Ελεονώρα Μελέτη: Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που έκανε στην Ευρωβουλή

Αναλυτικά η ερώτησή της

Ελένη Μπορμπόλη
NDPPHOTO
NDPPHOTO

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ την ίδια, ως δημόσιο πρόσωπο, βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης ερώτησης που έκανε στην Ευρωβουλή η Ελεονώρα Μελέτη. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια έφερε πλέον και επίσημα στην Ευρωβουλή το ζήτημα της λεκτικής βίας στο διαδίκτυο, θύμα της οποίας έχει πέσει αρκετές φορές.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε χθες, Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου, ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα αυξανόμενα φαινόμενα ρατσιστικών, σεξιστικών και κακοποιητικών λεκτικών επιθέσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζήτησε, μάλιστα να ληφθούν μέτρα καταπολέμησης του ζητήματος και προστασίας των θυμάτων, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Ελεονώρα Μελέτη: Το απίστευτο ποσό που ξόδεψε για την προεκλογική εκστρατεία της

Η πρώτη ερώτηση της Ελεονώρας Μελέτη στην Ευρωβουλή

«Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μια δραματική αύξηση των περιστατικών ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, γίνονται θύματα σεξιστικών, ρατσιστικών και κακοποιητικών λεκτικών επιθέσεων πανευρωπαϊκά στο όνομα της 'δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου'.

Δυστυχώς, τα περιστατικά ρητορικής μίσους σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα αυξάνονται και αποτελούν πλέον κοινωνική παθογένεια. Τα θύματα λεκτικής βίας και κακοποίησης αντιμετωπίζουν ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία και την καθημερινή τους ζωή.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σκοπεύει να ενεργήσει άμεσα και αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρητορικής μίσους στον ψηφιακό κόσμο και να προστατεύσει τα θύματα λεκτικής βίας και την ψυχική τους υγεία; Πώς σκοπεύει να συνεχίσει την πρωτοβουλία για επέκταση της λίστας εγκλημάτων της ΕΕ συμπεριλαμβάνοντας επιτέλους ανάμεσά τους και τη ρητορική μίσους;», διερωτήθηκε η Ελεονώρα Μελέτη.

Σημειώνουμε ότι η δημοσιογράφος έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο κακόβουλων και υβριστικών σχολίων, με αποτέλεσμα να έχει κατά καιρούς χρειαστεί να απενεργοποιήσει τους λογαριασμούς της, ή να κλείσει τα σχόλια. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν, η μητέρα της είχε δεχθεί επίθεση στο Instagram, όταν εξέφρασε την υπερηφάνεια προς το πρόσωπο της Ελεονώρας Μελέτη.

Η ευρωβουλευτής τότε είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση, όπου έγραφε:

«Ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση σ' εμένα να εκφράσει αυτό που νιώθει. Μητέρες, παιδιά, οικογένειες, ΠΡΕΠΕΙ να μένουν μακριά από το βόθρο των social media. Όποιος έχει να πει κάτι, να το πει σ' εμένα. Αν συνεχίσει αυτή η ηθική κατρακύλα και κατάντια ορισμένων εδώ, θα υποχρεωθώ να λειτουργήσω προστατευτικά, απενεργοποιώντας τα σχόλια. Είναι ντροπή. Είναι προσωπική (άλλων βεβαίως) και κοινωνική παθογένεια αυτό που συμβαίνει και κάποια πράγματα δεν θα τα ανεχτώ. Σας ευχαριστώ για την κατανόηση».