15 ηθοποιοί της σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης που έχουν πεθάνει - Τον έναν τον βρήκαν νεκρό στο αυτοκίνητό του

Για κάποιους δεν γνωρίζει κανείς..

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
15 ηθοποιοί της σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης που έχουν πεθάνει - Τον έναν τον βρήκαν νεκρό στο αυτοκίνητό του

Το Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια από τις πιο επιτυχημένες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Προβλήθηκε στον ΑΝΤ1 τις σεζόν 1998-2000. Το καστ της σειράς απαρτίζεται από τον Χάρη Ρώμα, την Ελένη Ράντου, τον Βασίλη Κούκουρα, τη Μαρία Λεκάκη, την Καλλιρρόη Μυριαγκού και τον Στέργιο Νένε.

Το κεντρικό θέμα της σειράς είναι η συγκατοίκηση δύο εντελώς διαφορετικών χαρακτήρων σε ένα σπίτι το οποίο έχουν κληρονομήσει από κοινού. Την εκτέλεση της παραγωγής ανέλαβε η εταιρεία TV Έψιλον, ενώ τα γυρίσματα έγιναν στα Στούντιο Κάπα (Α' Κύκλος) και στα Στούντιο Παιανίας (Β' Κύκλος).

Από το Κωνσταντίνου και Ελένης λοιπόν έχουν περάσει πολλοί ηθοποιοί που έκαναν guest ρόλους είτε σε ένα είτε σε παραπάνω επεισόδια. Πολλοί λοιπόν είναι εκείνοι που δυστυχώς δεν βρίσκονται εν ζωή.

Οι 15 ηθοποιού από το Κωνσταντίνου και Ελένης που πέθαναν

Νίκος Κυριακίδης

Ποιο πρόσφατη απώλεια είναι εκείνη του Νίκου Κυριακίδη ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από δύσκολη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Υποδύθηκε τον Νιόνιο τον Speed αλλά και τον πατέρα του Χρυσάνθεμου στο επεισόδιο με το περίφημο μωρό. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Αίας Μανθόπουλος

Ο θάνατος του Αία Μανθόπουλου πριν μερικούς μήνες προκάλεσε το σοκ του πανελληνίου. Ο ηθοποιός υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ωστόσο έπειτα από αρκετές ημέρες νοσηλείας δυστυχώς δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή.

Στην κηδεία του τραγικές εικόνες ήταν τα δυο του παιδιά (δείτε φωτογραφίες), με τον γιο του να τον κάνει υπερήφανο λίγο μετά την ξαφνική απώλεια του - δείτε εδώ.

Κωνσταντίνου και Ελένης Αίας Μανθόπουλος

Γιώργος Βελέντζας

Ο Γιώργος Βελέντζας υποδυόταν τον πατέρα της Ματίνας Μανταρινάκη, χαρίζοντας δυο απολαυστικά επεισόδια στους τηλεθεατές της σειράς.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Το 1948 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο με την ταινία ''Οχυρό 27'' και στο θέατρο με το έργο "Η απαγωγή της Σμαράγδως" και τον θίασο Βασίλη Αργυρόπουλου. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Βέμπο, Αυλωνίτη - Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουτσά, Χατζηχρήστου, Βέγγου κ.ά..

Χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του Γιώργου Βελέντζα στην ταινία Από πού πάνε για τη χαβούζα, όπου υποδύθηκε τον αδερφό της αξέχαστης Άννας Μαντζουράνη, ενώ στην ταινία Ο τσαρλατάνος με τον Θανάση Βέγγο να παίζει τον Θανάση, τη Θανάσω και τον πατέρα του, τον μπαρμπα-Λευτέρη, ο Βελέντζας υποδύθηκε τον αυστηρό διοικητή του αστυνομικού τμήματος. Έχει παίξει πολλές φορές ρόλους στρατιωτικού, κυρίως όμως αστυνομικού. Ασχολήθηκε με το ντουμπλάρισμα φωνής, σε πολλές ελληνικές ταινίες της περιόδου 1950-1970 και σε μεταγλωττίσεις για την τηλεόραση (Το μικρό σπίτι στο λιβάδι). Επίσης έκανε και ένα σημαντικό πέρασμα από το ραδιόφωνο.

Το 1993, για τη συμμετοχή του στην ταινία Ζωή χαρισάμενη, κέρδισε το βραβείο ερμηνείας β' ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σπύρος Λασκαρίδης

Ο Σπύρος Λασκαρίδης ήταν ο θείος που πέθανε και άφησε το σπίτι στον «Κωνσταντίνο» και την «Ελένη». Τον είδαμε περισσότερο σε ένα από τα τελευταία επεισόδια όπου αποκάλυπτε πως το σπίτι το άφησε και στους δυο.

