4+1 διάσημοι Έλληνες που καταστράφηκαν οικονομικά - Τα έχασαν όλα μέσα σε μια νύχτα...

Κάποιοι ορθοπόδησαν, άλλοι όμως δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά όλα όσα έχασαν

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
4+1 διάσημοι Έλληνες που καταστράφηκαν οικονομικά - Τα έχασαν όλα μέσα σε μια νύχτα...

Με αφορμή την φυλάκιση του Απόστολου Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, αλλά και την αποκάλυψη πως έχουν βγει σε πλειστηριασμό δυο ακίνητα του για χρέη, γυρνάμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε 5 διάσημους Έλληνες που βίωσαν την οικονομική καταστροφή.

Οι 5 Έλληνες που έζησαν οικονομική καταστροφή

Νίκος Κοκλώνης

Ο Νίκος Κοκλώνης είχε ανοίξει την καρδιά του και είχε μιλήσει για την καταστροφή που είχε βιώσει. Είχε ιδρύσει την AirFastTickets με έδρα τον Πειραιά. Πουλώντας εισιτήρια με το χαμηλότερο κόστος της αγοράς, κατάφερε να επιτύχει υψηλούς τζίρους, μέχρι τη στιγμή που η IATA έκλεισε την πρόσβαση της Airfast στην έκδοση εισιτηρίων.

Λόγω του αυξημένου όγκου πωλήσεων και του υψηλού κόστους στην ανάπτυξη λογισμικού, ο Κοκλώνης - σύμφωνα με την wikipedia - αθέτησε να παραδώσει εγγυητική ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ στην IATA η οποία το 2014, έκλεισε τη θυγατρική της Airfast στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και το ελληνικό γραφείο. Ξεκίνησε συζητήσεις με την ΙΑΤΑ και είπε ότι η εταιρεία θα εκκαθαρίσει τις πληρωμές της. Τον Μάιο του 2015, ο Κοκλώνης καταφέρνει και πουλάει το 51% της εταιρείας στην Hainan Airlines για περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια. Τον Σεπτέμβριο του 2015, λόγω διαφωνίας με τους νέους μετόχους, τελικά η εταιρεία εισήλθε σε πτώχευση και εκκαθαρίστηκε τον Οκτώβριο. Την χρονιά εκείνη, πριν από την πτώχευση, η εταιρεία είχε έσοδα 150 εκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως.

«Δεν υπολόγιζα -και ήταν λάθος μου- ότι στη δουλειά για να πετύχεις πρέπει να κάνεις συμμαχίες. Ήμουν εντελώς αντίθετος με αυτό. Όταν αρνήθηκα να συμμετέχω σε επαγγελματικές ομάδες του ταξιδιωτικού χώρου, ανταγωνιστές κατάφεραν και μου έκλεισαν την άδεια έκδοσης εισιτηρίων για κάποιες χώρες. Από εκεί ξεκίνησε η κρίση που οδήγησε στην καταστροφή (…)Τελικά αποφάσισα να την πουλήσω σε Κινέζους επενδυτές, με τον όρο πως θα παρέμενα στη διοίκηση. Βρήκαν ένα παράθυρο στη συμφωνία, με απέλυσαν, έκλεισαν τα γραφεία της Ευρώπης και βρέθηκα στο μηδέν, ταπί”.

Δεν είχα ούτε ένα ευρώ στην τσέπη για να πάρω το λεωφορείο, να πάω να κάνω ραντεβού. Δεν ήθελα να το αντιληφθούν οι γονείς μου, έτσι ούτε που μου πέρασε από το μυαλό να δανειστώ χρήματα από εκείνους. Είχα φτάσει σε έναν πάτο συναισθηματικό, ψυχολογικό, επαγγελματικό. Και εκεί ταρακουνήθηκα», είχε εξομολογηθεί ο Νίκος Κοκλώνης στο Down Town.

Νίκος Κοκλώνης

Κάτια Δανδουλάκη

Και η Κάτια Δανδουλάκη έχει μιλήσει ανοιχτά για την οικονομική της καταστροφή μετά από ζημιά μισού εκατομμυρίου που έπαθε στο θέατρο, όχι μόνο μια αλλά τρεις φορές, και πως ορθοπόδησε.

«Τρεις φορές το έχω πάθει αυτό, γιατί είμαι και παραγωγός συγχρόνως. Αυτό είναι το θέατρο. Δεν παραπονέθηκα γιατί ευτυχώς δούλεψα πάρα πολύ, με έσωσαν και με βοήθησαν πολύ οι φτωχοί μου φίλοι και τα κατάφερα. Ενώ στην τηλεόραση δεν είχα δαγκωματιές. Ενώ έλεγα το θέατρο πάνω από όλα, λίγο λίγο με κέρδισε πάρα πολύ η τηλεόραση. Μου έδωσε πάρα πολλά καλά, ας εξαιρέσουμε το χρήμα. Μου έδωσε το καλό να με απλώσει σε όλη την Ελλάδα και να με αγαπήσει ο κόσμος», αποκάλυψε - διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη.

Κάτια Δανδουλάκη

Μέμος Μπεγνής

Ο Έλληνας ηθοποιός Μέμος Μπεγνής έχει μιλήσει ανοιχτά για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στο παρελθόν. Σε συνεντεύξεις του, έχει αναφέρει ότι πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω κακών οικονομικών αποφάσεων και διαχειριστικών σφαλμάτων.

