Νίκος Βαμβακούλας: Μία ζωή γεμάτη μπάλα, ατάκες και χιούμορ! Ο λόγος που βρέθηκε στο «I’m a celebrity get me out of here»

Οι επώνυμοι που τον στήριξαν και τον... μιμήθηκαν

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Νίκος Βαμβακούλας: Μία ζωή γεμάτη μπάλα, ατάκες και χιούμορ! Ο λόγος που βρέθηκε στο «I’m a celebrity get me out of here»

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι παίκτες του «I’m a celebrity get me out of here», ένα όνομα ξεχώρισε, καθώς ελάχιστη σχέση είχε (και έχει) με το λεγόμενο «εγχώριο star system», καθώς και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Δεν ήταν ηθοποιός, ούτε τραγουδιστής, αν και έγινε ταινία και ύμνος στα χείλη χιλιάδων φιλάθλων που με απορία τον είδαν να ταξιδεύει στον Άγιο Δομίνικο (δείτε εδώ και τις στιγμές αγωνίες όταν τραυματίστηκε).

Για τον Νίκο Βαμβακούλα οι συστάσεις είναι περιττές, αφού έχει γράψει τη δική του ιστορία στα γήπεδα ως παίκτης του Ολυμπιακού κυρίως, μετέπειτα του Παναθηναϊκού και του Ιωνικού Νικαίας, δηλώνοντας μέχρι σήμερα «θρύλος» στην καρδιά, ενώ παραμένει ενεργός στο τμήμα scouting της ομάδας. Έχουν περάσει δεκαετίες από την ημέρα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στους «ερυθρόλευκους», αλλά στην καρδιά παραμένει ο έφηβος που κάποτε αναστάτωνε τα αποδυτήρια και θα παραμείνει μέχρι να περάσει… ΚΤΕΟ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Νίκος Βαμβακούλας
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Τα παρατσούκλια και οι ατάκες του Νίκου Βαμβακούλα που έγραψαν ιστορία

Αυτή η μέρα μάλλον θα αργήσει, αφού έχει περάσει πάνω από τεσσερισήμισι δεκαετίες στα γήπεδα μέσα από διάφορα πόστα, ξεκινώντας από ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής στη Λαυρεωτική, όπου δεν είχε ακόμα δικά του παπούτσια και επειδή φορούσε κάθε φορά όποιο νούμερο υπήρχε, γι’ αυτό του «κόλλησαν» το παρατσούκλι «Τιραμόλας». Δείγμα της καλής σχέσης που είχε από τότε με το χιούμορ από τότε στη ζωή του, το δέχτηκε με χαμόγελο, όπως και όταν ο αείμνηστος Χάρρυ Κλυνν τον είχε βαφτίσει «Τραμπάκουλα» μετά από έναν αγώνα απέναντι στον Νίκο Αναστόπουλο με πολύ σκληρά μαρκαρίσματα.

«Έριχνα ξύλο» παραδεχόταν για τις σκληρές άμυνες που έπαιζε, βγαλμένες από μία διαφορετική εποχή του ποδοσφαίρου με δύσκολους αντιπάλους, αλλά γεμάτη από καρδιά και αγάπη για τη φανέλα. «Σήμερα δεν είναι έτσι», συμπληρώνει όποτε τον ρωτούν για τους σύγχρονους αγώνες, αναπολώντας εποχές που δύσκολα θα επαναληφθούν πλέον. Ποιος άλλος μπορεί να μιμηθεί τα σφυρίγματά του, που «ψάρωναν» πολλές φορές τους αντιπάλους επειδή νόμιζαν ότι σφύριζε ο διαιτητής; Λέγεται πως αυτό ξεκίνησε ως... αντίποινα, μετά από έναν τελικό κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟ και στον Ολυμπιακό, όπου ενώ ήταν από τους καλύτερους παίκτες, ένα σφύριγμα από την εξέδρα τον έκανε να πιάσει την μπάλα με τα χέρια, παραχωρώντας πέναλτι.

Η Πενταμελής Επιτροπή και το... «You foul»

Σχεδόν κανένας διαιτητής δεν τον έπιασε στα πράσα, αλλά όλοι οι συμπαίκτες του ήξεραν από ένα σημείο κι έπειτα πως μόνο εκείνος μπορεί να… σκεφτεί κάτι αντίστοιχο, ενώ όποιον και αν ρωτήσεις θα έχει να θυμηθεί μία διαφορετική ιστορία «αποδυτηριακής τρέλας» μαζί του. Είτε θα έβαζε γράσο στα παπούτσια των υπολοίπων, είτε τα αντικαθιστούσε με δύο αριστερά, είτε θα έκρυβε τα ρούχα των φροντιστών. Συμπρωταγωνιστής του στις περισσότερες πλάκες υπήρξε ο Δημήτρης Σαραβάκος, με τον οποίο φορούσαν περούκες και έκαναν τους ξένους όταν έπαιζαν μαζί στον Παναθηναϊκό -στον Βαμβακούλα μάλιστα είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «Μαρσέλο».