Μίμης Θειόπουλος

Ο Μίμης Θειόπουλος υποδυόταν τον συμβολαιογράφο του πολυπόθητου νεοκλασικού στο Μαρούσι. Ήταν βετεράνος Έλληνας ηθοποιός, στιχουργός και σεναριογράφος. Παραδοσιακά ως ηθοποιός χαρακτήρων, είναι κυρίως γνωστός από τη δουλειά του στα ελληνικά κατευθείαν στον κινηματογράφο.

Γιάννης Φύριος

Ο Γιάννης Φύριος, υποδυόταν τον ηλικιωμένο κύριο στο νοσοκομείο που μεταφέρθηκαν ο Κωνσταντίνος και η Ελένη μετά από τρακάρισμα. Απεβίωσε το 2007 σε ηλικία 93 ετών.

Γεννήθηκε στην Άνδρο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Διονύση Δεβάρη, παλιού ηθοποιού του διάσημου σκηνοθέτη Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1937 με το θίασο της Ηώς Παλαιολόγου και του Σπ. Πατρίκιου και στον κινηματογράφο το 1952 με την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου Μαύρη γη, μαζί με τους Γιώργο Φούντα, Φρόσω Κοκκόλα κ.ά.

Συμμετείχε και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως στο Γιάννης και Μαρία το 1982, στο Ρετιρέ του Γιάννη Δαλιανίδη, στο Παππούδες εν δράσει (2000), στο Κωνσταντίνου και Ελένης (επεισόδιο ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΩ (Β κυκλος)) καθώς και στο ρόλο του παππού του Σταύρακα στην σειρά Το καφέ της Χαράς' αλλά και στη σειρά Πενήντα πενήντα στον ρόλο του κυρ-Παναγιώτη.

Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Πόλα Κοντολέοντος (πιο γνωστή ως Πόλα Φυρίου) η οποία απεβίωσε στις 13-12-2013. Είχε ένα γιο που τον λένε Ντίνο.

Χρήστος Ευθυμίου

Ο Χρήστος Ευθυμίου που υποδύθηκε τον ξάδερφο του Κωνσταντίνου και χάρισε επίσης ένα απολαυστικό επεισόδιο προσπαθώντας και καλά να θυμηθεί σε ποιον έγραψε το σπίτι ο θείος, πέθανε το 2008.

Ήταν Έλληνας ηθοποιός, απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία από το "Απλό Θέατρο" του Αντώνη Αντύπα. Έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές σε κωμικούς ρόλους ενώ χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στη σειρά Δέκα μικροί Μήτσοι. Έπαιξε επίσης στην σειρά Κωνσταντίνου και Ελένης το 1999.

Απεβίωσε ανήμερα των Χριστουγέννων του 2008 από ανακοπή, ενώ έπασχε από καρκίνο από το 2005. Κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Σωτήρης Βάγιας

Ο Σωτήρης Βάγιας ο σκηνοθέτης που ήθελε να ανεβάσει τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα με πρωταγωνιστές τον Κωνσταντίνο και την Ελένη, πέθανε το 2014 μετά από έμφραγμα.

Αποφοίτησε από τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Ξεκίνησε την καριέρα του με παραστάσεις στο εθνικό θέατρο και την Επίδαυρο, σε κλασσικούς ρόλους, ενώ παράλληλα το έλαβε μέρος σε διάφορες βιντεοταινίες. Μέχρι το 1989 είχε παίξει σε συνολικά 15 ταινίες του συγκεκριμένου είδους μεταξύ των οποίων Δυναστεία αλά Ελληνικά, Στο πυρετό της δόξας και της λόξας, Ένας βλάχος με ελληνικά και πιάνο, Το ράλλυ του έρωτα και άλλες. Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες Το άρωμα της βιολέτας το 1985 και Ισόβια το 1988.

Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1986 στη σειρά Ορκιστείτε παρακαλώ. Ακολούθησαν συμμετοχές στις σειρές Ποιος είναι ο Κος Αλεξίου?, Το χωριό εκπαιδεύεται και Αχ Ελένη. Τη σεζόν 1994-1995 πρωταγωνίστησε στην σατιρική σειρά Φρούτα εποχής ενώ τη σεζόν 1995-1996 είχε ένα από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στη σειρά Έλλη και Άννα.

