Σπύρος Σούλης για τις πυρκαγιές: «Είμαστε υποκριτές οι άνθρωποι! Τα θέλαμε και τα πάθαμε»

Η οργισμένη ανάρτηση του

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σπύρος Σούλης για τις πυρκαγιές: «Είμαστε υποκριτές οι άνθρωποι! Τα θέλαμε και τα πάθαμε»

Σε μια αιχμηρή και ειλικρινή ανάρτηση προχώρησε ο Σπύρος Σούλης για τις πυρκαγιές. Ο ίδιος φαίνεται πως παρακολουθεί συνεχώς τις δραματικές εξελίξεις και νιώθει την ανάγκη να τοποθετείται σε τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα που αφορούν την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο Σπύρος Σούλης δημοσίευσε ένα βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram στο οποίο απειονίζεται η τότε καταπράσινη Εύβοια και ξέσπασε προς το ανθρώπινο είδος.

Η ανάρτηση του Σπύρου Σούλη για τις φωτιές

«”Και εσύ τι έκανες, Σπύρο, για να μην καταστραφεί αυτό;” Λες και ακούω τι θα με ρωτάνε τα παιδιά όταν θα βλέπουν την ομορφιά του τόπου μας μόνο από παλιές φωτογραφίες και βίντεο.

Είμαστε υποκριτές οι άνθρωποι. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστρέψουμε την καταστροφή που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε. Τα γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια. Μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις για το πως θα ζούμε, πως θα καταναλώνουμε και το τι θα τρώμε που θα βοηθήσουν τον πλανήτη μας. Δεν κάνουμε, όμως, σχεδόν τίποτα.

Ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε εντελώς καταναλωτικές συνήθειες, να χρησιμοποιούμε λιγότερα, να μην σπαταλάμε, να μην ξοδεύουμε. Να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε συνέχεια ενέργεια, αυτοκίνητα, καύσιμα. Να τρώμε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας. Να φρενάρουμε την αλόγιστη κτηνοτροφία.

Ξέρουμε ότι πρέπει ενεργά και ασταμάτητα να απαιτούμε από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα να κάνουν σημαντικές ενέργειες για την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Τι από τα παραπάνω κάνουμε;

Και το χειρότερο απ’ όλα; Καλά εμείς, αν δεν θέλουμε, αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν κάνουμε κάτι, όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε. Τα θέλαμε και τα πάθαμε. Μαζί μας όμως, δεν έχουμε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να πάρουμε και τον υπέροχο αυτό πλανήτη, τις επόμενες γενιές ανθρώπων και όλα τα πλάσματα της φύσης. Που δεν φταίνε ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ».

Πότε θα ξεκινήσουν οι αποζημειώσεις - Πώς θα δοθούν τα ποσά

τις 18 Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τις αιτήσεις, αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους δικαιούχους πυρόπληκτους. Τα πρώτα ποσά προβλέπονται να εκταμιεύονται προς τα τέλη Αυγούστου σύμφωνα με τις υπεύθυνες δηλώσεις των ίδιων των επιχειρηματιών.

Η καταβολή των αποζημιώσεων θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις

-Η πρώτη προβλέπει την παροχή προκαταβολής από τα τέλη Αυγούστου έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσω μιας απλής διαδικασίας, με την υποβολή αίτησης από τους πυρόπληκτους.

-Η δεύτερη φάση, με την καταβολή του υπόλοιπου ποσού στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί, αφού ολοκληρωθεί η επίσημη καταγραφή των ζημιών από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

H στεγαστική συνδρομή μπορεί να φτάσει έως τις 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, ενώ οι πληγείσες επιχειρήσεις θα λάβουν το 70% των απωλειών του τζίρου τους και το 20% σε προκαταβολή. Συναγερμός στο μεταξύ έχει δοθεί στην πυροσβεστική με νέες φωτιές στην Ελλάδα!

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Τετάρτη 18 Αυγούστου -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανοίξει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η διαδικτυακή πύλη arogi.gov.gr, όπου οι πληγέντες ιδιώτες, επιχειρηματίες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς του taxisnet και θα υποβάλουν αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, με την έκταση της ζημίας που εκτιμούν ότι έχει υποστεί κάθε ακίνητο.

Μέσω της αίτησης, οι πυρόπληκτοι θα λάβουν ως πρώτη αρωγή για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς 20.000 ευρώ, για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες 12.000 ευρώ, ενώ για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά είναι κατοικήσιμες 5.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα δοθεί προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη Στεγαστική Συνδρομή, για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά, προκαταβολή 8.000 ευρώ και για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά προκαταβολή 3.000 ευρώ

Και οι αγροτικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις θα λάβουν προκαταβολές.

 Φωτιές στην Ελλάδα αποζημιώσεις διαδικασία