6 επώνυμοι που ήρθαν από την Αλβανία στην Ελλάδα και βίωσαν τον ρατσισμό

Μίλησαν ανοιχτά για αυτό και συγκίνησαν με τις ιστορίες τους

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTOS
NDPPHOTOS

Ο ρατσισμός είναι μια μάστιγα που ακόμα και αν τα χρόνια περνούν δυστυχώς δεν σταματάει. Ορισμένοι ωστόσο επώνυμοι με καταγωγή από την Αλβανία που ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν μόνιμα, είχαν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά για τον ρατσισμό που βίωσαν, θέλοντας να περάσουν ένα μήνυμα προς τα νέα παιδιά που μπορεί να βίωσαν ή και να βιώνουν ακόμα ρατσισμό.

Αυτοί οι 6 επώνυμοι έχουν καταγωγή από την Αλβανία

Δημήτρης Καπουράνης

Τον γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή του στη σειρά Το Ναυάγιο και είναι ένα παιδί που κατάφερε να ξεχωρίσει. Σε συνέντευξη του, είχε μιλήσει για τον ρατσισμό που έχει δεχθεί.

«Είναι διαβαλκανικό το ζήτημα και το κύριο πρόβλημα είναι το πώς ένα παιδί διαχειρίζεται αυτή τη διττότητα της ταυτότητας. Το ότι ταυτόχρονα είμαι δύο πράγματα - Αλβανός για την Ελλάδα και Έλληνας για τους Αλβανούς. Ταυτόχρονα είμαι δύο πράγματα και αυτή η διττότητα μπορεί να είναι πολύ χαοτική για ένα παιδί, διότι νιώθει ότι είναι παντού. Είσαι και τα δύο μαζί. Γυρνάω από την Αλβανία και δεν υπάρχει η αποδοχή κοινωνικά, γιατί είσαι και τα δύο μαζί, είσαι κάτι άλλο, είσαι το ενδιάμεσο. Στην Αλβανία εισπράττω το ίδιο πράγμα, είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Δεν έχω βιώσει οξύ ρατσισμό», είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καπουράνης

Νίκος Γκέλια

Ο Νίκος Γκέλια ήρθε στην Ελλάδα όταν ήταν ακόμα 5,5 ετών σαν οικονομικός μετανάστης. Σε συνεντεύξεις του έχει αναφερθεί στα δύσκολα χρόνια που βίωσε στο σχολείο ακόμα και από τους καθηγητές του.

«Η καταγωγή μου είναι από την Αλβανία, ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 5,5 χρονών, σαν οικονομικός μετανάστης. Αλλάζαμε συχνά γειτονιές όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, γιατί όντας Αλβανοί μας έδιωχναν από τα σπίτια. Υπήρξε ρατσισμός, από το πιο απλό, δεν μας έπαιζαν επειδή ήμασταν από την Αλβανία ή δεν μας έδιναν οι καθηγητές τον λόγο στην τάξη», έχει αποκαλύψει.

Sin Boy

Μπορεί ο Sin Boy για μεγάλο διάστημα να ήταν νούμερο ένα όνομα στο χώρο της ραπ μουσικής, ωστόσο, όπως είχε πει στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.

«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά είμαι από την Αλβανία! Οι γονείς μου ήρθαν μετανάστες από την Αλβανία. Περάσαμε δύσκολα χρόνια, αλλά τώρα βγάζω λεφτά και τρώμε όλοι. Έχω περάσει εποχές να τρώω ψωμί με λάδι και αλάτι, οι Αλβανοί θα το καταλάβουν αυτό. Πολλοί μετανάστες Αλβανοί το έχουν περάσει αυτό το στάδιο, το έχω περάσει κι εγώ και είμαι περήφανος που το έχω περάσει γιατί με έχει κάνει πιο δυνατό. Έχω βιώσει πάρα πολύ ρατσισμό στην Ελλάδα, δεν με θέλανε οι γκόμενες γιατί ήμουν Αλβανός. Οι γονείς τους, τους λέγανε “μην κάνεις παρέα με αυτόν, είναι Αλβανός”», έχει εξομολογηθεί.

Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1987 στο Φιέρ της Αλβανίας με το όνομα "Εντέλα Φουρεϊράι". Στην αρχή της καριέρας της ωστόσο, είχε κρύψει την Αλβανική καταγωγή της.