Στη συνέχεια έκανε κάποιες εμφανίσεις στις σειρές Ανατομία ενός εγκλήματος, Βραδινές καμπάνες και Κωνσταντίνου και Ελένης. Από το 2000 μέχρι το 2006 ερμήνευσε το ρόλο του Νάκου Στεφανίδη στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου Καλημέρα Ζωή αντικαθιστώντας τον Θάνο Καληώρα που αποχώρησε στον έβδομο κύκλο της σειράς το 2000.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 21 Μαΐου 2014, υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου ενώ βρισκόταν σταθμευμένος με το αυτοκίνητό του στην οδό Ιακωβίδου στα Πατήσια. Εκεί τον βρήκε ένα ζευγάρι περαστικών αλλά όπως εκτιμήθηκε από τον ιατροδικαστή είχαν ήδη περάσει δυο ώρες. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε και ο θάνατός του σε ηλικία 53 ετών.

Άρτο Απαρτιάν

Ο Άρτο Απαρτιάν που υποδύθηκε τον Νάσο, τον ροκά από την Αυστραλία με τον οποίο αλληλογραφούσε η Ελένη Βλαχάκη και έλεγα πως μοιάζει στον Κούρκουλο, έφυγε από τη ζωή το 2010 μετά από έμφραγμα. Μέχρι και σήμερα έχει μείνει στην ιστορία ο τρόπος που έλεγα "Helen".

Το 1984 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη και αμέσως μπήκε στο χώρο του θεάτρου παίζοντας στον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η τελευταία του θεατρική συμμετοχή ήταν στην παράσταση "Εκατομμυριούχος" του Τζορτζ Μπέρναρντ Σο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλευρό της Νόνικας Γαληνέα (2009).

Πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 54 ετών από πνευμονικό οίδημα και έμφραγμα. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Βύρωνα, ενώ η νεκρώσιμη ακολουθία εψάλη στην Αρμενική Εκκλησία της Αθήνας. Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο. Ο πατέρας του, Άρης, ήταν γνωστός οργανοποιός και συντηρητής μουσικών οργάνων.

Έφη Τσαμποδήμου

Η Έφη Τσαμποδήμου, η παλιά συμμαθήτρια της Ελένης Βλαχάκη με το όνομα Ξένια, πέθανε το 2015 κάτω από άγνωστες συνθήκες. Έπαιξε στο επεισόδιο όπου η Ελένη προσκάλεσε στο σπίτι τις όλους τους συμμαθητές της και είπε ψέματα πως ο Μάνθος είναι ο σύζυγος της και ο Κατακουζηνός ο πρώην της.

Απόστολος Σουγκλάκος

Ο Απόστολος Σουγκλάκος, που υποδύθηκε τον βοηθό του του κρεοπώλη Κρητικού έφυγε από την ζωή το 2006.

Από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και την πάλη, στην οποία και αφοσιώθηκε. Τη δεκαετία του '80 κυριάρχησε στα ρινγκ, ενώ κατά διαστήματα εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Περιστασιακά ασχολήθηκε και με τη δισκογραφία.

Υπήρξε ο βασικός εμψυχωτής του Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου στον συναυλιακό χώρο Gagarin 205. «Η μοναδική φορά που στενοχώρησε ως άνθρωπος, είναι τώρα με τον θάνατό του», δήλωσε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης για την απώλεια του 56χρονου παλαιστή-ηθοποιού Απόστολου Σουγκλάκου που επί τρεις δεκαετίες ήταν μία από τις αγαπημένες και καλτ μορφές του ελληνικού θεάματος.

Τον Αύγουστο του 2006 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη Ρόδο, όπου βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους, και παρέμεινε σε κώμα στο νοσοκομείο. Πέθανε έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2006, σε ηλικία 56 ετών, ενώ είχε 3 παιδιά. Κηδεύτηκε στο Γ' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ντόρα Σιμοπούλου

Η Ντόρα Σιμοπούλου που είχε εμφανιστεί στο ίδιο επεισόδιο πέθανε το 2016 σε ηλικία 75 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941. Συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπως και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Γυφτοπούλα. Συμμετείχε και στο επεισόδιο Η Βεντέτα της σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης υποδυόμενη τη μητέρα του Σπύρου Μπιμπίλα, καθώς και στις Επτά Θανάσιμες Πεθερές, σαν guest star στο επεισόδιο Η Τσιγγάνα Πεθερά.

