Βραβεία Όσκαρ: Αυτή είναι η ελληνική ταινία που θα εκπροσωπήσει την χώρα μας

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Ελένη Μπορμπόλη
Martti Salmi / Unsplash
Martti Salmi / Unsplash

Ανακοινώθηκε από το υπουργείου Πολιτισμού η ελληνική ταινία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων Όσκαρ.

Σύμφωνα με την σχετική δήλωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, σχετικά με τη συνεδρίαση της επιτροπής και την επιλογή της ελληνικής υποψηφιότητας για τα βραβεία Όσκαρ, 6 ταινίες ήταν υποψήφιες για την ελληνική συμμετοχή, ωστόσο μια ήταν αυτή που τελικά επιλέχθηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι πληρούσε όλα τα κριτήρια για μια δυναμική παρουσία.

Η ελληνική ταινία που θα μας εκπροσωπήσει στα βραβεία Όσκαρ

Η ελληνική ταινία που επιλέχθηκε είναι η "Φόνισσα" της Εύας Ανθένα, μια ταινία που αποθεώθηκε τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς.

Η δήλωση του υφυπουργού πολιτισμού:

«Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου 2024 η Επιτροπή Επιλογής της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας κατά τη διαγωνιστική διαδικασία των βραβείων Όσκαρ. Στη διαδικασία συμμετείχαν 6 μέλη της επιτροπής και αφού διαπιστώθηκε η απαρτία τα μέλη ενέκριναν τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ, της ταινίας "Η Φόνισσα" της Εύας Νάθενα, κρίνοντας ότι πληροί τις προϋποθέσεις για μια δυναμική παρουσία. Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου ακολούθησαν οι παραιτήσεις των κ.κ. Αν. Μίχου και Ν. Πλατύραχου, τους οποίους και ευχαριστούμε για την συμμετοχή τους».

Δείτε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης - Η ανάρτηση για τις διακρίσεις του Λάνθιμου στα Oscars: «Εύχομαι αυτά τα σπουδαία βραβεία...»

Η υπόθεση της "Φόνισσας"

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου, είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της - μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της, κι αυτό δεν θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω.

Τα μικρά κορίτσια του νησιού γίνονται θύματά της. Αφαιρώντας τους τη ζωή, η ίδια νιώθει ότι τα απαλλάσσει από το κοινωνικό φορτίο που η ύπαρξή τους επιφέρει. Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και βρίσκει καταφύγιο στη φύση. Όμως, όσο και αν η ηθική της της υπαγορεύει ότι έπραξε σωστά, στην πραγματικότητα το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Δείτε το trailer της ταινίας: