Έβελυν Σιούπη: Πέθανε η ενδυματολόγος που «έντυσε» μεγάλες επιτυχίες της τηλεόρασης - Το «αντίο» του Χάρη Ρώμα

Οι συνεργασίες και οι διακρίσεις της

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Μεγάλη θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό κόσμο η ξαφνική απώλεια της καταξιωμένης ενδυματολόγου και σκηνογράφου Έβελυν Σιούπη.

Η Έβελυν Σιούπη «έντυσε» μεγάλες και επιτυχημένες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, όπως το Safe Sex, οι Δύο Ξένοι και το Ντόλτσε Βίτα.

Οι συνεργασίες της Έβελυν Σιούπη

Ξεκίνησε ως σχεδιάστρια μόδας, συμμετέχοντας στις Μπιενάλε νέων δημιουργών το 1986, 1987 και 2002. Συνεργάστηκε με το γνωστό δίδυμο Παπαθανασίου-Ρέππα στο σίριαλ «Το δις εξαμαρτείν», δημιουργώντας την περσόνα της Γιολάντας Ραγιά, την οποία εξέλιξε στους «Δύο ξένους» με τον χαρακτήρα της Ντένης Μαρκορά.

Ανέλαβε το «Ντόλτσε βίτα» με την Άννα Παναγιωτοπούλου και την Κατιάνα Μπαλανίκα, ενώ συνέχισε με πολλές άλλες σειρές, επιβάλλοντας το αναγνωρίσιμο στυλ της στην τηλεοπτική κωμωδία και σε ταινίες όπως το «Safe Sex» (1999), «Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο» (2001), «Αυστηρώς Κατάλληλο» (2008) και το δραματικό «Οξυγόνο», πάντα δίπλα στους Παπαθανασίου-Ρέππα. Η τελευταία της δουλειά ήταν η τηλεοπτική εκδοχή των «Συμπέθερων από τα Τίρανα» στο MEGA.

Έβελυν Σιούπη
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Στο θέατρο, συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο του Νότου / Αμόρε, και με το ελεύθερο θέατρο, σε μεγάλες παραγωγές με σκηνοθέτες όπως οι Νίκος Μαστοράκης, Σταμάτης Φασουλής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Αρζόγλου, Γιώργος Κιμούλης, Κώστας Μπάκας, Γιάννης Ιορδανίδης, Στέφανος Λαζαρίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Κώστας Σπυρόπουλος, Γιάννης Τσιβιλίκας, Χάρης Ρώμας, Αλέξανδρος Ρήγας και άλλοι.

Τιμήθηκε τρεις φορές με το Βραβείο Ενδυματολογίας: το 2003 για το «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» των Παπαθανασίου-Ρέππα, το 2007 για τη «Τσινετσιτά» των Παπαθανασίου-Ρέππα και το 2012 για το «Να ζει κανείς ή να μη ζει» του Νικ Ουίτμπι. Συμμετείχε στην έκθεση «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: 55 χρόνια ΚΘΒΕ» το 2016, με κοστούμια από την παράσταση «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης».

Το «αντίο» του Χάρη Ρώμα

Ο Χάρης Ρώμας έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook στις 5/8, αποχαιρετώντας την Έβελυν Σιούπη.

«Η σκηνογράφος και κυρίως ενδυματολόγος Έβελυν Σιούπη ήταν μία μεγάλη καλλιτέχνης με την έννοια του ότι δεν υπήρξε ποτέ κάποιος παρόμοιος σε έμπνευση και αισθητική. Και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει και στο μέλλον. Της έλεγα πάντα ότι εφηύρε και εκπροσωπεί τον "Υπαρκτό Σουρεαλισμό"! Στη διάρκεια της συνεργασίας μας ζήσαμε έντονες και εκρηκτικές στιγμές όμως αυτό που έμεινε στο τέλος ξεκάθαρο ήταν ο αμοιβαίος σεβασμός και η αξιοπρέπεια.

Άλλωστε έτσι ήταν η Έβελυν: Έντονη, εκρηκτική και απόλυτα αξιοπρεπής! Φεύγει δυστυχώς νωρίς και πραγματικά εύχομαι ολόψυχα ο αγαπημένος της γιος, Δημήτρης, να τιμά πάντα τη μνήμη της. Και εγώ θα την θυμάμαι, πάντως…», έγραψε ο Χάρης Ρώμας στη λεζάντα της ανάρτησής του.

Η σκηνογράφος και κυρίως ενδυματολόγος Έβελυν Σιούπη ήταν μία μεγάλη καλλιτέχνης με την έννοια του ότι δεν υπήρξε ποτέ...

Posted by Haris Romas on Monday, August 5, 2024