Μαίρη Χρονοπούλου: Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδαία ηθοποιός - Το συγκινητικό αφιέρωμα της Finos Film

«Έφυγε», αλλά δεν ξεχάστηκε

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Γεννήθηκε πριν από 91 χρόνια και άλλαξε την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου για πάντα. Η Μαίρη Χρονοπούλου θα γιόρταζε σήμερα (16/7) τα γενέθλιά της, αν δεν είχε μεσολαβήσει το τραγικό ατύχημα στο σπίτι της που της στέρησε τη ζωή. Με αυτή την αφορμή, η Finos Film έκανε ένα συγκινητικό αφιέρωμα στην ηθοποιό με πλάνα από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε.

Η Μαίρη Χρονοπούλου υπήρξε μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου (1960-1973), με τις εμφανίσεις της στις ταινίες «Γοργόνες και Μάγκες» και «Μια Κυρία στα Μπουζούκια» να μνημονεύονται μέχρι σήμερα από θαυμαστές που τη γνώρισαν και την αγάπησαν για την αυθεντικότητά της και τη μαγκιά της.

Δείτε επίσης: Μαίρη Χρονοπούλου: Παρέμβαση εισαγγελέα για το θάνατο της - Ερευνούν αν την δολοφόνησαν

Η ανάρτηση της Finos Film για τη Μαίρη Χρονοπούλου

«Σαγηνευτική παρουσία με αδιαμφισβήτητο ταλέντο στην υποκριτική αλλά και στο τραγούδι, η Μαίρη Χρονοπούλου διέπρεψε σε όλα τα κινηματογραφικά είδη (δράμα, κωμωδία και μιούζικαλ) και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου», έγραψε στην ανάρτησή της η Finos Film και συνέχισε:

«Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Ιουλίου του 1933, και τη θυμόμαστε μέσα από δύο εμβληματικούς της ρόλους στις ταινίες “Γοργόνες και Μάγκες” και “Μια Κυρία στα Μπουζούκια”».

Τα βραβεία της Μαίρης Χρονοπούλου

Η Μαίρη Χρονοπούλου το 1987 τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Γυναικείου ρόλου στο 28ο φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα Παιδιά της Χελιδόνας» του Κώστα Βρεττάκου.

Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέδωσε ο τότε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας, Γιώργο Τσεμπερόπουλο, στην ηθοποιό που με την «ρώμη της παρουσίας της σφράγισε μια σειρά κινηματογραφικών ειδών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά

Η Μαίρη Χρονοπούλου πέθανε στις 6 Οκτωβρίου 2023. Τις τελευταίες μέρες της ζωής της νοσηλευόταν μετά από πτώση στο σπίτι της, που της προκάλεσε σοβαρό αιμάτωμα στο κεφάλι, απ' το οποίο και δεν ανέκαμψε ποτέ.