Χάρις Αλεξίου: Συγκίνηση στο Καλλιμάρμαρο - Τραγούδησε μετά από 4 χρόνια

Για χάρη του Λευτέρη Παπαζόπουλου

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Χάρις Αλεξίου: Συγκίνηση στο Καλλιμάρμαρο - Τραγούδησε μετά από 4 χρόνια

Ήταν Ιούνιος 2020 όταν η Χάρις Αλεξίου δήλωσε ότι σταματάει τις ζωντανές εμφανίσεις ύστερα από πενήντα χρόνια παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι γιατί δεν την ακούει πια η φωνή της και δεν καταδέχεται να τραγουδάει αν δεν το κάνει καλά. Αποχαιρετιστήριο τραγούδι ήταν το This Shadow κυκλοφορεί τον Ιούλιο από την Minos Emi, σε συνεργασία με την Yasmin Levy.

Τέσσερα χρόνια λοιπόν μετά, τραγούδησε ξανά ζωντανά στο Καλλιμάρμαρο το βράδυ της Τετάρτης 4/9 στη συναυλία του "Όλοι μαζί μπορούμε", που φέτος ήταν αφιερωμένη στον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Περίπου 35.000 άνθρωποι απόλαυσαν την Χάρις Αλεξίου να τραγουδά και να προκαλεί συγκίνηση. «Λευτέρη ξέρεις ότι έχω κλείσει τις κουρτίνες μου εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα, όμως, θα ανοίξω αυτή την κουρτίνα για να μπει το φως σου μέσα και ό,τι μπορεί να κάνει αυτή η φωνή, θα το κάνει. Γιατί πάντα σε φωνάζαν αρχηγό και στον αρχηγό μπροστά δεν μπορείς να πεις "όχι"», είπε λίγο πριν ξεκινήσει η ορχήστρα.

Δείτε επίσης: Σε ρόλο έκπληξη η Χάρις Αλεξίου στο πρόγραμμα της ΕΡΤ και πάντα κοντά στη μουσική

Το βίντεο με την Χάρις Αλεξίου να τραγουδά

Η Χάρις Αλεξίου έπειτα από την ανακοίνωση της ότι αποσύρεται από το τραγούδι και τις ζωντανές εμφανίσεις, στρέφεται στο θέατρο, όπως είχε ήδη κάνει το 2016 με την παράσταση Χειρόγραφο και το 2017 με την Οπερέτα. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2020 πρωταγωνιστεί στον μονόλογο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη Μεταμφίεση σε σκηνοθεσία Σταύρου Ράγια στο θέατρο Μικρό Παλλάς.

Συνεχίζει την θεατρική στροφή στην καριέρα της και το καλοκαίρι του 2021 εμφανίζεται στην παράσταση Ιφιγένεια η εν Ταύροις σε σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη στον ρόλο της θεάς Αθηνάς, περιοδεύοντας σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή ανακοινώνεται η συμμετοχή της στην νέα τηλεοπτική σειρά Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, με γυρίσματα στους Παξούς και στην Αθήνα .Η σειρά γνωρίζει μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία και γίνεται η πρώτη ελληνική σειρά που μπαίνει στην πλατφόρμα του Netflix.

Τον Σεπτέμβριο, με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων απο την Μικρασιατική καταστροφή, συμπρωταγωνίστησε μάζι με την ηθοποιό Όλια Λαζαρίδου στην παράσταση "Το Αϊβαλί η πατρίδα μου" του Φώτη Κόντογλου στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά.

Τον Φεβρουάριο του 2023 κυκλοφορεί ένα ντουέτο με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη "Πως να αγαπώ" σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη και μουσική του Νίκου Αντύπα. Είναι πρώτη φορά που συναντίεται δισκογραφικά με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Το τραγούδι ήταν ένα από τα τελευταία τραγούδια που έγραψε ο Αντύπας.

Τον Νοέμβριο του 2023 κυκλοφορεί μέσω των δισκογραφικών εταιρειών Minos EMI και Estia Recordings το άλμπουμ "Reworks", ένα άλμπουμ-ανασκόπηση στη πενηντάχρονη καριέρα της, αλλά ταυτόχρονα να σηματοδοτεί μια νέα αρχή στη καλλιτεχνική καριέρα της Αλεξίου. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται 10 τραγούδια, οκτώ από τη καριέρα της , και δυο ανέκδοτα ("Άσπρο Φεγγάρι" και "Φύγε"), τα επτά από τα συνολικά δέκα να αποτελούν ηχογραφήσεις που βγήκαν πρώτη φορά στο φως, ενώ τα υπόλοιπα τρία να αποτελούν εκτελέσεις με ρεμίξ. Σε τέσσερα τραγούδια του άλμπουμ συνεργάζεται με τον Χρήστο Μάστορα ("Εσύ με ξέρεις πιο πολύ"), τους O.P.A. ("Μες στα δυο της μάτια"), την Kid Moxie ("Πανσέληνος"), και τον Λεξ ("Φύγε").

Τον Ιανουάριου του 2024 η δημοφιλής πλατφόρμα Spotify επιλέγει την Χάρις Αλεξίου εκπροσωπώντας την Ελλάδα για την καμπάνια EQUAL, στηρίζοντας γυναίκες τραγουδίστριες σε όλον τον κόσμο, με τη φωτογραφία της να αποτελεί το εξώφυλλο της EQUAL GREECE.