Μαρινέλλα: Η απόφαση των γιατρών αφού άνοιξε τα μάτια της - Τι συμβαίνει με τον εγγονό της

Οι τελευταίες εξελίξεις

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Η Μαρινέλλα, το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου, βρέθηκε ξαφνικά στο νοσοκομείο Υγεία, αφού κατέρρευσε πάνω στη σκηνή του Ηρώδειου, την ώρα που τραγουδούσε, μπροστά σε όλους όσους είχαν βρεθεί εκεί για να την παρακολουθήσουν σε μία από τις μεγαλύτερες συναυλίες της.

Οι πρώτες ώρες ήταν αρκετά κρίσιμες, με τους γιατρούς να την παρακολουθούν συνεχώς. Ενώ αρχικά η κατάσταση έδειχνε πολύ δύσκολη, το γεγονός πως είχε δεχθεί ο οργανισμός της την φαρμακευτική αγωγή που της δόθηκε και επικοινωνούσε με το περιβάλλον παρόλο που ήταν σε καταστολή, έδινε μία νότα αισιοδοξίας.

Δείτε επίσης: Ο τραγικός θάνατος του μεγάλου έρωτά της - Ο εγκέφαλός του έμεινε χωρίς οξυγόνο για πολλή ώρα

Τα τελευταία νέα για την Μαρινέλλα

Πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να την επισκεφθούν, όπως και η κόρη της που είχε προγραμματίσει επισκεπτήριο, αλλά δεν γινόταν, ακριβώς επειδή βρισκόταν σε καταστολή, όμως, εφόσον άνοιξε τα μάτια της μέσα στο βράδυ της Πέμπτης 26/9, οι γιατροί αποφάσισαν πως πλέον τα αγαπημένα της πρόσωπα μπορούν να την δουν. Ο εγγονός της, μάλιστα, ήρθε από μακριά για να την δει, έχει φτάσει ήδη στην κλινική και είναι δίπλα της - δείτε εδώ ποια είναι η κόρη της.

Η Μαρινέλλα είναι πραγματική μαχήτρια και θα το καταλάβει κανείς αν αφιερώσει λίγο χρόνο για να διαβάσει για το παρελθόν της...

Η Μαρινέλλα, κατά κόσμον Κυριακή Παπαδοπούλου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου του 1938 και έμελλε να εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της ελληνικής μουσικής. «Είμαι το τέταρτο και τελευταίο μέλος της οικογένειας. Οι γονείς μου πριν εγκατασταθούν στην Θεσσαλονίκη, ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη και κατάγονταν από τον Πόντο. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν φτωχικά, αλλά πολύ ζεστά», έχει δηλώσει η ίδια. Σε ηλικία 4-5 ετών χρονολογείται η πρώτη φορά που ακούστηκε η φωνή της στο ραδιόφωνο, στην εκπομπή «Παιδική ώρα», όπου έτυχε να τραγουδήσει του Σούμπερτ.

Το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο της το έδωσε ο Τόλης Χάρμας, εμπνευσμένος από το ομώνυμο τραγούδι του, ενώ η πορεία της ξεκίνησε το 1956, όταν τραγουδούσε σε τοπικά κέντρα της Θεσσαλονίκης. Στα πρώτα της χρόνια εργάστηκε ως ηθοποιός, κάνοντας περιοδεία με τον θίασο της Μαίρης Λωράνς, έχοντας στο πλευρό της μετέπειτα θρύλους του ελληνικού κινηματογράφου (και τότε ανερχόμενους) όπως ο Κώστας Βουτσάς και η Μάρθα Καραγιάννη.

undefined

Η συνάντηση και ο γάμος με τον Στέλιο Καζαντζίδη

Η φωνή της, η οποία χαρακτηρίζεται από εκφραστικότητα και μοναδική χροιά, ξεχώρισε από τα πρώτα της βήματα, όταν πήρε τη θέση της κεντρικής τραγουδίστριας στον θίασό της. Αλλά ήταν η συνάντησή της με τον Στέλιο Καζαντζίδη το 1957, που άλλαξε για πάντα τη ζωή της και οδήγησε σε μία από τις πιο θρυλικές μουσικές συνεργασίες στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. Μαζί ηχογράφησαν τραγούδια που έγραψαν ιστορία, όπως τα «Νίτσα, Ελενίτσα» και «Η πρώτη αγάπη σου είμαι εγώ».

