Η νέα πρόεδρος του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ μετά τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Η επίσημη ανακοίνωση

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Στις 24 Ιουλίου η Μαριάννα Βαρδινογιάννη άφησε την τελευταία της πνοή. Ολόκληρη η χώρα βυθίστηκε στο πένθος, καθώς πρόκειται για μία γυναίκα που βοήθησε πολλούς ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που τους παρουσιάστηκαν, μέσα από τον σύλλογο "ΕΛΠΙΔΑ", τον οποίο ίδρυσε (δείτε εδώ αποκλειστικές φωτογραφίες από την κηδεία της).

Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που ανησύχησαν σχετικά με το τι θα συμβεί στο σωματείο μετά τον θάνατό της. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, μέσα από την σελίδα της ΕΛΠΙΔΑΣ στο Facebook ανακοινώθηκε η νέα πρόεδρος, η οποία θα συνεχίσει το έργο της.

Δείτε επίσης: Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ιστορία του συζύγου της Μαριάννας - Η απόπειρα δολοφονίας και τα παιδικά του χρόνια

Η νέα πρόεδρος του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ

«Το Δ.Σ. του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ανακοινώνει ότι νέα Πρόεδρος του Σωματείου εξελέγη η κυρία Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη, μέλος του Σωματείου επι σειρά ετών.
Η κυρία Χριστιάννα Β. Βαρδινογιάννη θα συνεχίσει, μαζί με όλα τα μέλη του Συλλόγου, τον ιερό αγώνα στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους, ακολουθώντας το όραμα και τις αξίες της αείμνηστης Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, πάνω στα οποία θεμελιώθηκε το έργο μας», ανέφερε η ανακοίνωση.

Το Δ.Σ. του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ανακοινώνει ότι νέα Πρόεδρος του Σωματείου εξελέγη η...

Posted by Ελπίδα Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο on Wednesday, September 20, 2023

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Παντρεμένη με τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil, και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Οι διεθνείς και εθνικές δραστηριότητες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι διεθνείς και εθνικές δραστηριότητες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Ανέπτυξε σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας[8] και η Σούζαν Μουμπάρακ και με δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Η γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Έρωτας με την πρώτη ματιά, γάμος, 5 πέντε παιδιά. Ήταν μαθήτρια γυμνασίου ακόμη η Μαριάννα, όταν σε σπίτι φίλων γνώρισε τον γοητευτικό αξιωματικό του Ναυτικού τον νεαρό Κρητικό Βαρδή Βαρδινογιάννη! Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό.

Λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή (δείτε εδώ πληροφορίες για την κηδεία της) η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Gala και τη δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά και είχε κάνει μια σπάνια αναφορά στον σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη και στη γνωριμία τους.

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ταπεινή καταγωγή της, ο γάμος με τον Βαρδή και το μυστήριο του 2020

«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου μαζί με τη στιγμή της γέννησης των παιδιών μου. Γνωριστήκαμε σε ένα συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα για την Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά μας. Ήμουν στην Αμερική και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα έρθει ένα γράμμα από τον Βαρδή. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες, αλλά πάντα μαζί.

Ο Βαρδής ήταν και παραμένει το στήριγμά μου. Είναι ο άνθρωπός μου και έχω την ευλογία να μοιράζομαι μαζί του λύπες και χαρές. Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός αλλά η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για τον άνθρωπό της.

Το μυστήριο του 2020 - Το μεγαλείο της ψυχής της

Ο γάμος του Παναγιώτη Κόκκινου δεν ήταν απλά ένα μυστήριο, ήταν η Ελπίδα προσωποποιημένη καθώς ο ίδιος ήταν από τα πρώτα παιδιά που αγκάλιασε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα. Κουμπάρα ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.