιστής με τον γιο του, όταν βρισκόταν ακόμη στο Survivor.

«Μου στέλνετε πολλά μηνύματα για τον Μάρκο Σεφερλή, για το κράξιμο που έριξε. Κάποια ήταν με χιούμορ, κάποια όμως δεν ήταν ωραία. Μάρκο μου, όπως, σε έπαθλο επικοινωνίας βάζεις τον γιο μου και καλά να μιλάει και να λέει "μπαμπά δεν είμαστε περίφανοι για εσένα, ότι αλλάξαμε σπίτι, μη γυρίσεις, δεν σου λέμε την διεύθυνση" .... ήταν απαράδεκτο γιατί και εσύ έχεις παιδί και φαντάζεσαι με όλα αυτά που κάνεις, που κάποια είναι καραγκιοζιλίκια, να λένε στο παιδί σου άλλαξε επίθετο γιατί ξεφτυλίζεσαι; Δεν είναι ωραίο αυτό. Σε έχω στηρίξει πολλές φορές σε φιλανθρωπικούς αγώνες, έσω έρθει πολλές φορές να σε δω στο θέατρο, έχω πει τα καλύτερα, στην καλοκαιρινή εκπομπή στο Open, που σε έκραζαν για την Επίδαυρο», είχε δηλώσει τότε ο ίδιος.

Μάρκος Σεφερλής και Super Mammy (2022)

Το Super Mammy ήταν η πιο αμφιλεγόμενη δουλειά του Μάρκου Σεφερλή και δεν ήταν τυχαίο που ο ΑΝΤ1 αποφάσισε πολύ γρήγορα να ακυρώσει την εκπομπή. Το ίδιο το κοινό είχε επιλέξει τότε να "μαυρίσει" το Super Mammy, με την κριτική ακόμα και σήμερα να έχει βαθμολογία που δεν ξεπερνάει το 2,1/10 στο IMDB.

Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, οι θεατές παραπονέθηκαν για ομοφοβικά και σεξιστικά στερεότυπα, με τους ομοφυλόφιλους να παρουσιάζονται ως καρικατούρες. Αυτό, όμως, που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν τα αστεία που έκανε ο κωμικός σε σχέση με τους βιασμούς, εν μέσω μάλιστα και του κινήματος του #MeToo, που είχε κορυφωθεί εκείνη την περίοδο.

Μάρκος Σεφερλής και Γιάννης Κακλέας (2022)

Ο γνωστός σκηνοθέτης, Γιάννης Κακλέας, ήταν ένας από τους πολλούς επικριτές του Super Mammy, δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να σκηνοθετήσει κάποια αισθησιακή ταινία, παρά κάποια παραγωγή με τον Μάρκο Σεφερλή.

«Γιάννης Κακλέας – Σκηνοθέτης. Θα προτιμούσε να σκηνοθετήσει στο θέατρο το “Βαθύ λαρύγγι”, παρά εμένα. Δικαίωμά του. Ο καθένας επιλέγει ό,τι τον κάνει υπερήφανο και δεν τον προσβάλλει. Όσο για τη συγγνώμη που μου ζητήσατε μέσω τρίτου κ. Κακλέα, δεκτή. Θα θεωρούσα πιο έντιμο να μου την ζητούσατε δημόσια, όπως δημόσια κάνατε και τη δήλωσή σας», είχε απαντήσει τότε ο Μάρκος Σεφερλής.

Μάρκος Σεφερλής και Γιώργος Λαμπάτος (2022)

Μια αρκετά δύσκολη χρονιά φαίνεται πως ήταν το 2022 για τον Μάρκο Σεφερλή, καθώς ο ηθοποιός Γιώργος Λαμπάτος τον είχε καταγγείλει για ξυλοδαρμό, κατά την διάρκεια της θεατρικής παράστασης «Ηλίας του 16ου», στην οποία ο ίδιος συμμετείχε. Συγκεκριμένα, στην παράσταση υπήρχε μια σκηνή ξυλοδαρμό και ο κ. Λαμπάτος υποστήριξε ότι ο κωμικός τον έδειρα στ' αλήθεια (δείτε αναλυτικά όλο το χρονικό της υπόθεσης).

Από την πλευρά του, ο Μάρκος Σεφερλής προσέφυγε 2 φορές στα δικαστήρια, δικαιώθηκε και για την υπόθεση επιδικάστηκε αποζημίωση 7.000 ευρώ αρχικά και επιπλέον 5.000 προς τον κωμικό. Τελικά, οι δυο τους τα βρήκαν εξωδικαστικά, με τον Γιώργο Λαμπάτο να αποκαλύπτει ότι ο Σεφερλής έκανε ανάκληση της απόφασης. Αυτό έγινε επειδή ο ίδιος ο ηθοποιός του το είχε ζητήσει, καθώς εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και του το ζήτησε ως χάρη.

