Happy Day: «Τι έπαθε το μάτι σου καλέ;», «Χειρουργικά το βγάζουν...» - Άφωνη η Σταματίνα Τσιμτσιλή με την εικόνα του Δήμου Βερύκιου

Τι συνέβη;

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Happy Day: «Τι έπαθε το μάτι σου καλέ;», «Χειρουργικά το βγάζουν...» - Άφωνη η Σταματίνα Τσιμτσιλή με την εικόνα του Δήμου Βερύκιου

Ο Δήμος Βερύκιος καθημερινά εμφανίζεται στην εκπομπή του ALPHA, Happy Day, και έτσι βγήκε στον αέρα και το πρωί της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου. Μόλις, όμως, το πρόσωπό του εμφανίστηκε στην μεγάλη οθόνη του στούντιο, η Σταματίνα Τσιμτσιλή παρατήρησε πως είχε εμφανίσει ένα μεγάλο σημάδι στο πρόσωπό του και συγκεκριμένα στο μάτι του.

Τον πλησίασε, το έδειξε και δεν δίστασε να τον ρωτήσει, καθώς ανησύχησε. «Τι έπαθε το μάτι σου καλέ; Έχεις βγάλει χαλάζιο;», του είπε, με εκείνον να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για χαλάζιο. «Πω πω, να το! Περαστικά βρε Δημάκο μου! Πότε έγινε αυτό; Σε μία μέρα;», συνέχισε η παρουσιάστρια.

Το πρόβλημα υγείας του Δήμου Βεύκιου

«Είναι από την στενοχώρια, από προχθές...», απάντησε ο δημοσιογράφος όλο νόημα τότε "πειράζοντας" την οικοδέσποινα της εκπομπής, η οποία του επισήμανε: «Έχεις μάθει μία μόλυνση, σταμάτα τώρα. Εγώ που φόραγα φακούς χρόνια, το πάθαινα συχνά».

«Όλα παίζουν ρόλο. Έχω άγχος, αλλά ευτυχώς φοράω γυαλί και το κρύβω λίγο», δήλωσε έπειτα ο ίδιος, με την Σταματίνα Τσιμτσιλή να αναφέρει: «Χειρουργικά το βγάζουν με κοπιδάκι, το έχω κάνει 2-3 φορές να ξέρεις και είσαι ξύπνιος με τοπική αναισθησία». Πράγματι, ο Δήμος Βερύκιος θα πρέπει να κάνει αυτή την επέμβαση και σήμερα, στις 12:30 το μεσημέρι έχει ραντεβού με τον γιατρό όπως αποκάλυψε.

Δείτε εδώ την συνέντευξή του στο YOU

Τι είναι το χαλάζιο

Το χαλάζιο είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται ως ένα μικρό “μπαλάκι” στο άνω ή κάτω βλέφαρο. Συμβαίνει συνήθως όταν φράσει ένας ή περισσότεροι αδένες λιπαρού εκκρίματος (μεϊβομιανοί αδένες όπως ονομάζονται) που βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων. Τότε ο αδένας αυτός “φουσκώνει” και αυτό δημιουργεί φλεγμονή.

Το χαλάζιο μερικές φορές συγχέεται με την κριθή (“κριθαράκι”) η οποία επίσης εμφανίζεται σαν ογκίδιο στο βλέφαρο. Η κριθή είναι οξεία μόλυνση του θύλακα της βλεφαρίδας και σχηματίζει ένα κόκκινο, επώδυνο ογκίδιο κοντά στο χείλος του βλεφάρου.

Το χαλάζιο τείνει να εμφανίζεται μακριά από το βλεφαρικό χείλος σε αντίθεση με το κριθαράκι και τείνει να κορυφώνεται προς το μέσα μέρος ή ρινικό τμήμα του βλεφάρου. Καμμιά φορά ένα χαλάζιο μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο οίδημα σε όλη την έκταση του βλεφάρου.

Η θεραπεία του

Oταν είναι μικρό το χαλάζιο και χωρίς συμπτώματα, μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς θεραπεία. Αν είναι μεγάλο, μπορεί να θολώνει την όραση λόγω παραμόρφωσης του σχήματος του ματιού.

Τα χαλάζια μπορεί να αντιμετωπισθούν με μία ή με συνδυασμό των παρακάτω μεθόδων:

  • Αντιβιοτικά ή συνδυασμοί με στεροεδή τοπικά κολλύρια την ημέρα και αλοιφή το βράδυ για μερικές ημέρες
  • Θερμά επιθέματα .Τα θερμά επιθέματα μπορεί να εφαρμοσθούν με ποικίλους τρόπους. Ο απλούστερος είναι να κρατήσουμε μια καθαρή πετσέτα βουτηγμένη στο ζεστό νερό πάνω στα κλειστά βλέφαρα για 5-10 λεπτά , 3-4 φορές την ημέρα. Ξαναβρέχουμε κάθε φορά την πετσέτα ώστε να τη διατηρούμε αρκετά θερμή. Τέλος, στεγνώνουμε με απαλές κινήσεις τα βλέφαρα και σκουπίζουμε κάθε ίχνοςα πό πύο ή άλλο έκκριμα με καθαρή γάζα την οποία αλλάζουμε σε κάθε σκούπισμα.
  • Μασάζ του αδένα χαλαρά και περιοδικά, σε συνδυασμό με φαρμακευτική θεραπεία και θερμά επιθέματα.
  • Χειρουργική εκτομή του χαλαζίου. Όταν το χαλάζιο δεν υποχωρεί με όλα τα παραπάνω προχωρούμε σε χειρουργική επέμβαση η οποία δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Τα χαλάζια συνήθως απαντούν ικανοποιητικά στη θεραπεία αν και ορισμένα άτομα είναι επιρρεπή σε υποτροπές. Τότε απαιτείται επαναλαμβανόμενη θεραπεία και σχολαστικότερος έλεγχος για αιτιολόγιση των υποτροπών. Εάν το χαλάζιο δεν ανταποκρίνεται στην τοπική αγωγή τότε αφαιρείται χειρουργικά.

Τέλος συχνές υποτροπές αποτρέπονται με τη χορήγηση διορθωτικών γυαλιών σε άτομα που ενώ έχουν υπερμετρωπία ή προχωρημένη πρεσβυωπία δεν φορούν γυαλιά.

Πηγή: eyecenter.gr