Ανδρέας Γεωργίου: «Στο εξωτερικό λέω Κύπρος και με ρωτούν ''τι είναι αυτό;''. Αναγκάζομαι να...» - Η οργισμένη απάντηση στα αρνητικά σχόλια για το Fagamusta

Τι απαντάει ο σκηνοθέτης - ηθοποιός της νέας σειράς του Mega

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Το Famagusta έκανε πριν από λίγες εβδομάδες πρεμιέρα στο Mega με τη σειρά, που υπογράφει σε σκηνοθεσία ο Ανδρέας Γεωργίου να δέχεται μεγάλη αγάπη από το τηλεοπτικό κοινό και ειδικά από εκείνο της Κύπρου (δείτε εδώ τα εξωπραγματικά νούμερα τηλεθέασης στο 2ο επεισόδιο).

Ο σκηνοθέτης και μέλος του καστ των ηθοποιών, Ανδρέας Γεωργίου παραχώρησε μια νέα συνέντευξη στο περιοδικό Down Town Κύπρου και στον Γιάννη Χατζηγεωργίου απαντώντας στα αρνητικά σχόλια, που δέχεται η σειρά μετά την προβολή δύο επεισοδίων.

Να αναφέρουμε εδώ, πως το σίριαλ πραγματεύεται μια συγκινητική ιστορία αναζήτησης της αλήθειας πηγαίνοντάς μας 50 σχεδόν χρόνια πίσω στην πιο αιματηρή, πικρή και άδικη στιγμή της ελληνικής ιστορίας των τελευταίων χρόνων, στην εισβολή και μετέπειτα διχοτόμηση της μαρτυρικής Κύπρου.

Η απάντηση του Ανδρέα Γεωργίου για τις αρνητικές κριτικές που δέχεται το Famagusta

Με συγκινείς… Και πώς να σε γειώσω τώρα με τις αντιδράσεις γι’ αυτή τη σειρά…

Τις γνωρίζω τις αντιδράσεις. Και από ένα μικρό αριθμό Βαρωσιωτών, οι οποίοι θεωρούν πως «εκμεταλλευόμαστε το όνομα της πόλης για να κερδοφορήσουμε.», θα τους παρακαλούσα, όλους, να δουν την σειρά. Και αφού την δουν, τότε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, γιατί τότε θα καταλάβουν τι είναι πραγματικά αυτή η σειρά. Ξέρω πως πάντα υπάρχουν οι αντιδράσεις, σε οποιαδήποτε δουλειά -πόσω δε μάλλον σε μία τέτοιους είδους δουλειά-, και όλα είναι κατανοητά. Πάντως, μπορώ να διαβεβαιώσω τον καθένα πως δεν «χρησιμοποιούμε», κατ’ ουδένα λόγο, την Αμμόχωστο, και το όνομά της. Αλίμονο!

Νιώθεις αυτή τη σειρά ως «χρωστούμενό» σου στη χώρα σου;

Η «Famagusta» είναι η πατρίδα μου, είναι η οικογένειά μου, είναι ο τόπος μου, είναι η ψυχή μου – είμαι ολόκληρος εγώ σε αυτή τη σειρά. Ξέρεις, με ενοχλεί να πηγαίνω στο εξωτερικό -γιατί ταξιδεύω πολύ συχνά στο εξωτερικό για τη δουλειά μας - και ακόμα να λέω «Κύπρος» και να με ρωτούν «τι είναι αυτό;», οπότε αναγκάζομαι να λέω «Ελλάδα».

Χάρηκα που μέσω του «Μπρούσκο» π.χ., που προβλήθηκε με επιτυχία, σε πολλές χώρες του εξωτερικού, πολλοί άνθρωποι που δεν ήξεραν την ύπαρξη της Κύπρου, την έμαθαν. Ζούμε σε μια ημικατεχόμενη γη εδώ και 50 χρόνια, απέναντι μας υπάρχει μία πόλη μέσα στο συρματόπλεγμα, η Αμμόχωστος, και αυτό δεν το ξέρει ο περισσότερος κόσμος που ζει στο εξωτερικό. Δεν πρέπει, επιτέλους, να το μάθει;

Fagamusta - Ανδρέας Γεωεργίου

Τι θα δούμε στο τρίτο επεισόδιο της σειράς

Ανάστατη είναι η οικογένεια Σέκερη από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της Ελένης. Απελπισμένη η Δάφνη την αναζητά στο σπίτι του Μάικλ, από τον οποίο μαθαίνει πως εκείνη είχε σχέση με έναν παντρεμένο. Ο σκύλος της αγνοούμενης, όμως θα φέρει στο φως το φρικτό μυστικό που κρύβεται στο πηγάδι.

Τα στοιχεία που βρήκε η αστυνομία στο σπίτι του Μάικλ τον καθιστούν κύριο ύποπτο για τον φόνο της Ελένης. Ο ίδιος προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμος και να αποδείξει την αθωότητά του, την ώρα που η Χριστίνα αμφιβάλλει ενστικτωδώς για την ενοχή του. Ο Αντρέας της υπόσχεται να διερευνήσει την υπόθεση. Η Μαίρη επισκέπτεται την αδερφή της και μητέρα του Μάικλ, Σοφία, στο Λονδίνο. Μέσα από τη νοσταλγική συζήτησή τους, μαθαίνουμε πως κατέληξε στα χέρια της Μαίρης ο Μάικλ, ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική εισβολή.

Η Κατερίνα, φίλη και συνεργάτιδα του Μάικλ στο ντοκιμαντέρ, τηλεφωνεί στη Σοφία και την ενημερώνει για τη σύλληψή του. Η Κατερίνα συνεχίζει μόνη τα γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ και καταγράφει μια ακόμα συγκλονιστική ιστορία που έλαβε χώρα πριν από πενήντα χρόνια. Ο Αντρέας πείθει τον Παύλο να επισκεφτούν ειδικό γιατρό στο Λονδίνο, με την ελπίδα ότι μπορεί να προτείνει κάποια θεραπεία, έστω και πειραματική, για το πρόβλημα υγείας του. Η Σοφία σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βοηθήσει τον Μάικλ, επισκέπτεται τη Χριστίνα και οι δυο γυναίκες, η βιολογική και η θετή μητέρα του Μάικλ, συναντιούνται...