Από την περίοδο που έπαιζε στον Παναθηναϊκό προέρχεται και το περιβόητο «You foul». Όταν σε ευρωπαϊκό αγώνα απέναντι στη Γιουβέντους, ο διαιτητής πήγε να βγάλει κάρτα σε συμπαίκτη του για σκληρό μαρκάρισμα με τον «Τιραμόλα» να τον πλησιάζει και να φωνάζει «You foul», δείχνοντας τον εαυτό του. Αυτό ήταν αρκετό για να βάλει τα γέλια και να γλιτώσει έτσι οποιαδήποτε ποινή. Από αυθορμητισμό, είχε ξεστομίσει και το θρυλικό «Να μαζευτούμε δυο - τρεις για να κάνουμε μια... Πενταμελή Επιτροπή!», μία ατάκα που έφτασε μέχρι τα έδρανα της Βουλής το 2013, όταν την είχε πει ο τότε Υφυπουργός Απόδημου Πολιτισμού, Τέρενς Κουίκ στον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Το μαλλί σήμα-κατατεθέν και η… Βίσση

Αν το όνομά του συνδέθηκε εφ’ όρου ζωής με τους ερυθρόλευκους, την ευθύνη έχει σε καθοριστικό βαθμό ο πατέρας του σημερινού προέδρου της ομάδας, Μιλτιάδης Μαρινάκης. Ως scouter τον πρωτοείδε σε έναν αγώνα της Λαυρεωτικής με τα Πράσινα Πουλιά, όπου ο Νίκος Βαμβακούλας είχε σημειώσει πέντε γκολ -«Τα ξεπουπούλιασα», λέει με το χαρακτηριστικό του χιούμορ. Το πάθος του να οργώνει το γήπεδο ήταν που τον έπεισε για να τον φέρει στον Ολυμπιακό, παρότι ο νεαρός ποδοσφαιριστής είχε υπογράψει δελτίο με την ΑΕΚ. Αν και ήταν επιθετικός στα πρώτα του βήματα, ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού Τόζα Βεσελίνοβιτς αναγνωρίζει το ταλέντο του ως αριστερό μπακ και τον καθιερώνει σε αυτή τη θέση. Και τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία…

Γίνεται μέχρι και ταινία, «Ο Βαμβακούλος και η γκολάρα του», με την Νατάσα Γερασιμίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο να φοράει περούκα ώστε να του μοιάζει. Το μαλλί-λασπωτήρας είναι σήμα-κατατεθέν ενώ μέχρι και η Άννα Βίσση επηρεάζεται, ως φίλαθλος του Παναθηναϊκού, και αντιγράφει το λουκ του στις αρχές των 90s. Δεν ήταν λίγοι και οι προπονητές που προσπάθησαν να τον κάνουν να αποχωριστεί τη χαίτη του, ειδικά στην αρχή της καριέρας του, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Ο Νίκος Βαμβακούλας θυμάται μάλιστα πως, όταν του είπαν να κόψει τα μαλλιά του για να αγωνιστεί στην Εθνική ελπίδων, εκείνος απλά έφυγε! Με την γαλανόλευκη αγωνίστηκε χρόνια αργότερα, συμπληρώνοντας 30 συμμετοχές.

Νίκος Βαμβακούλας
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Το χρέος ζωής στην οικογένεια Μαρινάκη

Πιστός στους Πειραιώτες, έφυγε μόνο όταν του ξεκαθάρισαν πως αυτή η κίνηση θα βοηθούσε σημαντικά τα ταμεία της ομάδας, και επέστρεψε όταν πια είχε κρεμάσει τα παπούτσια του για να βοηθήσει τα νέα ταλέντα με όποιον τρόπο μπορούσε. Δεν ξέχασε ποτέ πόσο τον ευεργέτησε ο Μιλτιάδης Μαρινάκης, λέγοντας ότι του χρωστάει το γεγονός πως έπαιξε ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια και για τον γιο του, νυν πρόεδρο της ομάδας, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μεγαλύτερη απόδειξη για την εκτίμηση που τους έχει, το γεγονός ότι κουμπάριασε και με τους δύο, ενώ έδωσε στα παιδιά του τα ονόματα των νονών τους: Μιλτιάδης και Ευαγγελία. Με τον γιο του, που είναι ενήλικος πλέον συνεργάζονται σε διάφορα μαγαζιά, ενώ για την μικρή του κόρη δηλώνει πως είναι ο απόλυτος έρωτας.

Νίκος Βαμβακούλας
Facebook: vamvakoulasnikos

Ο λόγος που βρέθηκε στο «I’m a celebrity get me out of here»

Τα τελευταία χρόνια ταξιδεύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για να παρακολουθεί τους δανεικούς παίκτες του Ολυμπιακού, ως μέρος της δουλειάς του, και ταυτόχρονα να εντοπίζει νέα ταλέντα που θα μπορούσαν να αναδειχθούν καλύτερα από την ομάδα του λιμανιού. Στο μεσοδιάστημα είχε ανοίξει και κάποια μαγαζιά εστίασης, στα οποία επικρατούσε το αδιαχώρητο όποτε παιζόταν αγώνας στην τηλεόραση.

Μέχρι να καταστρώσει το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα, ο Νίκος Βαμβακούλας δίνει ρέστα στο «I’m a celebrity get me out of here», με ανθρώπους που τον γνωρίζουν να υποστηρίζουν ότι δεν θα έλεγε ποτέ «όχι» σε μία νέα πρόκληση. Παράλληλα βέβαια, και το χρηματικό αντίτιμο που εισπράττουν οι παίκτες για κάθε εβδομάδα παραμονής τους εκεί είναι διόλου ευκαταφρόνητο… Διαβάστε εδώ το deal που έκαναν όσοι συμμετέχουν στο ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΪ.