Δημήτρης Λιγνάδης: Έφτασε στο εφετείο - Οι πρώτες φωτογραφίες

Θα εκδικαστεί η υπόθεση για τρεις βιασμούς ανηλίκων

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σήμερα Δευτέρα 9/9 βρίσκεται Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών μετά την αναβολή που πήρε τον περασμένο Νοέμβριο, ώστε να εκδικαστεί η υπόθεση για τους τρεις βιασμούς ανηλίκων αγοριών. Η κάμερα του Youweekly.gr βρέθηκε εκεί και τον απαθανάτισε κατά την άφιξη του.

Οι κατηγορίες βιασμών κατά του Δημήτρη Λιγνάδη

Δημήτρης Λιγνάδης

Δείτε επίσης: «Η σιωπή μου ας μην εκληφθεί ως φόβος ή ενοχή» - Τι δήώνε μετά την πρωτόδικη καταδίκη του

Τον Φεβρουάριο του 2021, στα πλαίσια του ελληνικού Me Too, γνωστοποιήθηκαν καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Παραιτήθηκε από τη θέση του στο Εθνικό Θέατρο στις 6 Φεβρουαρίου και αφού την προηγούμενη μέρα είχε κατατεθεί μήνυση εναντίον του για βιασμό.

Στις 20 Φεβρουαρίου 2021, ο Δημήτρης Λιγνάδης συνελήφθη με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή. Συνολικά του ασκήθηκαν τέσσερις ποινικές διώξεις για τους βιασμούς τριών ανηλίκων και ενός ενήλικα άντρα. Στις 25 Φεβρουαρίου, απολογήθηκε στην ανακρίτρια δηλώνοντας αθώος και κρίθηκε προφυλακιστέος. Παραπέμφθηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών για την κατηγορία του βιασμού τεσσάρων ανδρών, μεταξύ των οποίων και τριών ανηλίκων.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ξεκίνησε η δίκη του και στις 13 Ιουλίου 2022 κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων ανδρών. Του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών χωρίς την αναγνώριση κανενός ελαφρυντικού, ενώ αθωώθηκε για τις άλλες δύο κατηγορίες. Το δικαστήριο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία (4 - 3: μειοψήφισαν δύο ένορκοι και μία δικαστής), η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή να αφεθεί ελεύθερος μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Την πρωτόδικη απόφαση άσκησε έφεση η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών που έκρινε ότι θα έπρεπε να επιβληθεί μεγαλύτερο ύψος ποινών για τις δύο περιπτώσεις βιασμών που κρίθηκε ένοχος. Αιτιολογεί την θέση της αυτή επικαλούμενη τη βαρύτητα αλλά και την ηθική απαξία των πράξεων που του καταλογίστηκαν καθώς και της βλάβης που προξένησε στα θύματα. Επίσης, της έντασης του δόλου του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και την εκ μέρους του εκμετάλλευση της εμπιστοσύνης των παθόντων λόγω της ανηλικότητάς τους. Παράλληλα, ζητά να επανεξεταστεί, επί τα χείρω για τον καλλιτέχνη και η αθώωσή του για την τρίτη κατηγορία βιασμού σε βάρος ανηλίκου, για την οποία κηρύχθηκε αθώος με πλειοψηφία 5 - 2.