«Κόλαφος» ο Αλέξανδρος Λογοθέτης για τις ελληνικές ταινίες στα Όσκαρ: «Γιατί περιμένεις ένα Υπουργείο να μην κάνει αυτή την κ@λοτούμπα;»

Από τις 23 υποψηφιότητες έμειναν μόνο δύο

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί γύρω από τις υποψηφιότητες των ελληνικών ταινιών για τα βραβεία Όσκαρ. Η κριτική επιτροπή που ορίστηκε για να αποφασίσει ποια ταινία θα μας εκπροσωπήσει άλλαξε χωρίς αιτιολογία από το Υπουργείο Πολιτισμού, φέρνοντας αντιδράσεις από δεκάδες δημιουργούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 23 ταινίες που είχαν αρχικά υποβληθεί, οι 21 απέσυραν τις συμμετοχές τους και πλέον μένουν μόνο δύο στη διεκδίκηση της υποψηφιότητας: της Εύας Νάθενα και του Κώστα Χαραλάμπους. Ο Αλέξανδρος Λογοθέτης τοποθετήθηκε με ένα μακροσκελές μήνυμα για την κατάσταση, αφήνοντας αιχμές για το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Το μήνυμα του Αλέξανδρου Λογοθέτη

«Τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια αναταραχή στην ελληνική σκηνή του πολιτισμού εξαιτίας της αλλαγής που συνέβη από το Υπουργείο σχετικά με τις υποψηφιότητες των Ελληνικών ταινιών για τα Oscars, πράγμα που είναι απόλυτα σωστό και θεμιτό και έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει κάθε φορά που κάτι άδικο ή κάτι ανάρμοστο συμβαίνει στην πραγματικότητα της Ελλάδας.

Θα έπρεπε να μπορούμε να πιάσουμε το άδικο και να το αναλύσουμε να δούμε ότι είναι όντως άδικο και να το αλλάξουμε. Μάλιστα συγχαίρω και τους Έλληνες δημιουργούς που απέσυραν τις υποψηφιότητες των ταινιών τους και αντιστέκονται. Συμφωνώ επειδή κι εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αντιστέκεται, τουλάχιστον τα 34-36 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτή τη δουλειά.

Όμως να μην τα βλέπουμε τα πράγματα μονόπλευρα. Γιατί υπάρχουν πράγματα που έχουν συμβεί, πολύ πρόσφατα μάλιστα, για τα οποία δεν είπε κανείς τίποτα. Κανένας δεν ανέφερε κανείς ότι στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, βραβεύτηκε ταινία και ένας πρωταγωνιστής που δεν είχε κανένα δικαίωμα να υπάγεται εκεί -το λέω ευθαρσώς. Είχαμε δώσει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για τη δουλειά μας και αντιμετωπίσαμε μια κατάσταση αδικίας και παρόμοιας συνομωσιολογικής υφής, αλλά δεν είπε κανείς τίποτα.

Σήμερα λέω αυτό που έπρεπε να έχει ειπωθεί. Το είπα και όταν έγινε αλλά δεν πίστευα ότι θα το κάνανε στην άκρη, και τώρα ξαφνικά μας πειράζει. Στη ζωή ό,τι δίνεις θα πάρεις πίσω. Αν λοιπόν συμπεριφέρεσαι έτσι στην ελληνική πραγματικότητα, γιατί περιμένεις να συμπεριφερθούν διαφορετικά κάποιοι άλλοι; Γιατί περιμένεις ένα Υπουργείο να μην κάνει αυτή την κωλοτούμπα; Ας μην είναι τα δικά σας, δικά μας και τα δικά μας, δικά μας. Ας είναι όλοι για έναν και ένας για όλους.

Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή τη χώρα. Γενικά πολλά πράγματα δεν πάνε καλά στον κόσμο αλλά ειδικά σε αυτή τη χώρα κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Γιατί όποτε μας συμφέρει μιλάμε και όποτε μας τραβάνε το αυτί φωνάζουμε. Όχι δεν είναι έτσι. Ή θα είμαστε δίκαιοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας ή να μη μιλάμε καθόλου σιγά χ...κε η φοράδα στο αλώνι και η Ακαδημία των Oscars αν θα πάνε 5 ταινίες παραπάνω ελληνικές και αν και αν…

Αφού ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει, πώς συμβαίνει κι είμαστε εδώ και το τρώμε στη μάπα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αν θέλετε να σοβαρευτούμε, να σοβαρευτούμε αλλά όχι έτσι. Να σοβαρευτούμε και να αλλάξουμε πράγματα, συμπεριφορές, νόμους και κανόνες. Μην τους έχουμε αν δεν τους τηρούμε. Αυτά, καλή συνέχεια καλοκαιριού, δεν έμεινε και πολύ».