Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Διπλό μνημόσυνο και στη Μεγάλη Βρετανία – Θα δώσει το «παρών» ο Κάρολος;

Νέες εξελίξεις

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα είχε γίνει γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί διπλό μνημόσυνο για τον έναν χρόνο από την απώλεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Πράγματι, η πρώτη τελετή έγινε στις 10 Ιανουαρίου στο Τατόι, με απόλυτη διακριτικότητα και παρουσία μόνο στενών συγγενών του εκλιπόντος.

Η δεύτερη τελετή είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, με την αιγίδα του Καρόλου, καθώς ο Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος είχε βαφτίσει τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Δείτε επίσης: Μαρία Ολυμπία: Απούσα από το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου - Η ανάρτηση που έκανε μετά την τελετή

Όπως αποκάλυψε στο Πρωινό του ΑΝΤ1 ο δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του, ο Κάρολος δεν θα δώσει το «παρών», αλλά θα τον εκπροσωπήσει η σύζυγός του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διπλό θα είναι το μνημόσυνο και στη Βρετανική πρωτεύουσα, καθώς την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί και παραδοσιακή ορθόδοξη τελετή, όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας.

Τι δήλωσε για το μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας

Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το Πρωινό του ΑΝΤ1, επιβεβαίωσε ότι συζήτησαν τις λεπτομέρειες και με τον γιο του τέως βασιλιά, τον Παύλο: «Είχα επισκεφθεί την Ελλάδα, είχα μιλήσει και με τον πρίγκιπα Παύλο πριν δύο-τρεις εβδομάδες. Βρεθήκαμε μαζί, πήραμε πρωινό και συζητήσαμε λίγο τις λεπτομέρειες. Ένας ευγενέστατος, καλός άνθρωπος. Με τον πρίγκιπα μιλούσαμε στην ελληνική γλώσσα. Έχει ακόμα μία αρχοντιά πάνω του.

Ομιλεί με μια ειλικρίνεια, μία ταπεινότητα θα έλεγα, κι αφού είναι οικογένεια ορθόδοξη, χριστιανοί κι ο πατέρας του χριστιανός ορθόδοξος έχουμε νομίζω όχι μόνο την θρησκευτική αλλά και την ηθική υποχρέωση να τελέσουμε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού. Θα γίνει η θεία λειτουργία και μετά θα χοροστατήσω κι εγώ. Δεν είναι κάτι μόνο απλό και ταπεινό. Κι έχουμε στείλει στους ιερωμένους, στους προέδρους εδώ στο Λονδίνο όσοι μπορούν να παρευρεθούν. Ο κόσμος ακόμη εδώ θυμάται τον τέως βασιλέα. Προσεύχεται, όχι μόνο για εκείνον, για την οικογένειά του.

Ο κόσμος εδώ θα έχει ελεύθερη πρόσβαση, εδώ επιτρέπεται. Δεν υπάρχει συζήτηση, ναι μεν το θέλει και ο ίδιος, πιστεύω και η οικογένεια. Δεν υπάρχει συζήτηση είναι ναός, θα έρθει όποιος θέλει να προσευχηθεί, να ανάψει κι ένα κεράκι.

Το γεγονός ότι θα τελέσω είναι νομίζω συμβολικό και ιστορικό. Σαν μια ευλογία αν το θεωρήσουμε κι αυτό. Ήμουν στην κηδεία της εδώ Βασίλισσας Ελισάβετ, ήμουν στην στέψη του τωρινού Βασιλέως εδώ της Αγγλίας Καρόλου και τώρα θα τελέσω το μνημόσυνο για τον τέως Βασιλιά Ελλάδος Κωνσταντίνο».