«Όταν ήμουν 20 χρονών και ήρθα στην Ελλάδα, έμαθα ότι ήταν κακό να είσαι από την Αλβανία, κάπως σε βρίζουν, χωρίς όμως μικρή να αντιλαμβάνομαι γιατί γίνεται αυτό. Μεγαλώνοντας αυτό έγινε ένα “αγκάθι” στη ψυχούλα μου, το οποίο κάθε φορά που περνούσα από μια παρέα, τους κοιτούσα να δω πώς θα αντιδράσουν. Θα ήθελα να μην είχα βιώσει τον ρατσισμό για να μην έχω αγκάθι και να πω “παιδιά είμαι από την Αλβανία”. Δεν είναι σούπερ;

Δυστυχώς αυτό δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό σε μια τέτοια εποχή. Δεν θα άλλαζε αυτό. Θα έπρεπε να ήταν αλλιώς, αλλά δεν ήταν. Μιλάω για την Ελένη που τότε ξεκινούσε την καριέρα της, τι άγχος είχε. Αυτό που έχω βιώσει με έκανε αυτό που είμαι πια. Θα γυρίσει να μου πει κάποιος ‘Εσύ που ντρεπόσουν…’. Όχι δεν ντρεπόμουν εγώ. Μπερδεύεται ο κόσμος. Φοβάται την αντίδραση και την κατακραυγή του κόσμου. Μακάρι να άλλαζε, εγώ μέσα μου είμαι πολύ καλά. Θα μάθω στο παιδί μου ό,τι θέλει να κάνει και να είναι περήφανος για αυτό. Το έχω βιώσει και είναι πολύ περίεργο συναίσθημα. Η μικρή Ελένη δεν είχε τα κότσια τότε να το πει

Είχα πάει σε δισκογραφική και όταν έκλεισα την πόρτα μου είπαν μετά ‘ελα τώρα το αλβανάκι που θέλει να κάνει και καριέρα», έχει αποκαλύψει η Ελένη Φουρέιρα που σήμερα είναι από τις κορυφαίες τραγουδίστριες στην Ελλάδα με μεγάλη καριέρα σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε επίσης: Ελένη Φουρέιρα, Γωγώ Μαστροκώστα και 4 ακόμη - Διάσημοι Έλληνες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο

Claydee

Ο Κλέιντι Λούπα, γνωστός καλλιτεχνικά ως Claydee Lupa και Bang La Decks, είναι Έλληνας και Αλβανός παραγωγός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Είναι ένας από τους πιο υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή τα τελευταία χρόνια και έχει ήδη διεθνείς επιτυχίες τόσο ως τραγουδιστής, όσο και ως παραγωγός και τραγουδοποιός.

Το τραγούδι του "Mamacita Buena" έγινε το πρώτο ισπανικό ποπ τραγούδι που έλαβε περισσότερες από 27.000.000 προβολές στο YouTube μέσα σε ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του. Το είδος της μουσικής του είναι dance-pop, RnB και house.

«Εχω βιώσει ρατσισμό, αλλά δεν το άφησα ποτέ να με επηρεάσει, ούτε αναρωτήθηκα γιατί να συμβαίνει σε εμένα. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας βιώνουμε ένα είδος ρατσισμού σε όποιον χώρο και να είμαστε. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει ο καθένας, γιατί αν είσαι μόνος και δεν έχεις μια καλή βάση και στήριξη από την οικογένεια σου μπορεί να σε επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και να ; αποδυναμώσει τελείως. ?ίναι φυσικά και θέμα χαρακτήρα, αν σκεφτείς ότι κάποιοι το βιώνουν, πεισμώνουν και εξελίσσονται και άλλοι μένουν στάσιμοι γιατί ο ρατσισμός τους καταβάλλει, και δεν τους βοηθά να προχωρήσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Νομίζω πως ακόμα και στον Αρη να πάμε να ζήσουμε, σίγουρα θα υπάρξει ένα είδος ρατσισμού, οπότε οφείλουμε να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε» έχει πει στο ΒHMAgazino.

Κώστας Νικούλι

Ο Κώστας Νικούλι έγινε γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του από τον Σασμό όπου αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Με καταγωγή από την Αλβανία έχει αποκαλύψει πως έχει βιώσει ρατσισμό (δείτε εδώ την σύντροφό του).

«Έχω πλακωθεί στο ξύλο με παιδί που έλεγε για την καταγωγή μου. Αν είσαι ξένος θα είσαι πάντα ξένος. Το καλό είναι, μέσα σε αυτό, ότι κρατάς επαφή με το διαφορετικό κομμάτι μέσα σου. Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο το έχουν ξεπεράσει. Τα σχόλια έρχονται συνήθως από μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό με στεναχωρεί».