Η δεκαετία του 1960 υπήρξε καθοριστική για τη Μαρινέλλα, καθώς όχι μόνο παντρεύτηκε τον Καζαντζίδη, αλλά συνέχισαν να ερμηνεύουν τραγούδια των σημαντικότερων συνθετών, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Η συνεργασία της με τον τελευταίο στον δίσκο "Πολιτεία" έμεινε ανεξίτηλη στη μνήμη του κοινού.

undefined

Μετά το διαζύγιο της με τον Καζαντζίδη το 1966, η Μαρινέλλα αποφάσισε να ακολουθήσει μια σόλο καριέρα, και η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Με σημαντικές εμφανίσεις στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα και με τη βοήθεια συνθετών όπως ο Γιώργος Κατσαρός και ο Γιώργος Ζαμπέτας, τους οποίους θεώρησε και ως «δασκάλους» της, φεύγοντας απ’ το πλευρό του Στέλιου.

Η χρυσή δεκαετία του ‘70

Η δεκαετία του 1970 υπήρξε καθοριστική για την καριέρα της Μαρινέλλας, με σημαντικές συνεργασίες και εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις 27 Μαρτίου 1970 κυκλοφόρησε τον πολυσυλλεκτικό δίσκο «Ένα τραγούδι είν' η ζωή μου», που περιλάμβανε τραγούδια κορυφαίων συνθετών όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μίμης Πλέσσας και ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το άλμπουμ αυτό καθιέρωσε τη Μαρινέλλα στην κορυφή της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Η ίδια χρονιά την είδε να κάνει την τελευταία της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία «Κρίμα το μπόι σου», τραγουδώντας το ομώνυμο τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου. Ακολούθησε η συμμετοχή της στο φεστιβάλ του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου κέρδισε την 4η θέση ανάμεσα σε 38 χώρες, και δέχθηκε επαίνους από τον διεθνή Τύπο. Η Billboard έγραψε για εκείνη: «Η Μαρινέλλα μεταφέρει γοητεία στα τραγούδια της και τη ζεστασιά του ήλιου στη φωνή της».

Το 1974 έγινε η πρώτη που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision με το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ' αγόρι μου», και ενώ κατέλαβε την ενδέκατη θέση, το τραγούδι γνώρισε ευρωπαϊκή επιτυχία. Παράλληλα, συνεργάστηκε με σημαντικούς συνθέτες όπως ο Κώστας Χατζής, με τον οποίο κυκλοφόρησαν τον τριπλό δίσκο «Ρεσιτάλ».

Μαρινέλλα με κόρη και αδερφή

O γάμος με τον Τόλη, φορώντας τζιν και γιλέκο

Η δεκαετία αυτή ήταν γεμάτη προσωπικές αλλαγές για τη Μαρινέλλα. Το 1974 απέκτησε την κόρη της Τζωρτίνα (Γεωργία-Χριστίνα), καρπό της σχέσης της με τον πρωταθλητή ιππασίας Φρέντυ Σερπιέρη, και παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Τόλη Βοσκόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκαν και μουσικά. Ο «βάρδος» θα μεγαλώσει την κόρη της σαν δική του, με την τραγουδίστρια να περιγράφει τη στιγμή της γέννησης της ως την ομορφότερη της ζωής της.

Το Νοέμβριο του 1973, η Μαρινέλλα παντρεύτηκε τον Τόλη Βοσκόπουλο, ο γάμος τους ωστόσο δεν συζητήθηκε για την πολυτέλειά του -κάθε άλλο. Με τζιν και γιλέκο αποφάσισαν να ενώσουν τις ζωές τους, ενώ με την άδεια της Αρχιεπισκοπής η τελετή πραγματοποιήθηκε στο σπίτι τους. Το 1981 αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