Έγραψε αρκετά σενάρια μαζί με την επίσης ηθοποιό Άννα Μακράκη κατά τη δεκαετία του 1990, για τα «Χαραυγή», «Σκιές πάνω από την πόλη», «Έρωτας και πάθος», «Νέμεσις», «Οικογένεια», «Στενές επαφές τρύπιου τοίχου».

Μάρθα Καραγιάννη

Και ο θάνατος της Μάρθας Καραγιάννη συγκίνησε το πανελλήνιο. Απεβίωσε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2022, σε ηλικία 82 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο (δείτε που σκορπίστηκε η τέφρα της).

Υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς και ξεχωριστές σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Οι γονείς της ήταν ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στο Κερατσίνι. Σπούδασε χορό και από τα οχτώ της χρόνια άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαρίου-Κωτσοπούλου, μαζί με την Ελένη Προκοπίου.

Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο το έκανε το 1955, σε ηλικία 17 ετών, στην ταινία της Φίνος Φιλμς Η άγνωστος, σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη-Φουκς και τον Ντίνο Κατσουρίδη.

Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση Ελέφαντες και ψύλλοι εκεί όπου γνωρίστηκε με τον Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο «Σε λα πεν» και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη στο Θέατρο Ακροπόλ.

Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά Ο Δρόμος το 1977, το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι τον θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το ιδιόχειρο σημείωμα για την αποτέφρωσή της - Πως είναι σήμερα το σπίτι της ηθοποιού

Κωνσταντίνου και Ελένης Μάρθα Καραγιάννη

Ανδρέας Ντούζος

Από την ζωή έχει φεύγει και ο Ανδρέας Ντούζος που υποδυόταν τον θείο του Κωνσταντίνου από το Παρίσι.

Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως την δεκαετία του '60, ενώ θεωρούνταν ένας από τους ζεν πρεμιέ της εποχής. Απέκτησε δύο παιδιά, τον Στηβ το 1959 και την Τέτα το 1964, τα οποία ακολούθησαν και αυτά, για ένα διάστημα, το επάγγελμα του ηθοποιού.

Περιστασιακά από το 1963 και μόνιμα πλέον από το 1967 μετέβη με την οικογένειά του στις ΗΠΑ, εγκαθιστώμενος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης για συνολικά 17 χρόνια ως το 1980, όπου μεταξύ άλλων έκανε σπουδές σκηνοθεσίας.

Υπήρξε για αρκετό καιρό επιχειρηματίας του θεάτρου Σούπερ Σταρ (μετέπειτα Μπρόντγουεϊ) στην οδό Αγίου Μελετίου στην Κυψέλη, το οποίο ανέλαβε το 1982 και αναγκάστηκε να παραχωρήσει στην ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη το 1994, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε. Συμμετείχε ως guest star στις τηλεοπτικές σειρές Κωνσταντίνου και Ελένης, Η Λάμψη και Άκρως Οικογενειακόν. Η τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε στην ταινία Μια μέρα τη νύχτα (2001).

Τον Ιανουάριο του 2013 μετά από ατύχημα στο σπίτι του υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Δημιουργήθηκε αιμάτωμα και υπεβλήθη σε επέμβαση, μετά την οποία νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου, όπου και απεβίωσε στις 29 Απριλίου του ιδίου έτους. Τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του έπασχε από την Νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ηλίας Ζερβός

Μια επίσης από τις πιο πρόσφατες απώλειες ήταν του Ηλία Ζερβού που έπαιξε τον δικηγόρο του Κωνσταντίνου. Πέθανε το 2022 (δείτε εικόνες από την κηδεία του με την κόρη του συντετριμμένη).

Ήταν απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Ήταν μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Είχε συμμετάσχει σε πολλά θεατρικά έργα και τηλεοπτικές σειρές. Έγινε ευρύτερα γνωστός από τους ρόλους του ως δικηγόρος στις σειρές Άκρως Οικογενειακόν και Κωνσταντίνου και Ελένης.

Από το 1990 συνεργαζόταν με την Audio Visual και με άλλες εταιρείες μεταγλώττισης τόσο ως ηθοποιός, δανείζοντας τη φωνή του σε κινούμενα σχέδια και σε αφηγήσεις, όσο και ως σκηνοθέτης μεταγλωττισμένων σειρών ταινιών. Το 2014 ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής (στον βόρειο τομέα) με τον συνδυασμό Δύναμη Ζωής της Ρένας Δούρου.

Απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στις 31 Οκτωβρίου 2022, σε ηλικία 65 ετών.

Κωνσταντίνου και Ελένης Ηλίας Ζερβός