«Καλό Ταξίδι μεγάλη μας ΚΥΡΙΑ» - Ο σπαραγμός της Αγγελικής Νικολούλη για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

«Το έλεγες συχνά κι εσύ...»

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
NDP
NDP

Δύσκολα ξημέρωσε η Τρίτη 25/7 για την ελληνική showbiz μετά την είδηση για τον θάνατο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη σε ηλικία 80 ετών ύστερα από την παραμονή της στο νοσοκομείο με μηχανική υποστήριξη. Πλήθος κόσμου, διασήμων και μη, θέλησαν να την αποχαιρετήσουν μέσα από τα social media, όπως έκανε και η Αγγελική Νικολούλη.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής του ΜΕGA, Φως στο Τούνελ, συγκεκριμένα, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία της σπουδαίας αυτής γυναίκας και την συνόδευσε με ένα τρυφερό και άκρως συγκινητικό κείμενο για τη ζωή και το έργο της.

Διαβάστε επίσης: Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η ιστορία του συζύγου της Μαριάννας - Η απόπειρα δολοφονίας και τα παιδικά του χρόνια

Το "αντίο" της Αγγελικής Νικολούλη στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη

«Αγαπημένη μας ΜΑΡΙΑΝΝΑ...Ο χαμός σου μας γέμισε θλίψη. Κρατάμε το σημαντικό σου έργο για τα παιδάκια που υποφέρουν, για τις οικογένειες τους που πονάνε. Έδινες σε όλους την ελπίδα. Η "ΕΛΠΙΔΑ" συνεχίζει την προσφορά της στην κοινωνία και εμείς μένουμε δίπλα της... Το έλεγες συχνά και εσύ: Φως θέλουμε για να διαλύσουμε το σκοτάδι...Καλό Ταξίδι μεγάλη μας ΚΥΡΙΑ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: «Η Μαριάννα, η φίλη μου, πίστευε πως...» - Ραγίζει καρδιές η Μαρέβα Μητσοτάκη για τον θάνατο της Βαρδινογιάννη

Ποια ήταν: Η ταπεινή καταγωγή της, ο γάμος με τον Βαρδή και το μυστήριο του 2020

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, τόπο καταγωγής της μητέρας της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, καταγόταν από τη Σαμπατική Αρκαδίας. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Ντένβερ του Κολοράντο. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη ξεκίνησε τις δραστηριότητές της ως μέλος συλλόγων και φιλανθρωπικών οργανώσεων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την διεθνή ειρήνη και την παγκόσμια αλληλεγγύη, αν και το κύριο μέλημά της ήταν τα προβλήματα των παιδιών: η υγεία, η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και φτώχεια, η παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Παντρεμένη με τον επιχειρηματία και εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, πρόεδρο της Motor Oil, και απέκτησαν πέντε παιδιά: τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Οι διεθνείς και εθνικές δραστηριότητες της Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη, του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC), του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών, Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄, Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia» κ.ά.

Ανέπτυξε σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας[8] και η Σούζαν Μουμπάρακ και με δίκτυα και οργανώσεις όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων Ελπίδα στην Αθήνα. Η Ελπίδα, που αποτέλεσε στόχο ζωής της Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Η γνωριμία με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη

Έρωτας με την πρώτη ματιά, γάμος, 5 πέντε παιδιά. Ήταν μαθήτρια γυμνασίου ακόμη η Μαριάννα, όταν σε σπίτι φίλων γνώρισε τον γοητευτικό αξιωματικό του Ναυτικού τον νεαρό Κρητικό Βαρδή Βαρδινογιάννη! Παντρεύτηκαν στις 18 Μαΐου του 1961, με κουμπάρο το Χρήστο Λαμπράκη, που ο Βαρδής γνώρισε στο στρατιωτικό.

Λίγες ημέρες πριν φύγει από τη ζωή (δείτε εδώ πληροφορίες για την κηδεία της) η Μαριάννα Βαρδινογιάννη είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο περιοδικό Gala και τη δημοσιογράφο Μαρία Λεμονιά και είχε κάνει μια σπάνια αναφορά στον σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη και στη γνωριμία τους.

Ποια ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η ταπεινή καταγωγή της, ο γάμος με τον Βαρδή και το μυστήριο του 2020

«Είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου μαζί με τη στιγμή της γέννησης των παιδιών μου. Γνωριστήκαμε σε ένα συγγενικό σπίτι στον Πειραιά, όταν εγώ ήμουν ακόμα μαθήτρια κι εκείνος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο άνθρωπος της ζωής μου. Από εκείνη την πρώτη συνάντηση δεν σταματήσαμε στιγμή να σκεφτόμαστε ο ένας τον άλλο. Ούτε το γεγονός ότι εγώ έφυγα για την Αμερική για να συνεχίσω τις σπουδές μου μπόρεσε να σταθεί εμπόδιο ανάμεσά μας. Ήμουν στην Αμερική και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πότε θα έρθει ένα γράμμα από τον Βαρδή. Έχουμε περάσει πολλά στην κοινή μας ζωή. Αγώνες και αγωνίες, χαρές και λύπες, αλλά πάντα μαζί.

Ο Βαρδής ήταν και παραμένει το στήριγμά μου. Είναι ο άνθρωπός μου και έχω την ευλογία να μοιράζομαι μαζί του λύπες και χαρές. Υπήρξε πάντα όχι μόνο απόλυτα υποστηρικτικός αλλά η πηγή της δύναμής μου και τον ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για τον άνθρωπό της.

Το μυστήριο του 2020 - Το μεγαλείο της ψυχής της

Ο γάμος του Παναγιώτη Κόκκινου δεν ήταν απλά ένα μυστήριο, ήταν η Ελπίδα προσωποποιημένη καθώς ο ίδιος ήταν από τα πρώτα παιδιά που αγκάλιασε ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα. Κουμπάρα ήταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Το Youweekly.gr αποχαιρετά την Μαριάννα Βαρδινογιάννη!