Κώστας Αντετοκούνμπο: «Όταν πέθανε ο πατέρας μου κατάλαβα ότι...» - Όλα όσα είπε για την απώλεια, τον ρατσισμό και τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Η συγκινητική εξομολόγηση

Ιωάννα Βουτσή
Youweekly Editor
NDP PHOTO
NDP PHOTO

Συνέντευξη εφ' όλη της ύλης παραχώρησε ο Κώστας Αντετοκούνμπο στο περιοδικό Down Town. O γνωστός αθλητής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο ίδιος και η οικογένεια του αλλά και για τον ρατσισμό που έχει υποστεί. Μάλιστα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην απώλεια του πατέρα του.

Η εξομολόγηση του Κώστα Αντετοκούμπο

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της οικογένειας Αντετοκούνμπο;

Θα έλεγα το ότι είμαστε όλοι πολύ ενωμένοι και σπρώχνει ο ένας τον άλλον να γίνει ακόμα καλύτερος, όχι μόνο ως μπασκετμπολίστες, αλλά και ως άνθρωποι.

Τί σημαίνει για εσάς το μπάσκετ και γιατί το επιλέξατε;

Ήταν λόγω του Θανάση. Στην αρχή παίζαμε ποδόσφαιρο, μετά ο Θανάσης δοκίμασε το μπάσκετ, του άρεσε και μας είπε και εμάς να ξεκινήσουμε να παίζουμε. Ήμασταν καλοί και κάπως έτσι το αποφασίσαμε. Αν και στην αρχή δεν άρεσε στον μπαμπά μου, επειδή ήταν ποδοσφαιριστής, αλλά τελικά άλλαξε γνώμη.

Δείτε επίσης: Κοστίζει 10 εκατομμύρια ευρώ - Το νέο «έξυπνο» σπίτι του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Νέο Ψυχικό

Ήταν κάτι που επιλέξατε για να ξεφεύγετε από μια δύσκολη καθημερινότητα ως παιδιά;

Πάντα ο αθλητισμός ήταν στη ζωή μας από όταν ήμασταν πολύ μικροί, επειδή ήταν και οι γονείς μας αθλητές. Ο μπαμπάς μας ποδοσφαιριστής και η μαμά μας έκανε στίβο πιο μικρή. Αλλά, ναι, μας βοήθησε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να νιώθουμε παιδιά, να έχουμε φίλους και στο σχολείο και εκτός σχολείου.

Εσύ πώς τα βίωσες εκείνα τα χρόνια;

Ήταν χρόνια δύσκολα για εμάς, αλλά δεν τις θυμάμαι ως κακές στιγμές. Έχω στο μυαλό μου αναμνήσεις δύσκολες, αλλά ήμουν με την οικογένειά μου. Σίγουρα, δεν ήταν εύκολο αυτό που περάσαμε ως οικογένεια, η οικονομική κατάσταση που βρισκόμασταν, το ότι έπρεπε να αλλάζουμε σπίτι συνέχεια, το ότι δεν είχαμε ρεύμα μερικές φορές ή φαγητό. Σίγουρα αυτό ήταν δύσκολο, αλλά ως στιγμές ήταν όμορφες γιατί ήμασταν πολύ ενωμένοι, δεμένοι και αυτή η κατάσταση μας έφερνε ακόμα πιο κοντά.

Ποια θυμάσαι ως τη μεγαλύτερη δυσκολία που είχατε κληθεί να αντιμετωπίσετε;

Η μεγαλύτερη δυσκολία νομίζω ήταν όταν βγαίναμε να πουλήσουμε πράγματα, ήταν πολύ ασταθές. Δεν ξέρεις αν θα φέρεις πίσω στο σπίτι εισόδημα σίγουρα. Κάποια μέρα μπορεί να φέρεις πίσω κάποια χρήματα για να βοηθήσεις την οικογένεια και κάποια μέρα μπορεί να μη φέρεις τίποτα. Αυτό είναι δύσκολο, τις μέρες που δε φέρνεις τίποτα είσαι λίγο πεσμένος, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι, συνεχίζεις και λες ότι η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
NDP PHOTO

Ήσασταν μικρά παιδάκια, από τι μπορεί να παίρνατε δύναμη να συνεχίσετε;

Από τους γονείς μας, τους βλέπαμε που ούτε εκείνοι το έβαζαν ποτέ κάτω και συνεχίζαμε. Όταν βλέπεις τη μαμά σου να μην παραδίνεται και να συνεχίζει, να έχει αυτή τη νοοτροπία και να λέει «πάμε, η επόμενη ημέρα θα είναι καλύτερη», χτίζεις και εσύ αυτή τη νοοτροπία ως παιδί. Ακόμα και τώρα που παίζουμε μπάσκετ μπορεί να υπάρχει μία κακή ημέρα, μπορεί να μην παίξεις καλά, όμως κοιτάς την επόμενη ημέρα, να συγκεντρωθείς, ώστε να την κάνεις καλύτερη.

Έχετε βιώσει τον ρατσισμό στην Ελλάδα; Θυμάσαι κάποιο σχόλιο που σε έχει πληγώσει;

Ναι, έχουν υπάρξει φορές. Δεν έχω πληγωθεί από αυτό, αλλά ένιωθα λίγο περίεργα όταν ήμουν μικρός, γιατί όταν έχεις γεννηθεί στην Ελλάδα, έχεις μεγαλώσει στην Ελλάδα και έχεις πάει σε ελληνικό σχολείο, δεν βλέπεις τον εαυτό σου ως κάτι διαφορετικό. Δηλαδή δεν έβλεπα να έχω κάτι διαφορετικό. Στα μάτια μου ήμουν όπως τα άλλα παιδάκια. Όταν μεγάλωσα και άκουγα ρατσιστικά σχόλια ένιωθα περίεργα, έλεγα γιατί μου λένε κάτι τέτοιο; Δε με πλήγωνε, απλώς δεν το καταλάβαινα…

Πώς βιώσατε τότε την απώλεια του μπαμπά;

Ήταν κάτι που μας ταρακούνησε πολύ, γιατί μας έδειξε πως δεν μπορείς να θεωρείς τίποτα δεδομένο, ακόμα και τη ζωή. Ο πατέρας μας πέρασε όλα αυτά που πέρασε, έφτασε σε εκείνο το σημείο και έφυγε εκείνη την στιγμή που έφυγε. Ήταν κάτι που μας έδειξε πως πρέπει να έχεις μεγάλο σεβασμό για τη ζωή και τους ανθρώπους που αγαπάς πρέπει να τους βλέπεις συνέχεια, να τους μιλάς, να τους λες ότι τους αγαπάς και να μην θεωρείς καμία στιγμή δεδομένη και καμία στιγμή με την οικογένειά σου δεδομένη.

Ήρθαμε ακόμα πιο κοντά ως οικογένεια από όσο ήμασταν. Εμένα προσωπικά με βοήθησε να ξεπεράσω πολλά άγχη και φοβίες. Όταν πέθανε ο πατέρας μου κατάλαβα ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, η ζωή και το να έχεις μία ευκαιρία να παλέψεις γι’ αυτό που θέλεις.