Χείμαρρος η Αναστασία Γιάμαλη: «Αρκετά με την εξωτικοποίηση της έμφυλης κακοποίησης που...»

Με αφορμή την υπόθεση Λύτρα και την δήλωση Κούγια

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Χείμαρρος η Αναστασία Γιάμαλη: «Αρκετά με την εξωτικοποίηση της έμφυλης κακοποίησης που...»

Η Αναστασία Γιάμαλη τοποθετήθηκε χθες Τρίτη 18/6 στον αέρα του Kontra Channel για την κακοποίηση των γυναικών, με αφορμή τον άγριο ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον Απόστολο Λύτρα αλλά και τις δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Κούγιας για την υπόθεση στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα.

Όσα είπε η Αναστασία Γιάμαλη για την κακοποίηση των γυναικών

«Πίσω από κλειστές πόρτες, στις λιγότερο λαμπερές γειτονιές, γυναίκες της διπλανής πόρτας που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δημοσιότητα με την οικογενειακή τους ευτυχία, ή με την επαγγελματική τους επιτυχία, κακοποιούνται και δεν πηγαίνουν ποτέ σε κάποια κλινική παρά μόνο όταν είναι αργά... Θυμάστε την Τζεβριέ; Ήταν η 16 από τις 17 γυναικοκτονίες του 21. Άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο από τα σοβαρά τραύματα που της επέφερε ο σύζυγος της. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καθυστέρηση. Ο σύζυγός της την μετέφερε. Τι προφασύστηκε; Ότι είχε πέσει από την σκάλα. Αυτές οι γυναίκες έχουν λιγότερους συμμάχους.

Σε καμία περίπτωση αυτές οι κακοποιητικές, εγκληματικές συμπεριφορές που δε γνωρίζουν τάξη, εθνικότητα ή θρησκεία, δε μπορούν να χαρακτηρίζονται αντρίκιες αν τις παραδεχτούν οι δράστες, όπως ισχυρίστηκε σήμερα γνωστός ποινικολόγος. Στερεότυπα που θέλουν αυτή τη μάτσο συμπεριφορά ανδρών που δεν κλαίνε, των ανδρών που παραδέχονται το λάθος τους, και αφού το παραδέχτηκαν δε πρέπει να υπάρξουν συνέπειες γιατί έριξαν τα μούτρα τους. Των ανδρών που θα κάνουν το κέφι τους επειδή φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι. Ήταν ασκούμενή του, είπε μάλιστα ο ίδιος.

Και από την άλλη, των ανδρών που αν είναι γκέι δε δικαιούνται να μιλούν, όπως είπε για τον κύριο Κασσελάκη, είναι στερεότυπα για τις ελληνικές ταινίες του 60, όχι για σήμερα. Νιώθω πραγματικά ανακούφιση που η συγκεκριμένη γυναίκα επέζησε της ακραίας έμφυλης βίας που υπέστη, γιατί πήγε εγκαίρως στο νοσοκομείο και γιατί μετά, ως δικηγόρος εκφράστηκε με τρόπο άρτιο και στοιχειοθέτησε την ανάγκη για προστασίας της. Είναι άλλωστε συνήγορος στη στέγη κακοποιημένων γυναικών.

Ήξερε να ζητήσει περιπολικό έξω από το σπίτι, ήξερε να ζητήσει Panic button, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες το χτύπησε πριν λίγη ώρα για άλλο λόγο. Είναι τόσα περισσότερα εκείνα στα οποία δεν έχουν πρόσβαση άλλες πολλαπλά ευάλωτες γυναίκες.

Και κάτι ακόμα, αρκετά με την εξωτικοποίηση της έμφυλης κακοποίησης που αναδεικνύει κάθε αιματηρή λεπτομέρεια σε μια χώρα που μετρά 34 καταγγελίες τη μέρα για ενδοοικογενειακή κακοποίηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.. Τίποτα το εξωτικό, τίποτα το ξένο δεν υπάρχει σε αυτή την υπόθεση. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μας προσέχει και να μας υποστηρίζει όλες με τρόπο ισότιμο και σύμφωνα με ανάγκες σχεδιασμένες για τις περισσότερο ευάλωτες.

Τα λέω αυτά γιατί για πολλοστή φορά έχουμε μπερδευτεί στη δημόσια σφαίρα για το τι λέγεται και τι δεν λέγεται και το ποια είναι η είδηση τελικά. Η είδηση δεν είναι οι καριέρες, η είδηση είναι οι ζωές και η κακοποίηση»