Αντώνης Τσαπατάκης: Μας ξεναγεί στο Ολυμπιακό Χωριό και δείχνει τα κρυφά «εμπόδια» που αντιμετωπίζουν οι Παραολυμπιονίκες

Το βίντεο που ανέβασε ο Παραολυμπιονίκης

Ελένη Μπορμπόλη
tsapatakis_a / Instagram
tsapatakis_a / Instagram

Μέσα από ένα βίντεο στο Instagram, ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης μοιράστηκε με τους ακολούθους του πώς ήταν τα δωμάτια στα οποία διέμεναν οι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού, αλλά και πόσο δύσκολη ήταν η προσβασιμότητα για άτομα με κινητικά προβλήματα.

Λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στην κολύμβηση, λοιπόν, ο Αντώνης Τσαπατάκης μας κάνει ένα μικρό tour στα δωμάτια του Ολυμπιακού Χωριού και μας βοηθά να δούμε τον χώρο μέσα από τα δικά του μάτια.

Ήδη πριν μπει στο δωμάτιο, ο Παραολυμπιονίκης παρατηρεί το μικρό σκαλοπατάκι έξω από την πόρτα, το οποίο αμέσως του δημιούργησε μια δυσκολία στην είσοδο. Η ίδια η πόρτα, μάλιστα, ήταν αρκετά βαριά, καθώς στο επάνω μέρος της είχε μια επιστροφή για να κλείνει, γεγονός που δυσκόλεψε την πρόσβαση ακόμα περισσότερο.

Επιπλέον, το δωμάτιο ήταν αρκετά στενό και γεμάτο έπιπλα, τα οποία ήταν τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να περάσει το αμαξίδιο και να κινείται ελεύθερα ο αθλητής. Χρειάστηκε, επομένως, να γίνουν κάποιες αλλαγές στη διαρρύθμιση, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος για να είναι δυνατόν το αμαξίδιο να κάνει στροφή 360 μοιρών.

Και πάλι, όμως, ο Αντώνης Τσαπατάκης δε μπορούσε να κινείται ελεύθερα, αφού ήταν δύσκολη η πρόσβαση στην κρεμάστρα, ενώ δεν μπορούσε να ανοίξει εντελώς και η μπαλκονόπορτα, με αποτέλεσμα ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης να δυσκολευτεί να ανοίξει το παντζούρι και να μη μπορεί να βγει στο μπαλκόνι και να κρεμάσει τα μαγιό του.

Δείτε επίσης: Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σταματοπούλου και Τσαπατάκης με την ελληνική σημαία στην Τελετή Λήξης (video)

Δείτε την ανάρτηση του Αντώνη Τσαπατάκη:

Αντώνης Τσαπατάκης: Ποιος είναι ο Παραολυμπιονίκης με το ασημένιο μετάλλιο

Ο Αντώνης Τσαπατάκης - ανάμεσα ανάμεσα και σε άλλους Παραολυμπιονίνες - κατάφερε να συγκινήσει την Ελλάδα με την δύναμη της ψυχής του, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Παρίσι στα 100μ πρόσθιο SB4 στην κολύμβηση, το οποίο είναι το δεύτερο του συνολικά στους Αγώνες αφού στο Τόκιο ήταν 3ος (δείτε το βίντεο).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Στην ηλικία των πέντε ετών άρχισε να κολυμπά στη δημόσια πισίνα των Χανίων. Σε ηλικία 12 ετών, έγινε αθλητής της υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, κερδίζοντας αρκετά βραβεία στην κολύμβηση αλλά και στην υδατοσφαίριση. Το 2005, εισήχθη επιτυχώς στη σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2006, λίγο έξω από την πισίνα όπου είχε περάσει τη μισή ζωή του, έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα την παράλυση των κάτω άκρων. Ωστόσο δεν το έβαλε κάτω! Όπως έχει δηλώσει:

«Είχα να επιλέξω ανάμεσα στο να είμαι αδύναμος, να κάθομαι στο σπίτι μου και να περιμένω τη μέρα που θα πεθάνω, και στο να πάω με τους δυνατούς και ό,τι και να κάνω στη ζωή μου να με δυναμώνει, να με κάνει να αντιλαμβάνομαι πιο έντονα την ίδια τη ζωή. Άλλαξε η ζωή μου, αλλά με εμψύχωνε ο ίδιος μου ο εαυτός. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές, κάθε άνθρωπος το μόνο που έχει για να βοηθηθεί είναι ο εαυτός του. Πρέπει να υπάρχει αρχικά ο εαυτός σου για να σε βοηθήσουν στη συνέχεια η οικογένεια και οι φίλοι σου».

Λιγότερο από 9 μήνες μετά το ατύχημα, ο Αντώνης Τσαπατάκης ξαναγύρισε στην πισίνα και το 2009 άρχισε να κολυμπάει για τον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος».