Η βεντέτα που μετά από χρόνια ζωντάνεψε ξανά στο χωριό της Κρήτης, Βορίζια, πριν από μερικές ημέρες, έχει σκορπίσει τρόπο και ανείπωτη θλίψη, με τις οικογένειες των θυμάτων αυτής να έχουν βυθιστεί στο πένθος, όμως οι θύτες είναι ακόμα ελεύθεροι.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση για το μακελειό, τα social media κατακλύστηκαν από αναρτήσεις, με τον κόσμο να εκφράζει την άποψή του, με την οργή να επικρατεί, καθώς δεν μπορούν να διανοηθούν πως συμβαίνουν αυτά τα πράγματα σήμερα.
Η ανάρτηση της Ευρυδίκης Παπαδοπούλου για το μακελειό στα Βορίζια
Ανάρτηση για το θέμα έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Tik Tok και η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου, η οποία θέλησε να τονίσει πόσο ανούσιο είναι να πεθαίνουν άνθρωποι για ένα κομμάτι γης, το οποίο δεν θα μπορεί να πάρει κανείς μαζί του στον θάνατό του.
@papadopoulou_evridiki #βοριζια#βεντετα#ηρακλειο#foruyou#foryoupage❤️❤️viraltiktok ♬ πρωτότυπος ήχος – Papadopoulou_evridiki
«2025 και οι βεντέτες καλά κρατούν. Ήταν μόλις 39 ετών το θύμα στη Βορίζια της Κρήτης και σκοτώθηκαν κυριολεκτικά για μία πιθαμή οικόπεδο, για ένα κομμάτι γης, που δεν θα πάρει κανείς μαζί του. Τίποτα δεν θα πάρουμε μαζί μας», είπε αρχικά για τον άτυχο άνδρα του οποίου η κηδεία πραγματοποιήθηκε σήμερα 3/11 (δείτε εδώ σοκαριστικά πλάνα).
Και πρόσθεσε: «Ένα χώμα που ποτίστηκε με αίμα για εγωισμό, για δίκαιο, για πείσμα. Κι όμως κανείς δεν θυμάται σήμερα ποιος έχει δίκιο. Θυμούνται μόνο ποιος χάθηκε και πόσους και ποιους άφησε πίσω του. Για μια πιθαμή οικόπεδο που στο τέλος δεν ανήκει σε κανέναν. Πραγματικά είναι τραγικό!».
Αξίζει να σημειωθεί πως το αιματηρό περιστατικό στα Βορίζια, με δύο νεκρούς, προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, απασχολώντας κορυφαία μέσα όπως το Reuters, το Associated Press (AP), η Washington Post, το Spiegel και η Daily Mail.
Τα δημοσιεύματα εστιάζουν στο έθιμο της βεντέτας, το οποίο περιγράφουν ως «υπόλειμμα μιας παλιάς κουλτούρας τιμής». Το AP μεταφέρει την οδύνη και τον φόβο των κατοίκων, σημειώνοντας πως «η Κρήτη δεν έχει ξαναζήσει κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια», σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
Η Washington Post κάνει λόγο για μακροχρόνια αντιπαλότητα ανάμεσα σε δύο οικογένειες, ενώ το Spiegel υπογραμμίζει ότι «οι αιματηρές βεντέτες –που στην Ελλάδα ονομάζονται βεντέτες– εξακολουθούν να ξεσπούν περιστασιακά σε απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης, όπου οι παλιές οικογενειακές αντιπαλότητες συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους».
Δείτε τα δημοσιεύματα στο neakriti.gr



">
">
">
">
">
">
">