«Τριάντα χρόνια είμαι χωρίς άντρα. Δεν λέω ότι δεν με φλέρταραν από τότε, αλλά όλα είναι στο μυαλό μας… Όπως πέταξα ένα πρωί τα τσιγάρα μου από το παράθυρο, εγώ που κάπνιζα πέντε πακέτα τη μέρα, όπως σταμάτησα να τρώω κρέας, έτσι έγινε και με τους άντρες. Τέρμα!», έχει δηλώσει η Μαρινέλλα για την προσωπική της ζωή από τότε μέχρι σήμερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η Μαρινέλλα κυκλοφορεί νέο δίσκο «Η Μαρινέλλα σε τραγούδια της Βέμπο», τιμώντας έτσι τη μεγάλη τραγουδίστρια, την οποία θαύμαζε από νεαρή ηλικία. Στα 90s πραγματοποίησε μια επιτυχημένη περιοδεία στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά, συνοδευόμενη από τη Σοφία Βόσσου και τον Μανώλη Μητσιά, ενώ χόρεψε το «Libertango» του Άστορ Πιατσόλα, εντυπωσιάζοντας το κοινό με τη σκηνική της παρουσία, ένα στοιχείο που πάντα έθετε σε προτεραιότητα σε αντίθεση με πολλές άλλες ερμηνεύτριες της εποχής της.

Οι εμφανίσεις στην TV και το φιλανθρωπικό έργο της

Το 2000, η Μαρινέλλα αποδέχτηκε την πρόταση του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη να πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» του Γιάννη Ξανθούλη. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΤ-1, με τη Μαρινέλλα να υποδύεται τη Μαρίκα Σουέζ, μια θεατρίνα μπουλουκιού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου. Τα τραγούδια της σειράς συνέθεσε ο Σταμάτης Κραουνάκης, με τίτλους όπως «Νύχτα θεά» και «Ό,τι τραγουδώ». Συνεργάστηκε επίσης με καλλιτέχνες όπως η Κάτια Δανδουλάκη και ο Γιώργος Βογιατζής.

Στις 4 Μαρτίου 2001, η Μαρινέλλα συμμετείχε σε φιλανθρωπική συναυλία στο ξενοδοχείο Intercontinental, με στόχο τη χρηματοδότηση ανέγερσης σταθμού για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αναγνωρίστηκε για την προσφορά της, λαμβάνοντας τον τίτλο της πρέσβειρας του σωματείου Αρωγή. Στις 30 Μαΐου 2002, ερμήνευσε τραγούδια του Μίμη Πλέσσα στην παράσταση Ιωβηλαίον στο Ωδείον Ηρώδη του Αττικού, με τη συμμετοχή των Δημήτρη Μητροπάνου και Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας της ήρθε τον Αύγουστο του 2004, όταν η Μαρινέλλα συμμετείχε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Εκεί, τραγούδησε το κομμάτι «Άναψε το τσιγάρο», μεταξύ άλλων.

Η συνάντηση με τον Ρέμο και η αδυναμία στον Ζαχαράτο

Καρμική είναι η σχέση της με δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι μπήκαν για τα καλά στη ζωή της. Η συνεργασία της Μαρινέλλας με τον Τάκη Ζαχαράτο το 2016-2017 στο μιούζικαλ «Μαρινέλλα - Ζαχαράτος στον Καθρέφτη του Παλλάς» απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για τη χημεία τους στη σκηνή, με τον καλλιτέχνη να δηλώνει πολλές φορές τον θαυμασμό του προς το πρόσωπό της. Την άκουσε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, στην πορεία ξεκίνησε να τη μιμείται, μέχρι που συναντήθηκαν στη σκηνή.

Από την άλλη, σημαντικό ρόλο για εκείνη έπαιξε η συνάντηση με τον Αντώνη Ρέμο και όχι μόνο σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Η Μαρινέλλα έχει δηλώσει για εκείνον: «Φίλος καρδιάς είναι µονάχα ο Αντώνης Ρέµος. Και οι ανάλογοι φίλοι εκτός χώρου να ’ναι άλλοι τρεις-τέσσερις». Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συναυλίες τους γίνονταν πάντα sold out με τελευταίο παράδειγμα εκείνη στο Ηρώδειο το βράδυ της Τετάρτης 25 Σεπτεμβρίου.