Θεοφάνεια: Βουτάει στα παγωμένα νερά από 12 χρονών - Πασίγνωστο μοντέλο έπιασε τον σταυρό

Η ανάρτησή του κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Instagram / Γιώργος Μανίκας
Instagram / Γιώργος Μανίκας

Σήμερα, Παρασκευή 6/1, άντρες από όλη την Ελλάδα βούτηξαν στα παγωμένα νερά για πιάσουν τον σταυρό, ένα έθιμο που τελείται κάθε χρόνο με αφορμή τα Θεοφάνεια. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από κάθε πόλη κάνουν τον γύρο του διαδικτύου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που βρέθηκαν και στα διάφορα σημεία για να παρακολουθήσουν τα γεγονότα από την αρχή, με περίσσιο ενθουσιασμό.

Στα Ιωάννινα, ο 21χρονος Χρήστος ήταν εκείνος ο οποίος έκανε τη διαφορά και έπιασε γρήγορα τον σταυρό, με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων, Μάξιμου, να αναφέρει:

«Να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά και ευλογημένη με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και να δώσει ο Θεός υγεία και ειρήνη στον τόπο μας ,το έθνος μας και σε όλο τον κόσμο. Χρόνια πολλά και ευλογημένα και ο καθένας μας από τη θέση ευθύνης του εκεί που ζει και δημιουργεί να κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να έχουμε αγάπη, ομόνοια και ευημερία».

Το μοντέλο που έπιασε τον σταυρό στα Θεοφάνεια

Στην Πάτρα τον σταυρό έπιασε ο 15χρονος Χρήστος Βουκελάτος.

Στην Θεσσαλονίκη, μετά τη συμμετοχή 28 ατόμων ανάμεσα στους οποίους μια γυναίκα και ένα 13χρονο παιδί πραγματοποιήθηκε η τελετή ρίψης του, τον σταυρό έπιασε ο 39χρονος τεχνικός υπολογιστών Μιχάλης Αποστολίδης από τη Νεάπολη, ο οποίος όπως δήλωσε το έχει ξανακάνει άλλες 17 φορές, 18 με τη σημερινή.

Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος και αποκάλυψε πως βουτάει συνεχώς από το 1996 με εξαίρεση τα δύο τελευταία χρόνια λόγω του κορωνοϊού.

Στον καθαγιασμό των υδάτων βρέθηκε την ίδια ημέρα στην Αντίκυρα Βοιωτίας και ο Γιώργος Μανίκας, το γνωστό μοντέλο, που φέτος βίωσε μία μεγάλη απώλεια, και όχι μόνο παρακολούθησε τα τεκταινόμενα αλλά βούτηξε στα παγωμένα νερά και έπιασε τον σταυρό.

Ο ίδιος εξήγησε μέσα από την ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram πως είναι πιστός στο έθιμο από τότε που ήταν 12 χρονών:

«Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός

η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός.

Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό

κάθετ' η κυρά μας η Παναγιά.

Καλημέρα, καλησπέρα.

Καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά.

Όργανo βαστάει, κερί κρατεί

και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί.

Άϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή

βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί.

Ν' ανεβώ επάνω στον ουρανό

να μαζέψω ρόδα και λίβανο.

12 χρόνων αποφάσισα να δοκιμάσω και εγώ μαζί με τους μεγάλους που έβλεπα, να τολμήσω να βουτήξω (από μικρό ήμουν τρελό και παλαβό) αρχές Ιανουαρίου για το Σταύρο. Ο παππούς εκείνη την μέρα και για 24 χρόνια κάθε χρόνο, με άγχος μην κρυώνω και περίσσεια υπερηφάνεια να κρατάει το μπουρνούζι στο χέρι και να τρίβει τα δάχτυλα του για να με ζεσταίνει μόλις βγω και αρχίσω να τρέμω (η κλούβα μας δεν είχε ζεστό aircodition γι' αυτό)!!», σημείωσε αρχικά και συμπλήρωσε;

«Το έθιμο μας ήθελε όλα τα παλικάρια που βούτηξαν να παίρνουν από το καλό μας Πάτερ Χαράλαμπο τον σταυρό και να το περιφέρουμε στα μαγαζιά και τα σπιτιού του χωριού!!!Νιώθοντας άξιοι και ακούγοντας όλα τα όμορφα λόγια για την πράξει μας αυτή από κάθε πόρτα που χτυπούσαμε!!!

Μέχρι το βράδυ αργά, μέχρι το τελευταίο σπίτι του χωριού πάνω ψηλά στο βουνό!!!

Τα πρώτα μου λεφτά από χαρτζιλίκι, τι ωραίο συναίσθημα ακόμα το θυμάμαι!!!

Είχα πει στην γιαγιά μου και μερικές χρονιές τα είχα βάλει στο κουμπάρα μου.....ακόμα εκεί τα έχουμε να θυμόμαστε τις μέρες αυτές!!!!

Σήμερα το Φως νικάει το σκοτάδι!!!!

Χρόνια πολλά σε όλους !!!

Καλή χρονιά !!!!

Χρόνια πολλά και για του ΑΓΙΑΝΝΙΟΥ ΑΥΡΙΟ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΕ ΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ-ΑΓΓΕΛΕ!!!

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΊΔΕΣ ΠΙΟ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΛΑΚΙ ΜΟΥ ΚΕΦΑΛΛΟΓΙΑΝΝΕ!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΠΠΟΥ.....

για εσένα Σήμερα!!!».

Γιώργος Μανίκας
Instagram / Γιώργος Μανίκας