Ένας από τους λόγους για τις οικονομικές δυσκολίες ήταν η εμπλοκή του σε μια επιχείρηση που δεν πήγε καλά. Αυτή η αποτυχία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μεγάλο μέρος των χρημάτων του και να αντιμετωπίσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο Μέμος Μπεγνής έχει επίσης αναφέρει ότι η οικονομική του καταστροφή τον δίδαξε πολλά και τον έκανε να εκτιμήσει περισσότερο τα πραγματικά σημαντικά πράγματα στη ζωή. Με την υποστήριξη των φίλων και της οικογένειάς του, κατάφερε να σταθεί ξανά στα πόδια του και να συνεχίσει την καριέρα του στον χώρο της υποκριτικής. Αυτές οι εμπειρίες τον οδήγησαν να είναι πιο προσεκτικός στις οικονομικές του αποφάσεις και να διαχειρίζεται τα χρήματά του με μεγαλύτερη σύνεση στο μέλλον.

«Έχω βγάλει πάρα πολλά χρήματα και τα έχω χάσει όλα! Έχω καταστραφεί κι έχω πιάσει πάτο οικονομικά. Έκανα επενδύσεις, πήρα σπίτι και αυτοκίνητο στη μητέρα μου, άνοιξα ένα μαγαζί εστίασης στη Σαλαμίνα, για να έχω κάποια έσοδα και να εργαστεί η μητέρα μου, η οποία είχε έναν πολύ δύσκολο χωρισμό, όπου δεν είχε χρήματα κι έπρεπε να δουλέψει.

Πρόσφερα περισσότερα στην οικογένειά μου, παρά σε μένα. Η μόνη μου σπατάλη, αν θες, ήταν τα ταξίδια. Πήγα σχεδόν παντού. Πήγα Αμερική, ταξίδεψα σε όλη την Ευρώπη, στην Καραϊβική, στο Ορλάντο, όπου θες. Έβγαλα πάρα πολλά λεφτά, λοιπόν, τα οποία ξοδεύτηκαν, αλλά ζούσα πολύ καλά πριν την κρίση. Όταν ήρθε η κρίση όμως, ενώ είχα ήδη έναν τρόπο ζωής και δεν έβγαζα τα χρήματα που έβγαζα κάποτε -ελαχιστοποιήθηκαν στο ένα εικοστό- βρέθηκα να χρωστάω σε τράπεζες, να έχω χρέη, τα οποία πληρώνω και σήμερα. Τα τελευταία τρία χρόνια περνάω μεγάλο λούκι στα οικονομικά μου. Αλλά δεν με πήρε από κάτω, δεν έπαθα κατάθλιψη, ίσα-ίσα που έμαθα πια να είμαι αρκετά φειδωλός με τα χρήματα..

Όλα είναι κύκλος, γι’ αυτό δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Πλέον έχω προσαρμοστεί πολύ. Έριξα το ενοίκιό μου στο μισό, πούλησα το αμάξι μου, κυκλοφορώ με μηχανή, δεν ξοδεύω πια και δεν απαντάω τα τηλέφωνα στις τράπεζες! Ό,τι κάνουμε όλοι δηλαδή», είχε αναφέρει παλαιότερα στο Down Town Κύπρου.

Μέμος Μπεγνής

Καίτη Φίνου

Η Καίτη Φίνου, γνωστή Ελληνίδα ηθοποιός, έχει επίσης μιλήσει δημόσια για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε. Η καριέρα της είχε πολλά σκαμπανεβάσματα και οι οικονομικές δυσκολίες ήταν ένα μεγάλο μέρος της προσωπικής της ιστορίας.

Συγκεκριμένα, η Φίνου έχει αναφέρει ότι μετά από μια περίοδο μεγάλης επιτυχίας στη δεκαετία του 1980 και του 1990, βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω κακών επενδύσεων και διαχειριστικών σφαλμάτων. Αυτές οι δυσκολίες την οδήγησαν σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Σε συνεντεύξεις της, η Φίνου έχει αποκαλύψει ότι χρειάστηκε να κάνει διάφορες δουλειές για να τα βγάλει πέρα, και μάλιστα αναγκάστηκε να μείνει για κάποιο διάστημα σε δομές φιλοξενίας αστέγων. Επίσης, έχει μιλήσει για την έλλειψη σταθερού εισοδήματος και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Σήμερα μένει στο Σπίτι του ηθοποιού. «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Άννα Φόνσου αφού μας βοηθάει να ζούμε σε ένα σπίτι όπου πραγματικά είναι σαν παιδική χαρά. Θέλω να παραμείνω εκεί όσο περισσότερο μπορώ μέχρι να καταφέρω να ορθοποδήσω», έχει πει.

Δείτε επίσης: Συγκλονίζει η Καίτη Φίνου - «Σάπισαν τα δόντια μου, έφυγαν νύχια και μαλλιά, αν προλάβω θα τυφλωθώ...»

Καίτη Φίνου

Ντίνος Καρύδης

Ο Ντίνος Καρύδης, ένας διακεκριμένος Έλληνας ηθοποιός, έχει επίσης μιλήσει ανοιχτά για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε στη ζωή του. Η οικονομική του καταστροφή συνδέεται με την οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της στην καθημερινή ζωή και τις απολαβές των καλλιτεχνών.

Ο Καρύδης έχει αναφέρει ότι έχασε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων του λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε η χώρα, καθώς και λόγω κακών επενδυτικών αποφάσεων. Η οικονομική κρίση επηρέασε τις συντάξεις και τις αποταμιεύσεις του, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Σε συνεντεύξεις του, ο Καρύδης έχει μιλήσει για την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, τονίζοντας πόσο δύσκολο είναι για τους ηθοποιούς να διατηρήσουν ένα σταθερό εισόδημα, ειδικά σε περιόδους κρίσης (δείτε εδώ τι κάνει και πως είναι σήμερα, σε έξοδο με την σύζυγό του).

Ντίνος Καρύδης