Βικτόρια Χίσλοπ - H παραδοχή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Τα πήραμε με βία»

Απόλυτα ειλικρινής η Βρετανίδα συγγραφέας

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Βικτόρια Χίσλοπ - H παραδοχή για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Τα πήραμε με βία»

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βρετανία, ωστόσο αναγνωρίστηκε και αγαπήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μέσα από τα έργα της, γι' αυτό τους ανταποδίδει την αγάπη που έχει λάβει με κάθε τρόπο. Σαν ένα δώρο ήταν και η πρόσφατη εμφάνιση της Βικτώρια Χίσλοπ, ως καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη. Η βρετανίδα συγγραφέας αγαπά τόσο τη χώρα μας, που έχει πάρει την ελληνική υπηκοότητα και πλέον μιλάει ελληνικά.

«Πώς μπορείς να μάθεις μία χώρα χωρίς τη γλώσσα, αν δεν μπορείς να μιλήσεις με τους φίλους σου; Οι Άγγλοι δεν το κάνουν, αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικό. Κάθε μέρα μαθαίνω καινούριες λέξεις ακόμα, και ας έχω αρχίσει εδώ και 15 χρόνια. Δεν είναι πια δουλειά για μένα, είναι μέσα μου, όπως η ψυχή μου. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, από το 1977, η πρώτη φορά ήταν σαν να ήμουν σε άλλο σπίτι μου, δεν ήταν ξένη χώρα», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε: «Γενικά αγαπάω τα πάντα στην Ελλάδα και πολλοί φίλοι μου, Έλληνες, δεν το καταλαβαίνουν. Για μένα δεν είναι περίεργο, είναι όπως άλλες σχέσεις, όσο μαθαίνεις τον άλλον άνθρωπο τον αγαπάς και άλλο. Όταν άρχισα να διαβάζω την ιστορία του 20ου αιώνα, διάβασα για τον πόνο με ανταλλαγή πληθυσμών, εμφύλιο, κατοχή. Όλο αυτό δεν έγινε στην Αγγλία».

Δείτε επίσης: Τα πάνω κάτω με το Νησί 2 - Τι συμβαίνει με τη σειρά;

Υπέρ της Ελλάδας η Βικτώρια Χίσλοπ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η κουβέντα πήγε και στο κομμάτι της αρχαιοκαπηλίας, με το οποίο ασχολείται το νέο της βιβλίο, καθώς και στον τρόπο που άρχισε να την απασχολεί. Ενδεικτικό είναι ότι από την πρώτη στιγμή που το θέμα τέθηκε στον δημόσιο διάλογο, η Βικτώρια Χίσλοπ πήρε το μέρος της Ελλάδας στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

«Δεν είχα καμία γνώση για την αρχαιολογία. Είχα πρόσκληση να επισκεφτώ μία ανασκαφή που είναι στην Κέρο. Το πρώτο πράγμα που άκουσα είναι για την αρχαιοκαπηλία. Ήταν σοκαριστικό που άνθρωποι μπορούν να πάρουν τόσα σημαντικά πράγματα για έναν τόπο και να τα πουλήσουν αλλού», είπε αρχικά ενώ για την υπόθεση του Έλγιν συμπλήρωσε: «Πάντα στο μυαλό μου ήταν η μεγαλύτερη κλοπή, αυτή του Έλγιν. Επειδή ήμουν Αγγλίδα με την καρδιά στην Ελλάδα, στο μυαλό μου ήταν πως ήθελα να γράψω για τον Έλγιν αλλά δεν μπορούσα να το κάνω σε ένα μυθιστόρημα, ήθελα να μιλήσω για γεγονότα».

Η Βικτώρια Χίσλοπ εκ νέου εξέφρασε την καταδίκη της στην κλοπή των Γλυπτών από τον Έλγιν δηλώνοντας: «Η αλήθεια είναι πολύ απλή. Για χρόνια το Βρετανικό Μουσείο είχε δώσει την εντύπωση ότι ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα για να τα σώσει και ότι είχε άδεια. Και ότι το είχε κάνει για τους Βρετανούς. Αλλά αυτό είναι λάθος, δεν είχε άδεια. Τα πήραμε με βία και ήταν μία δουλειά που κρατούσε για δύο χρόνια. Ίσως πιο σημαντικό ήταν πως τα ήθελε για το δικό του σπίτι στην Σκωτία. Όταν έφτασε στην Αγγλία, δεν είχε καθόλου χρήματα και η γυναίκα του είχε φύγει με τον κολλητό του φίλο, και η κυβέρνηση πλήρωσε, όχι για τα μάρμαρα, αλλά μόνο για το κόστος ταξιδιού. Η αλήθεια είναι πως έχουν αγοράσει κλεμμένα πράγματά. Αυτό είναι απλό και είναι η ιστορία».