Δέσποινα Βανδή: Θερμό επεισόδιο σε συναυλία της στην Τουρκία - Την γιούχαραν, ενεπλάκη και η δήμαρχος του Τσεσμέ (Βίντεο)

Ακύρωσε την εμφάνισή της - Η απαίτησή της που δεν έγινε σεβαστή

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου NDP Photo Agency

Όλα έγιναν στο Τσεσμέ της Σμύρνης, όπου η Δέσποινα Βανδή επρόκειτο να τραγουδήσει στη συναυλία που οργάνωσε το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV). Μόλις η τραγουδίστρια κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ κι ενώ ζήτησε να κατέβει δεν έγινε δεκτό το αίτημά της ακύρωσε την εμφάνισή της.

Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες της ΕΡΤ στο βήμα, ανέβηκε η πρόεδρος του παραρτήματος του τουρκικού Ιδρύματος στην περιφέρεια της Σμύρνης, Γκιουλνούρ Σονμπαϊρακτάρ, ανακοινώνοντας ότι η Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν θα εμφανιστεί και θα επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου σε όποιους από τους θεατές το επιθυμούν ενώ μετέπειτα τον λόγο πήρε και η δήμαρχος του Τσεσμέ, Λαλ Ντενίζλι, λέγοντας ότι η Δέσποινα Βανδή δεν βγήκε στη σκηνή «επειδή θέλει να κατέβει η τουρκική σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ». Ζήτησε από το κοινό να μην τη «γιουχάρουν» γιατί, όπως είπε, «δεν νομίζω ότι είναι καν ο άνθρωπος για τον οποίο αξίζει να σπαταλήσεις την ανάσα σου».

Δείτε επίσης: Δέσποιvα Βανδή: Τούρκοι επιτίθενται με σχόλια στο instagram της - «Η αγάπη του ATATÜRK είναι αιώνια και είναι αθάνατος για εμάς»

«Θυσιάσαμε πολλούς μάρτυρες για να κερδίσουμε αυτά τα εδάφη και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδελφοσύνη και η αιώνια φιλία θα νικήσουν πάντα» προσέθεσε η δήμαρχος, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV ενώ εμφανώς εκνευρισμένη συνέχισε λέγοντας:

«Καμία δύναμη δεν μπορεί να τολμήσει να κατεβάσει ούτε τη σημαία μας, ούτε την αφίσα του Ατατούρκ. Δεν μπορεί ούτε καν να το σκεφτεί. Η κυρία πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως τα σύνορα αυτής της πόλης. Με ηρεμία, με ψυχραιμία. Εύχομαι όμως ότι σε όποια χώρα και αν πάει, δεν θα σκεφτεί καν να κατεβάσει τη σημαία αυτής της χώρας, που κερδήθηκε με αίμα, τη σημαία για την οποία θυσίασαν τη ζωή του πολλά τέκνα της πατρίδας και την οποία έκαναν σύμβολο αυτής της χώρας. Εύχομαι ότι αυτό θα γίνει ένα ιστορικό μάθημα για εκείνη».

Δείτε επίσης: Οι Έλληνες υποκλίνονται στην Δέσποινα Βανδή: «Πως τους πετσόκοψες μωρ Δέσποινα έτσι τους Τουρκαλάδες»

Στη σκηνή εμφανίστηκε τελικά η χορωδία του Ιδρύματος TEV, η οποία μαζί με το ακροατήριο τραγούδησε το «Εμβατήριο της Σμύρνης», τον ύμνο που έχουν υιοθετήσει κυρίως οι εθνικιστές κεμαλιστές και εξυμνεί την είσοδο του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σμύρνη και την ήττα του ελληνικού στρατού το 1922.

Η ανάρτηση της Δέσποινας Βανδή

Η Δέσποινα Βανδή, δε, με ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram λίγες ώρες πριν έδωσε τη δική της απάντηση λέγοντας πως την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου το TEV καθώς «μονομερώς αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία και του έδωσε πολιτικό χαρακτήρα ενώ δεν είχαμε συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο».

«Ως εκ τούτου η συμμετοχή μου στη συναυλία δεν ήταν δυνατή» πρόσθεσε η Δέσποινα Βανδή η οποία στην ανάρτησή της εκφράζει τον σεβασμό της σε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους στη Σμύρνη.

Δέσποινα Βανδή Τουρκία

Η ιστορία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ που πρέπει να γνωρίζεις κι αν δεν γνωρίζεις πρέπει να μάθεις

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολή κατόρθωσε να μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου, ονομάζοντάς το Τουρκία και αποτελώντας έως και σήμερα εθνάρχη της Τουρκίας στη συνείδηση του τουρκικού έθνους.

Η κυβέρνησή του ακολούθησε μια πολιτική εκτουρκισμού, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα ομοιογενές, ενιαίο και πάνω από όλα κοσμικό έθνος υπό το τουρκικό λάβαρο. Επί Ατατούρκ, ζητήθηκε από τις μειονότητες στην Τουρκία να μιλούν τουρκικά δημόσια, αλλά τους επιτρεπόταν να διατηρήσουν τη δική τους γλώσσα ταυτόχρονα. Τα μη τουρκικά τοπωνύμια και οι μειονότητες διατάχθηκαν να λάβουν τουρκικό επώνυμο σύμφωνα με τις τουρκικές παραδόσεις. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Το τουρκικό κοινοβούλιο του απένειμε το επώνυμο Ατατούρκ το 1934, που σημαίνει «Πατέρας των Τούρκων», σε αναγνώριση του ρόλου που έπαιξε στην οικοδόμηση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

Είχε παντρευτεί μια φορά το 1923 αλλά χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Είχε υιοθετήσει 8 παιδιά, εκ των οποίων η Σαμπιχά Γκιοκτσέν έγινε μετέπειτα η πρώτη γυναίκα πιλότος στον κόσμο. Το σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Ατατούρκ, δωρήθηκε από τον δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το 1935, και έκτοτε φιλοξενεί το Μουσείο Ατατούρκ.