Πάσχα: Πλάνα από την πρώτη Ανάσταση σε Χίο και Κέρκυρα - Ο ''ιπτάμενος'' παππάς έγινε viral

Τηρούν ευλαβικά τα τοπικά έθιμα

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πάσχα: Πλάνα από την πρώτη Ανάσταση σε Χίο και Κέρκυρα - Ο ''ιπτάμενος'' παππάς έγινε viral

Η Μεγάλη βδομάδα φτάνει στο τέλος της και η Ανάσταση πλησιάζει, η οποία αναμένεται να γίνει σε κάθε περιοχή της Αθήνας με κάποιες καθυστερήσεις ανάλογα την περιοχή. Η πρώτη είδηση για πραγματοποίηση του εθίμου έρχεται από τη Χίο και την Κέρκυρα, στην οποία απολαμβάνει τις διακοπές της η Άντζελα Γκερέκου με την κόρη της.

Και τα δύο νησιά πραγματοποίησαν τη λειτουργεία τις πρωινές ώρες καθώς τηρούν τα έθιμα με διαφορετική σειρά και αυτό είναι κάτι, που γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Εντύπωση μεγάλη προκάλεσε ο ιπτάμενος παππάς της Χίου, ο οποίος με ένα άλμα θέλησε να ραντίσει τους πιστούς του.

Χίος και Κέρκυρα έκανα πρώτες Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 23/4

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας π. Χριστοφόρος Γουρλής από τη Χίο και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους.

Ωράριο λειτουργείας Super Market και κρεοπωλείων για το Μεγάλο Σάββατο 23/4

Οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα επιτάσσουν ψώνια και αγορές μιας και τα τραπέζια στο σπίτι είναι παραδοσιακή υπόθεση και ακολουθείται από πολλά νοικοκυριά. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι περισσότεροι κάνουν Ανάσταση στην εκκλησία και στη συνέχεια έρχεται η μαγειρίτσα στο σπίτι.

Για όσους λοιπόν δεν έχουν προλάβει να κάνουν τις τελευταίες του αγορές, τα super market σήμερα 23/4 θα είναι ανοιχτά από τις 8:00 - 18:00 και τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 8:00-17:00 μ.μ. Αν ωστόσο δεν έχετε προλάβει να πάρετε δώρο για το βαφτιστήρι και το κλασσικό σοκολατένιο αυγό τότε ένα ξεχωριστό μαγαζί στον Πειραιά, σας περιμένει να τρέξετε.

Ωράριο λειτουργείας Μεγάλο Σάββατο