Famagusta: Θα μπει στο Netflix και οι Τούρκοι αντιδρούν - «Εξυπηρετεί τη μαύρη προπαγάνδα»

Γιατί η τουρκική κυβέρνηση αντιδρά τόσο έντονα στην ελληνοκυπριακή σειρά Famagusta

Ελένη Μπορμπόλη
Screenshot: YouTube / MEGA
Screenshot: YouTube / MEGA

Έντονες οι αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση ότι η δημοφιλής ελληνοκυπριακή σειρά Famagusta θα προβάλλεται και από την πλατφόρμα του Netflix.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού έχει δηλώσει «βαθιά ενοχλημένο», υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη σειρά δυσφημεί την «ειρηνευτική επιχείρηση που πραγματοποίησε η Τουρκία» το 1974 στην Κύπρο, όπως αυτή αποκαλείται και στα τουρκικά σχολικά βιβλία.

«Είμαι βαθιά ενοχλημένος για μια σειρά που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στην πλατφόρμα ψηφιακής ροής Netflix, η οποία στρεβλώνει την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ήταν μια παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για την εδραίωση της ειρήνης και της ηρεμίας στο νησί. Τέτοια ιστορικά γεγονότα πρέπει να αντιμετωπίζονται αντικειμενικά και αμερόληπτα, και τέτοιες εκπομπές με μονόπλευρη προοπτική βλάπτουν τη φιλία και την ειρήνη μεταξύ των κοινωνιών», δήλωσε σχετικά ο Τούρκος υφυπουργός Πολιτισμού, Dr. Batuhan Mumcu, κατηγορώντας την πλατφόρμα του Netflix για μεροληψία.

Διαβάστε επίσης: Famagusta: Αφοπλιστικός ο Κούλλης Νικολάου για τις αντιδράσεις στην Τουρκία - «Μπορώ να φιλοξενήσω τον Τούρκο υπουργό να…»

Η «στοχοποίηση» των Τούρκων στρατιωτών που επικαλείται το υπουργείο

Όπως αναφέρει η τουρκική ανακοίνωση: «Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η επέμβαση που έφερε ειρήνη και εγκαθίδρυσε δικαιοσύνη, είναι στοχευμένη με την Ελληνική προπαγάνδα. Η κυπριακή ειρηνευτική επιχείρηση, ο ηρωικός Τούρκος στρατιώτης, ειρήνη και δικαιοσύνη δεν μπορεί να στοχοποιηθεί μέσα από αυτή τη σειρά».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, απάντησε στην τουρκική κυβέρνηση, λέγοντας απλά «η ιστορία δεν παραγράφεται». Αλλά και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή του στις δηλώσεις της Τουρκίας, τονίζοντας: «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την Τουρκική Εισβολή του 1974. Η σειρά στέλνει πολύ σημαντικά μηνύματα. Το έχω παρακολουθήσει και στέλνονται μηνύματα για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Σημειώνουμε ότι αυτό που φαίνεται να προκαλεί την μεγαλύτερη ενόχληση στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι το Netflix είναι μια παγκοσμίου βεληνεκούς πλατφόρμα, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την διεθνή εικόνα της χώρας. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η σειρά Famagusta θα προβληθεί μόνο μέσα από τις τοπικές εκδόσεις του Netflix σε Ελλάδα και Κύπρο.