Μάρκος Σεφερλής και Έλενα Ακρίτα (2021)

Μια δήλωση της Έλενας Ακρίτα για τον Μάρκο Σεφερλή ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε μια δικαστική διαμάχη που κράτησε καιρό. Η ίδια τότε είχε γράψει:

«Την αμαρτία μου θα την πω, με όλον τον σεβασμό στον Κώστα Γεωργουσόπουλο, ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θεωρείται μέγας ηθοποιός ο Μάρκος Σεφερλής. Ταλαντούχος ναι, αλλά όταν κάνεις το ταλέντο σου παρκέ για τις παντόφλες της στενομυαλιάς, του ρατσισμού και της κάθε μορφής φοβίας να το βράσω το ταλέντο. Ο κύριος Σεφερλής στις επιθεωρήσεις του – που γράφει ο ίδιος, κι αυτό λέει πολλά – χλευάζει τις γυναίκες, τους γκέι, τους ξένους, τους υπέρβαρους, τους διαφορετικούς. Καθησυχάζει τον θεατή πως είναι ΟΚ να έχει μυαλό κότας, είναι ΟΚ να βρίζει ό,τι δεν καταλαβαίνει, να καταριέται ό,τι τον τρομάζει. Άλλωστε, έτσι γεμίζουν τα Δελφινάρια, με χάδια και γλυκόλογα σ” ένα κοινό που έχει πάντα δίκιο.

Για την ακυρωμένη πλέον συνεργασία του με το Παλλάς να πω ότι έπεσα στα πατώματα, δεν θα το πω. Το Παλλάς μια χαρά φουλ ήταν και είναι, και πέρυσι με τη “Σουσού” και φέτος με τις “Μάγισσες”. Δεν είναι να πεις “θα “ρθει ο Σεφερλής να μας σώσει απ” την καταστροφή”. [...] Τι τους έπιασε και ρίξαν τον πήχη στα πατώματα, κανείς δεν γνωρίζει. Ακριβώς το «ήθος του trash» θα έφερνε ο Σεφερλής στο Παλλάς και ειλικρινά μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αγαπάμε Παλλάς όχι γιατί είναι η θεατρική κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αλλά γιατί οι περισσότεροι έχουμε μνήμες από αυτό. Και μας αρέσει να πηγαίνουμε – αν και μια ριζική ανακαίνιση ποσώς θα το έβλαπτε, να τα λέμε κι αυτά. Όμως όλα έχουν ένα όριο. Έχουν το υποκειμενικό όριο που βάζει ο κάθε θεατής για τον εαυτό του. Κι εδώ ξεπεράστηκε. Και εντελώς μεταξύ μας, πολύ καλά έκανε. Συνεπώς ραντεβού στα δελφινάδικα, κύριε Σεφερλή».

Ο Μάρκος Σεφερλής τότε της είχε κάνει αγωγή και της είχε ζητήσει 100.000 ευρώ. Τελικά, ο κωμικός κέρδισε τη δικαστική διαμάχη, με την Έλενα Ακρίτα να σχολιάζει την απόφαση του δικαστηρίου ως «σκοταδιστική».

Μάρκος Σεφερλής και Γιώργος Παρτσαλάκης (2019)

Ο γνωστός ηθοποιός, Γιώργος Παρτσαλάκης, είχε μιλήσει πολύ αρνητικά για την απόφαση του Μάρκου Σεφερλή να μην αναφέρει το όνομά του στη μαρκίζα της παράστασης «Ζητείται Ψεύτης», λέγοντας:

«Επειδή είμαστε στον αέρα δε θα έπρεπε να πω κάποια πράγματα και είχα σκοπό να μην μιλήσω και να το κλείσω. Αλλά επειδή με προκαλείς με την καλή την έννοια, ήθελα να στείλω και ένα μήνυμα στον Μάρκο Σεφερλή, ότι αυτό που έκανε είναι ντροπή του, μεγάλη ντροπή του. Βγαίνει σε κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση για το θέμα της παράστασης και δεν ανέφερε ποτέ το όνομα μου. Όταν ανεβάζει το καλοκαίρι στο Δελφινάριο μια πινακίδα, Σεφερλής το χειμώνα στο Παλλάς, και είναι μόνος του και δεν σέβεται τα χρόνια μου, είναι ντροπή του».