Κηδεία πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας: Βαρύ το κλίμα - Στα λευκά η σύζυγός του και μαυροφορεμένη η Μαρέβα Μητσοτάκη

Αποκλειστικές φωτογραφίες

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 28 Ιουλίου, σε ηλικία 85 ετών, σκορπίζοντας ανείπωτη θλίψη στην οικογένειά του. Σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε Α' νεκροταφείο Αθηνών, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, για να τον αποχαιρετήσει και στη συνέχεια συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία στο Τατόι.

Ο φωτογραφικός φακός του youweekly.gr βρέθηκε εκεί και απαθανάτισε κάποια από τα πρόσωπα που έδωσαν το παρόν. Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη, τράβηξε τα βλέμματα πάνω της. Είναι εντελώς άβαφη, με μαζεμένα μαλλιά, ωστόσο πάντα κομψή, με το πουκάμισο και την φούστα της.

Φωτογραφίες από την κηδεία του πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας

Η σύζυγος του πρίγκιπα, Μαρίνα Καρέλλα, ξεχώρισε, ωστόσο, καθώς ήταν η μόνη που φορούσε λευκά. Όλοι γύρω της ήταν ντυμένοι στα μαύρα και εκείνη είχε επιλέξει να βάλει ένα άσπρο κοστούμι, με λευκό πουκάμισο και παπούτσια.

Δείτε επίσης: Κηδεύτηκε θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια με παρουσία 20 ατόμων - Κανείς δεν έστειλε στεφάνι

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ανακοίνωση για την κηδεία του, η οικογένειά του έκανε την εξής έκκληση: «Θερμή παράκληση αντί στεφάνων εις μνήμην, να γίνουν δωρεές στην Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, της οποίας ο Πρίγκιπας Μιχαήλ υπήρξε Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος:

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Αρ. Λογ.: 104 29665226

ΙΒΑΝ: GR 5801101040000010429665226

Alpha Bank

Αρ. Λογ.: 115 0020020200

ΙΒΑΝ: GR 9801401150 115002002020047

Λόγω πένθους, τα γραφεία και υπηρεσίες του ΕΛΙΖΑ, θα παραμείνουν κλειστά την Πέμπτη 1η Αυγούστου».

Κηδεία πρίγκιπα Μιχάηλ της Ελλάδας Μαρέβα Μητσοτάκη

Κηδεία πρίγκιπα Μιχάηλ της Ελλάδας Μαρέβα

Κηδεία πρίγκιπα Μιχάηλ της Ελλάδας σύζυγος

Κηδεία πρίγκιπα Μιχάηλ της Ελλάδας

Ο Μιχαήλ ντε Γκρες, γνωστός και ως Μισέλ ντε Γκρες ή Πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας, γεννήθηκε στη Ρώμη, στις 7 Ιανουαρίου 1939. Ήταν Έλληνας λογοτέχνης, συγγραφέας μυθιστορηματικών βιογραφιών καθώς και μυθιστορημάτων στην γαλλική γλώσσα. Ήταν μέλος της τέως ελληνικής βασιλικής οικογένειας και της ευρύτερης δανικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν το μόνο μέλος του πρώην ελληνικού βασιλικού Οίκου με ελληνική υπηκοότητα, δηλωμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων ως Μιχαήλ ντε Γκρες.

Ήταν το μοναδικό παιδί του πρίγκιπα Χριστόφορου της Ελλάδας και της Δανίας και της Πριγκίπισσας Φραγκίσκης της Ορλεάνης, αδελφής του Ερρίκου κόμη των Παρισίων. Ο πατέρας του απεβίωσε, όταν ο Μιχαήλ ήταν σε ηλικία μόλις ενός έτους.

Στις αρχές του 1940, μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Χριστόφορου, η Φραγκίσκη είχε σχεδιάσει την εγκατάστασή της, με τον υιό της Μιχαήλ, στη Ελλάδα. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεσπάσει και στις αρχές του καλοκαιριού του 1940, ο Γεώργιος Β΄ της Ελλάδας την ειδοποίησε να εγκαταλείψει τάχιστα την Ιταλία. Έτσι ο Μιχαήλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Λαράς του Ισπανικού Μαρόκου και στη Μάλαγα της Ισπανίας. Σπούδασε στο Παρίσι πολιτικές επιστήμες. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 επέστρεψε στην Ελλάδα και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Θεσσαλονίκη ως αξιωματικός του Ιππικού/Τεθωρακισμένων.

Νυμφεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1965 στην Αθήνα τη Μαρίνα Καρέλλα, διάσημη ζωγράφο, γλύπτρια και σκηνογράφο, μαθήτρια του Γιάννη Τσαρούχη. Ο γάμος αυτός αναγνωρίσθηκε από τον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄ της Ελλάδας, αφού πρώτα ο Μιχαήλ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του στον ελληνικό θρόνο. Με το γάμο του έφυγε από το Τατόι και ζούσε με τη σύζυγό του στο Μαρούσι. Με την Μαρίνα Καρέλλα απέκτησαν δύο παιδιά:

Την Αλεξάνδρα, η οποία γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1968, παντρεύτηκε τον Νικόλαο Μιρζαγιάντζ και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Τιγκράν και τον Δαρείο.

Την Όλγα, η οποία γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1971 και παντρεύτηκε τον 2ο εξάδελφό της Πρίγκιπα Αίμονα, γιο του Αμεντέο δούκα της Αόστης. Ο Αίμων είναι γιος της Ειρήνης, κόρης του Κωνσταντίνου Α΄ της Ελλάδας. Η Όλγα είναι δισεγγονή και ο Αϊμόνε τρισεγγονός του Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας. Έχουν τρία παιδιά, τον Ουμπέρτο, τον Αμαντέο και την Ισαβέλλα πρίγκιπες της Σαβοΐας.

Ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής οικογένειας, που δεν έφυγε από την Ελλάδα μετά το αποτυχημένο Κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, που επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Β΄ για να ανατρέψει την Χούντα. Ήταν επίσης το μόνο μέλος της Ελληνικής Βασιλικής Οικογένειας, που είχε Ελληνική υπηκοότητα, καθώς ήταν εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του Δήμου Αθηναίων, ως "Μιχαήλ Ντε Γκρες".

Ο Μιχαήλ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο. Έχει εκδώσει πάνω από 20 βιβλία, ιστορικές βιογραφίες και μυθιστορήματα.

Πηγή: Βικιπαίδεια