Γρηγόρης Βαλτινός: «Σοκάρει τον κόσμο όταν...» - Όλα όσα αποκάλυψε για τον ρόλο του στην σειρά Famagusta

«Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα ιστορικό πρόσωπο...»

Ιωάννα Βουτσή
Youweekly Editor
NDPPHOTO / ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΣ
NDPPHOTO / ΝΙΚΟΣ ΔΡΟΥΚΑΣ

Καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη, βρέθηκε ο Γρηγόρης Βαλτινός, το πρωί της Παρασκευής 16/2. Ο γνωστός ηθοποιός, ο οποίς φέτος ενσαρκώνει στην σειρά Famagusta, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, μίλησε για την ιστορική αυτή προσωπικότητα της Κύπρου, τον ρόλο του, αλλά και για την συνεγασία του με τον γιο του Νικηφόρο, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των διαλογογράφων της σειράς.

Όλα όσα είπε ο Γρηγόρης Βαλτινός για τον ρόλο του στο Famagusta

«Πρέπει να ομολογήσω ότι με βοήθησε πάρα πολύ το σενάριο της Βάνας Δημητρίου, η οποία με ιστορικούς συμβούλους, μαζί με τον Αντρέα Γεωργίου έκαναν μια μελέτη και όταν μου παραδόθηκε ο ρόλος έσκυψα σε όλα τα ηχητικά ντοκουμέντα, τις φωτογραφίες

Δείτε επίσης: Famagusta: Δείτε τον Γρηγόρη Βαλτινό να «μεταμορφώνεται» στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Το οπτικό βοηθάει γιατί πραγματικά σοκάρει τον κόσμο όταν είσαι πολύ κοντά φυσιογνωμικά, μελέτησα όμως πάρα πολλά γεγονότα. Είχαμε ένα τεράστιο δίλημμα στο αν θα είμαστε πιστοί σε αυτή την προσωπικότητα. Είναι μια σειρά η οποία με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο μπλέκει τη μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα.

Με προβλημάτισε πάρα πολύ, επειδή έχει μια χαρακτηριστική υφή η γλώσσα των Κυπρίων, αν θα πρέπει να κάνω μια εντελώς μιμητική προσέγγιση. Επιλέξαμε κάτι ενδιάμεσο για να μη γίνει καρικατούρα η φωνή και η προφορά. Τελικά δικαιωθήκαμε. Τώρα το δίλημμα είναι τι θα παρουσιάσεις από αυτόν τον άνθρωπο, είτε σαν συγγραφέας, είτε σαν σκηνοθέτης, είτε σαν ερμηνευτής.

Υπάρχουν και κάποιες διχογνωμίες ως προς τις αποφάσεις του Μακάριου. Όλα αυτά πλησιάζονται με πολλή προσοχή, ευαισθησία και ευγένεια μέσα στη σειρά. Θα δούμε τα διλήμματα που έχει ακόμα και η ίδια η ιστορία για αυτό το πρόσωπο. Εγώ με τη σειρά μου σαν ερμηνευτής θα προσπαθήσω να βγάλω την ψυχή αυτού του ανθρώπου» ανέφερε αρχικά.

«Έχω φοβερό τρακ να ενσαρκώνω ένα ιστορικό πρόσωπο, τόσο αγαπητό και τόσο γνωστό. Ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και βέβαια μπορεί να ανατρέξει κανείς να δει ιστορίες, να δει συνεντεύξεις. Καταλαβαίνετε τι αγωνία έχω, ίσως τόση αγωνία δεν είχα με κανέναν άλλο τηλεοπτικό ρόλο, όσο με αυτόν. Είναι πολύ επικίνδυνο και πολύ ευαίσθητο» πρόσθεσε στην συνέχεια.

Για την συνεργασία με τον γιο του ανέφερε: «Είναι στην ομάδα της Βάνας Δημητρίου, είναι κάτι το οποίο το έχει σπουδάσει και βεβαίως τώρα με την τριβή μαθαίνεις πολύ περισσότερα πράγματα. Πολύ μεγάλοι συγγραφείς ήταν διαλογογράφοι στην καριέρα τους.

Ο Νικηφόρος είναι πολύ παθιασμένος με αυτό το πράγμα, του αρέσει. Δεν ξέρω τίποτα από τα σενάρια, τα παίρνω την ίδια στιγμή που τα παίρνουν και οι υπόλοιποι ηθοποιοί. Δεν τον ενοχλώ για τίποτα, δεν μαθαίνω καν τι συνέχεια του ρόλου και των επεισοδίων».